De ce este important să folosim protecție termică și în ce constă aceasta? Femeile își doresc să aibă un păr de invidiat. Adoră să-l coafeze, să aibă bucle perfecte, fie ele lejere sau strânse, iar pentru asta căldura are un rol foarte important. Foehn, styler sau ondulator, toate aceste aparate folosesc căldura pentru atingerea obiectivului propus. Ba mai mult: aceste instrumente ajung până la o temperatură de 220 °C, ceea ce este mult și greu de suportat pentru firul de păr.
De multe ori, după ce ți-ai spălat părul, se întâmplă să-l usuci cu un uscător de păr și, în unele cazuri, mai folosești și placa de îndreptat, fără a aplica mai întâi un protector de căldură, care să protejeze părul.
Ce se întâmplă cu podoaba capilară în acest caz?
„Ei bine, dacă folosești căldura, fără a hrăni mai întâi bine firul de păr, fără a-l hidrata și fără a-l proteja, este posibil ca în timp acesta să fie lipsit de vitalitate și de strălucire. În plus, pot apărea probleme ale structurii și chiar ruperea fibrei capilare, aceasta reprezentând cea mai mare degradare a părului.”, atenționează specialista Wella Professionals, stilista Mădălina Nițu. Altfel spus, pe termen lung, uscarea părului fără a-l proteja de sursele de căldură, face ca firul să fie uscat, tern și fragil. Și toate aceste cauze conduc la despicarea vârfurilor.
Atenție! Deși este foarte important, protectorul termic nu elimină daunele cauzate de căldura uscătorului de păr și a plăcilor pentru coafat. În schimb, le minimizează! De aceea, așa cum acorzi atenție în alegerea și utilizarea șamponului și a măștii pentru îngrijirea părului, tot așa trebuie să o faci și în privința protectorilor termici.
Cum îți pregătești părul? Ce rutină de îngrijire să adopți?
„În primul rând, speli bine părul, îl tratezi în funcție de tipul acestuia și în funcție de ce nevoie ai. Apoi îl zvânți lejer cu un prosop. Preferabil să fie din microfibră. Mare atenție, nu freca părul cu prosopul! Următorul pas constă în aplicarea pe părul umed a unui produs de protecție. Recomandarea mea este Trilliant de la Sebastian sau Eimi Thermal Image. De ce să aplici protecția termică pe părul umed? Deoarece este foarte greu să distribui un astfel de produs pe un fir uscat, oricât de bine ai încerca să o faci. Mai mult decât atât, riști să pui mai mult produs decât este necesar și părul se va încărca. Mai departe, după ce ai aplicat protecția termică, este indicat să piepteni părul în toate direcțiile, pentru a distribui bine produsul pe toată suprafața.”, adaugă specialistul.
La final, după ce ai parcurs toți acești pași, părul trebuie uscat foarte bine și abia după aceea poți folosi ondulator sau styler pentru a-ți coafa podoaba capilară.
Atenție, dacă părul nu este uscat foarte bine, atunci când folosești placa sau ondulatorul, nici protecția termică nu te mai ajută. Firul este foarte sensibil atunci când conține apă, iar în contact cu stylerul sau ondulatorul pe păr cu o temperatură de 220 ° se produce o topire a fibrei capilare și mai departe se poate ajunge la o degradare ireversibilă a părului.
Recomandarea specialistului?
„Folosește protecție termică înainte de orice produs de styling. În plus, ia aminte: Uleiurile de orice fel, fie ele cosmetice sau naturiste, nu sunt protecție termică! Dacă sunt uleiuri, asta nu înseamnă că protejează părul împotriva căldurii. Marthin Luther spunea: <Părul este cel mai bogat ornament al femeii>, așa că, trebuie să ai grijă de el!”, ne sfătuiește stilista Wella Professionals.