Copiii si efectele tehnologiei digitale

Copiii si efectele tehnologiei digitale

Copiii si efectele tehnologiei digitale. Sa punem punctul pe I. Si sa vedem daca exista motive reale de ingrijorare. Tu ce crezi?

 

Primii ani de viata au fost descrisi, in mod adecvat, ca „ani magici“. Copiii de 3 ani sunt atenti, implicati si incantati de orice. Cred in magie, insa au si o multime de intrebari. Sunt ca buretii, absorb informatie de peste tot.

Dezvoltarea copiilor

Privindu-i pe copiii mici dezvoltandu-se cu fiecare clipa ce trece, aveti impresia ca toata energia si limbajul care au stat in fundal cand erau bebelusi tocmai au explodat. Dezvoltarea fizica, cognitiva si emotionala a copiilor intre 3 si 5 ani este fulminanta. S‑au sfarsit zilele in care puteati controla orice variabila din viata lor (lucru valabil si pentru cele mai informate si pregatite mame).

DEZVOLTAREA COGNITIVA

„De ce?“ este mantra copiilor mici. Curiozitatea lor nu are limite. Invata sa rezolve probleme prin incercare si eroare, repetitie si observatie. Capacitatea de a rezolva probleme se imbunatateste, li se dezvolta puterea de concentrare a atentiei, gandirea simbolica si abilitatile motorii complexe.

Copiii mici si tabletele

Pentru ei, rezolvarea problemelor e ingreunata de incapacitatea de a distinge intre fantezie si realitate si de abordarea egocentrica a lumii. Copiii mici chiar sunt in stare sa rezolve probleme pe tableta. Isi dau seama ca o iconita reprezinta un joc sau un program video. Se folosesc de incercare si eroare pentru a incepe ceva. Inteleg cum sa porneasca, sa opreasca si sa reporneasca inregistrari video.

Efectele tehnologiei digitale

Stiu sa schimbe culorile la o aplicatie pentru desenat. Inca mai cred ca Elmo li se adreseaza direct si ca pleaca numai atunci cand inchid ei programul. Si totusi, isi folosesc deprinderile elementare de limbaj, recunoasterea de tipare si abilitatile motorii complexe, pentru a rezolva probleme reale si pentru a incepe sa navigheze in lumea virtuala. Desi sunt multe componente ale dezvoltarii cognitive a copiilor mici, parintii se concentreaza in acest stadiu asupra limbajului. E normal ca acestia sa numere zilele si cuvintele rostite de copiii lor.

Competente si copii

Parintii au asteptat cativa ani pana sa poarte cu copiii o conversatie oarecum de substanta si reciproca. In plus, limbajul este primul pas al calatoriei cognitive si competentele lingvistice dezvoltate prezic un viitor frumos pentru abilitatile scolare ale copiilor. Limbajul copiilor mici se dezvolta in fiecare zi. Sunt capabili sa exprime idei reale, inteleg lumea care ii inconjoara, desi au mai multe idei decat elemente de vocabular.

Varsta si era digitala

Este deja ceva obisnuit ca cei mici sa vina de la gradinita extrem de entuziasmati. Sunt plini de energie si trec de la o activitate la alta. Nu pot povesti despre toate detaliile din ziua respectiva, dar energia si entuziasmul lor va dau o idee despre cat de incantati sunt. De obicei, copiii mici sunt mori stricate, care imita lumea din jur. La 3 si 4 ani se exprima prin comportament. Au foarte usor si des accese de plans, intrucat „nu au cuvintele necesare la indemana“ pentru a spune ce vor. Copiii mici trebuie sa inceapa sa invete limbajul si stapanirea de sine pentru a se putea exprima pe sine in mod substantial.

DEZVOLTAREA FIZICA

Dezvoltarea fizica si a abilitatilor motorii reprezinta o mare parte din evolutia copilului. Bineinteles, ei invata sa mearga, este esential varstei. Intre 3 si 5 ani, cei mici invata sa arunce mingea, sa stea pe vine si sa mearga pe tricicleta. Dezvolta abilitatea motorie de a folosi linguri si cani. Vor independenta si se simt frustrati cand nu pot face ce vor — de aici pornesc si crizele de plans.

Tehnologia digitala nu implica dezvoltarea

Nu exista niciun motiv ca tehnologia sa impiedice dezvoltarea fizica, desi, la varsta aceasta, nici nu poate face prea multe pentru a o facilita. Vezi caseta urmatoare, pentru modalitati de a evita utilizarea excesiva a tehnologiei digitale sa aiba efecte nocive asupra digi‑prichindeilor.

Cum sa va protejati copilul de efectele negative ale tehnologiei?

  • Fara televizor sau dispozitive digitale in dormitor. Pot provoca obezitate, anomalii metabolice si tulburari de somn.
  • Nu lasati televizorul sa mearga cand nu se uita nimeni (televiziunea de fundal). Distrage de la interactiunea umana si duce la o expunere inadecvata.

Tehnologie digitala si ora de culcare

  • Inchideti dispozitivele electronice cu cel putin o jumatate de ora inainte de culcare. Nu lasati copilul sa stea cu tableta in fata cu putin timp inainte de culcare.
  • Utilizarea tehnologiei noaptea si lumina albastruie emisa de ecran pot perturba somnul si pot duce la probleme fizice, de comportament si emotionale.
  • Limitati reclamele pentru mancarea nesanatoasa. Daca nu puteti, discutati despre reclame cu copilul si oferiti-i

alternative sanatoase.

Joaca si era digitala

  • Dati‑i copilului multe ocazii de a se juca alergand si de a fi activ din punct de vedere fizic. Rareori copiii mici prefera sa fie sedentari, daca li se ofera alternative. Incurajati activitatile fizice sanatoase si jocurile care-i mobilizeaza.
  • Dati‑i copilului multe oportunitati de joc imaginar desfasurat in lumea reala. Jocul sustine dezvoltarea sociala si emotionala.

 

Articolul reprezinta un fragment din cartea – Parinte in era digitala. Invata-ti copilul cum sa foloseasca adecvat retelele sociale si aparatele digitale.

Copiii si efectele tehnologiei digitale

Copiii si efectele tehnologiei digitale

Autor: Jodi Gold

Titlul original: Screen-Smart Parenting, How to Find Balance and Benefit in Your Child’s Use of Social Media, Apps and Digital Devices
Traducere din engleza de Anca Sevcenco

Pret: 45.00 lei

My title page contents