Influenta culorilor asupra copiilor

Culorile vindeca sau, folosite in exces, imbolnavesc. Ne inveselesc sau ne deprima, ne agita sau ne linistesc, ne ajuta sa dormim mai bine sau ne provoaca insomnii. Iar efectul lor este cu atat mai puternic in cazul copiilor. Uite la ce culori este bine sa-l expui pe cel mic si de care sa il feresti.

Culorile calde

Nuantele calde (derivate din rosu, portocaliu, galben) stimuleaza si energizeaza, fiind benefice pentru crestere si dezvoltare. Ele nu sunt insa potrivite in dormitorul copilului, pentru ca ii pot provoca insomnii.
Rosu – accelereaza bataile inimii si creste tensiunea arteriala. Copiii expusi prea mult timp la aceasta culoare pot deveni agresivi sau incapabili sa se concentreze sau pot suferi de dureri de cap.

Roz – are initial un efect calmant, dar pe masura ce retina percepe nuanta, aceasta poate induce o stare de neliniste copilului.

Galben – culoarea solara ii ajuta pe cei mici sa se concentreze si stimuleaza metabolismul. In exces, induce senzatii de frustrare si furie. Este o culoare contraindicata pentru camera unui nou-nascut.

Portocaliu – stimuleaza, se pare, abilitatile sociale ale copilului si il ajuta sa se exprime cu usurinta. In camera copilului culoarea ar trebui folosita insa diluat, in nuante pastelate.
Culorile reci

Au, asa cum le tradeaza si numele, un efect calmant. La polul opus insa, pot induce copilului depresii si il pot predispune la izolare,  daca acesta este expus la nuantele reci pe o perioada indelungata.

Ca regula generala, nuantele reci trebuie combinate si incalzite cu tonuri de portocaliu sau galben, iar cele calde trebuie temperate putin, prin folosirea unor accente reci de culoare.

Albastru – este indicat in cazul copiilor anxiosi sau cu tendinta crescuta spre agresivitate. Juniorii care au probleme cu somnul, fac frecvent crize de tantrum sau au probleme de comportament asociate cu deficit de atentie si hiperactivitate se simt bine cand petrec timp in spatii decorate in nuante de albastru.

Violet – vibratia acestei culori combina senzatia de calm indusa de albastru cu energia caracteristica nuantelor de rosu, ceea ce o face o culoare potrivita pentru o camera de copil, atunci cand este folosita in tonuri diluate, insa.

Verde – reduce anxietatea si stimuleaza puterea de concentrare. In cadrul unui studiu, elevilor li s-a pus o bucata transparenta din plastic verde peste coala de hartie in timpul unui test si s-a constatat ca toti cei care rezolvasera testul „verde” (si care fusesera selectionati intr-un mod aleatoriu) obtinusera rezultate mai bune decat ceilalti elevi. Conform altor studii, copiii care cresc intr-o camera decorata in verde citesc mai devreme si mai cursiv decat altii de varsta lor.
foto Shutterstock.com

My title page contents