Ce jucării le oferim copiilor de Paște? Mai e puțin până la Paște. Care sunt momentele în care e bine să le oferim cadouri celor mici? E nevoie de ocazii speciale pentru asta?
Pentru că au mai rămas doar câteva zile până la Paște, am vorbit cu Narcisa Niculescu (fondator „De-a joaca”) și cu Laura Stanciu (medic specialist de psihiatrie pediatrică) despre jocurile potrivite pentru cei mici, cadourile recomandate pentru această perioadă, dar și cât de important este timpul petrecut alături de copii.
Laura Stanciu: Cu siguranță există ocazii speciale în care le oferim cadouri copiilor, cum ar fi ziua de naștere sau onomastica. Pe lângă aceste situații, sărbătorile reprezintă o altă oportunitate de oferire a cadourilor. Am întâlnit familii care nu consideră important să ofere cadouri de sărbători, dar este dificil de gestionat o astfel de situație odată ce copilul intră în colectivitate și află de alții de vârsta lui că primesc cadouri de Paște sau Crăciun. În astfel de situații, recomandarea mea este să vă faceți cadouri în familie, create chiar de membrii acesteia. De multe ori, o felicitare sau un obiect făcut de mâinile copilului, valorează mai mult decât orice am putea cumpăra cu bani și reprezintă și o oportunitate bună de a crea amintiri frumoase în familie.
Cât de specifice trebuie să fie jucăriile, cum le alegem încât să fie cât mai potrivite pentru copilul nostru și în funcție de nevoile lui? La ce criterii ne uităm?
Laura Stanciu: Cred că, atunci când vin sărbătorile, este important să ne axăm în primul rând pe ceea ce își dorește copilul. Este adevărat că jucăriile educative sunt întotdeauna folositoare, dar uneori contează să le oferim și mici „răsfățuri”. În definitiv, și noi, ca adulți, suntem răsfățați de sărbători, primind zile libere. Prin urmare, recomandarea mea este să aflați din timp cam ce fel de jucărie nouă și-ar dori cel mic și să alegeți ceva din acea gamă cu care să vă placă și dumneavoastră să vă jucați, pentru că cel mai bun timp de joacă al copilului este timpul pe care îl petrece în compania părinților.
E bine să oferim jucăriile ca pe o recompensă sau mai degrabă să fie surprize necondiționate?
Laura Stanciu: Cred că atunci când îi oferim o jucărie copilului este important ca el să înțeleagă pentru ce o primește. Dacă intră în categoria „recompense”, atunci trebui să o primească numai după ce și-a respectat partea lui de „contract”. Iar în cazul „surprizelor necondiționate” este de ajutor să-i oferim o explicație privind motivul: „Azi, când eram la cumpărături, m-am gândit la tine și am văzut jucărioara asta. Poți să o iei cu tine la școală și, când ți se face dor de mine, te poți juca cu ea”/ „Am observat că în ultima vreme te-ai străduit să nu te mai cerți cu fratele tău și când am văzut jucăria asta care știu că îți place, am luat-o ca să-ți spun că am observat efortul tău”.
Ce nu recomand este să-i luăm copilului o jucărie doar pentru că o cere spontan, fără să intre în vreuna dintre categoriile de mai sus sau pentru că nu vrem ca el să facă o criză. Un astfel de comportament din partea adulților dezvoltă copilului sentimentul de îndreptățire, care nu îl va ajuta în relațiile lui viitoare, de adult.
Știm că părinții sunt ocupați și de multe ori nu au timp să aleagă cele mai bune cadouri pentru micuții lor. Ce recomandați să le aducă Iepurașul copiilor?
Narcisa Niculescu: Tocmai fiindcă știm cât de ocupați sunt părinții și pentru că ne-am dori ca timpul lor liber să fie folosit în timp de joacă cu cei mici, și nu în căutări nesfârșite pe site-uri după idei de jucării de Iepuraș, venim anul acesta în întâmpinarea părinților cu o mulțime de idei.
În primă fază, am făcut o selecție foarte atentă de jucării, cărți și activități care credem noi că ar fi potrivite pentru Paște. Apoi am încercat să venim și cu oferte și discounturi considerabile pentru că n-am gândit că vor fi multe cheltuieli cu ocazia acestor sărbători. Însă, chiar și așa, cei mici nu trebuie dați deoparte din lista de cumpărături pentru că, nu-i așa, ei îl așteaptă pe Iepuraș. Mai mult, am creat pachete gata pregătite, cu combinații de produse având tematică de Paște, împărțite pe grupe de vârstă, dar și pe bugete diferite. Fiecare pachet conține un ou care eclozează, una sau mai multe cărți, un joculeț de familie sau un puzzle. În unele pachete avem ceasuri foarte drăguțe în formă de iepuraș, creioane de colorat specifice vârstei etc.
Pentru părinții ocupați oferim și ambalare cadou – gata de dăruit. Și, dacă nici aceste pachete nu sunt potrivite, avem și niște carduri valorice de cadou care-i permite celui care le primește să-și aleagă orice produs din site în valoarea respectivă.
Există jocuri specifice pentru această perioadă din an, pe care părinții le pot face împreună cu cei mici?
Narcisa Niculescu: Există, desigur, o gamă variată de produse pe care părinții le pot alege pentru a face activități împreună cu copiii, produse pe care le avem și noi pe site. Avem o mulțime de cărți de colorat cu tematică de Paște, dar și ouă de lemn pe care părinții le pot picta alături de cei mici. Mai mult, avem o gamă variată de ouă care eclozează, de diverse mărimi, și din care ies o mulțime de animăluțe.
Părinții pot organiza și vânători de comori sau jocuri tip vânătoare de indicii. Fetele mele sunt înnebunite să facem astfel de jocuri, mai ales în preajma Paștelui. Le scriu biletele cu indicii, le ascund prin casă sau prin curte, iar mesajele sunt de fapt ghicitori. Ele trebuie să rezolve ghicitoarea și să pornească apoi în căutarea următorului indiciu, unde le așteaptă un mic cadou (de ex: ou mic de ciocolată) și bilețelul cu indiciul următor. Scopul final este să găsească premiul ascuns de Iepuraș, care de fiecare dată trebuie sa fie un ou mai mare care eclozează.
Ce e interesant la aceste ouă este că le testează abilitatea celor mici de a avea răbdare, pentru că acestea se pun în apă și încep eclozarea abia după 48-72 ore, după care animăluțul din interior începe să crească. Reacția copiilor e minunată!
Pentru că tot a venit căldura, ce jocuri în aer liber recomandați?
Narcisa Niculescu: În gama produselor pentru exterior, avem multe idei pentru părinți pentru a-și organiza mici zone de joacă pentru copii, dar și multe produse pentru diverse activități de desfășurat în aer liber. Se pot înălța zmeie, se poate sări coarda sau se pot face diverse jocuri cu mingi sau palete de tenis, badminton, frisbee-uri. Avem în magazin o gamă variată de produse pentru micii exploratori: lupa, binoclu, busola, lanterna, pensete, cutiuțe de păstrat micile descoperiri din natură.
Noi, în familie, suntem mari iubitori ai timpului petrecut în aer liber. Facem excursii cu bicicletele, cea mică este o mică exploratoare și este mereu în căutare de mici comori la tot pasul, jucăm împreună jocuri cu mingea, baschet, fotbal, badminton. Cred că, în funcție de vârsta copiilor și de obiceiurile familiei, se pot face foarte multe activități în aer liber.
Care sunt cele mai căutate produse pe site-ul „De-a joaca”?
Narcisa Niculescu: Tipul de produse căutate depinde de sezon. În această perioadă, aproape că nu există coș de cumpărături care să nu aibă niște ouă care eclozează sau cărticele cu tematică de Paște. În rest, cele mai căutate jocuri, indiferent de sezon, sunt cele de familie, jocurile de societate pentru copii, jocurile de memorie, puzzle-urile de diferite grade de dificultate, cărțile de povești.
Ce sfat le-ați da părinților care nu mai au timp de joacă cu cei mici?
Narcisa Niculescu: Să-și facă 🙂 Să-și rupă câteva minute, pot fi și 10 și 20-30 minute pe zi – fiecare cât poate, dar mi se pare foarte important ca acel timp, cât reușește fiecare dintre noi, să fie exclusiv la alegerea copilului, iar părintele să fie prezent acolo. De preferat ar fi să nu și-l petreacă tot în fața vreunui gadget sau a televizorului, ci să fie un joc constructiv, care să ajute la crearea și întărirea relației dintre părinte și copil.