Portocala și efectul ei laxativ, un lucru mai puțin știut. Portocalele sunt unul dintre fructele tipice ale perioadei de iarnă: pe lângă faptul că sunt delicioase, acestea sunt bogate în proprietăți nutritive. De fapt, acestea reprezintă un aliment ideal pentru menținerea organismului în stare bună de sănătate.
Proprietățile benefice ale acestui fruct sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. De fapt, portocalele provin din Japonia și China. Ulterior, acestea fructe au fost exportate în Europa, de către negustorii arabi și italieni tocmai datorită virtuților sale.
Așadar, acest fruct nu ar trebui să lipsească niciodată dintr-o alimentație sănătoasă. Printre multele beneficii pe care le are portocala, se pare că este un aliment capabil să trezească intestinul leneș.
Dar, ce trebuie să știm despre portocale? Sunt un fruct astringent sau un laxativ?
Portocala și efectul ei laxativ. Ce caracteristici au portocalele?
În primul rând, trebuie să știi că portocalele sunt unul dintre fructele cu cele mai puține calorii (doar 30 kcal la 100 de grame). Acestea sunt compuse 90% din apă, iar pentru restul de 10% din fibre, săruri minerale, vitamine (în special vitaminele B și C), fructoză și acid citric.
Consumul zilnic al acestui fruct aduce numeroase beneficii organismului nostru. În primul rând, portocalele sunt bogate în vitamine antioxidante, care permit contracararea îmbătrânirea celulară cauzată de radicalii liberi, dar contribuie și la întărirea sistemului imunitar și la accelerarea metabolismului.
Consumul de portocale te ferește de gripă
În plus, portocalele conțin cantități importante de bioflavonoide, care favorizează reconstrucția colagenului, un element fundamental al țesutului conjunctiv. Prin urmare, consumul acestui fruct reprezintă o modalitate excelentă de a întări cartilajele, oasele și dinții.
După cum se știe, portocalele sunt un aliment perfect împotriva gripei. Mai general vorbind, împotriva bacteriilor și a virusurilor de iarnă. Acest fruct ajută, de asemenea, la prevenirea bolilor cardiovasculare și este foarte util pentru a face față anxietății și stresului.
Proprietățile laxative ale portocalelor
Dar, pe lângă caracteristicile amintite și poate știute deja de tine, știai că portocalele se numără printre alimentele de ajutor pentru combaterea constipației? De fapt, portocalele, la fel ca toate fructele citrice, contin cantitati mari de vitamina C. Această substanță are o putere mare de purificare, care permite transformarea toxinelor în substanțe digerabile de către organismul nostru. Mai exact, portocala constituie un veritabil laxativ natural, care nu are contraindicații. Există totuși o condiție: să eviți consumul exagerat.
Ideal este să mănânci una sau două pe zi, și nu mai mult, pentru a evita tulburările de stomac. Poți consuma portocale dupa preferință: simple, într-o salată delicioasă de fructe, cu alte fructe sau, și mai bine, sub formă de suc. Iar dacă vrei să profiți la maximum de efectele laxative ale portocalelor, atunci când le cureți, nu arunca partea albă care se află sub coajă! Această parte, de fapt, conține fibre prețioase pentru regularizarea intestinului. De ce? Deoarece, acestea permit absorbția cu ușurință a zaharurilor, precum și îmbunătățirea fluxurilor intestinale.
Alege să consumi portocale roșii
Pentru a profita la maximum de această putere laxativă a portocalelor, cea mai potrivită în acest scop este cu siguranță portocala roșie. De fapt, portocalele roșii conțin diferiți nutrienți (cum ar fi calciu, potasiu, fosfor și vitamine) și, în special, acid citric. Odată introdus în organism, acidul citric permite scăderea acidității, și, prin urmare, facilitarea proceselor digestive, îmbunătățind capacitatea organismului de a elimina substanțele nocive conținute de acesta.