Lipsa de mișcare și sedentarismul duc la dureri articulare. Tot asta ți se poate întâmpla și dacă ai dat-o în extrema cealaltă și nu te mai oprești din mersul la sală. Ajungi să te confrunți cu primele simptomele ale artritei. Ce ai de făcut? Apelează cu încredere la terapia cu nămol pleidogen.
Artrita este o boală cronică, autoimună și se manifestă prin dureri și pierderea mobilității articulațiilor. Deși afecțiunea se poate declanșa la orice vârstă, boala debutează în general între 35 și 5o de ani. Cele mai afectate sunt femeile, afecțiunea fiind de trei-patru ori mai des întâlnită în cazul lor decât cel al bărbaților.
Care sunt beneficiile terapiei cu nămol și cum acționează acesta asupra artritei ne explică explică Suzana Pretorian, doctor balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels din Sovata.
Nămolul sapropelic extras din Lacul Ursu bun pentru tratarea artritei
„Nămolul sapropelic extras din Lacul Ursu (Sovata) are proprietăți terapeutice dovedite și pe termen lung, reducând durerea și inflamația care apar în cazul afecțiunilor aparatului locomotor (spondiloze, discopatii, coxartroza, gonartroza, periartrita umărului, tendinite, bursite, artriteurice)”,precizează dr. Suzana Pretorian.
Artrita este o boală autoimună. Ce înseamnă asta mai exact? Sistemul imunitar produce anticorpi care atacă propriile articulații. Astfel, inflamația afectează cartilajul, ligamentele, tendoanele, mușchii sau oasele și determină apariția unor eroziuni ale substanței osoase și de formare a articulației. Afecțiunea este însoțită frecvent de durere și în cele din urmă de limitarea mișcărilor determinate de inflamarea membrane articulare.
Cum se urmează terapia cu nămol?
Datorită proprietăților terapeutice de înaltă calitate, terapia cu nămol sapropelic (bogat în sulfură de fier coloidală) atenuează durerea și inflamația asociate cu artrita.
„Tratamentul cu nămol se efectuează prin împachetare externă parțială (pe anumite zone) sau generală. Nămolul se aplică în strat consistent la temperatura de 41-42 gr C, cu împachetare în strat triplu pentru a încetini pierderea de căldură. Căldura va relaxa tensiunile și contracturile musculare. De asemenea, sub efectul acesteia crește plasticitatea țesuturilor și mobilitatea articulațiilor în cazul artrozelor, dar și postfracturi cu imobilizare prelungită,” recomandă doctorul balneolog de la Ensana Health Spa Hotels din Sovata..
Durata unei ședințe de terapie cu nămol este de 20 de minute. Se recomandă 5-10 ședințe în zile consecutive sau 5 ședințe la 2 zile în cazul în contraindicații sau surmenaj.
La ce interval trebuie repetat tratamentul cu nămol?
„Tratamentul se poate repeta la 4 luni în cazul curelor scurte de 5 ședințe, la persoane cu o stare de sănătate generală bună. Tratamentul se repetă la 6 luni în cazul curelor lungi de 10 ședințe consecutive sau în cazul persoanelor care suferă de surmenaj cronic sau alte contraindicații,” mai precizează dr. Suzana Pretorian.