Care este cea mai critică perioadă a sarcinii? Perioada sarcinii semnalată a fi cea mai delicată corespunde de la prima până la a 12-a săptămână, exact primul trimestru. Explicația constă în faptul că în acest stadiu are loc formarea organelor fătului. Adică atunci când există un risc mai mare de boli legate de modificări genetice.
Perioada critică de dezvoltare embrionară apare în primul trimestru de sarcină, în special între a treia și a zecea săptămână, când se formează principalele organe și structuri ale corpului copilului. Astfel că, în general, primul trimestru de sarcină este considerat cel mai critic. Potrivit experților, cel mai adesea, atunci când embrionul are defecte incompatibile cu viața, acesta se oprește din evoluție tocmai în această perioadă.
De ce să calculezi săptămânile de sarcină numai după 3 luni?
Aici vorbim despre tradiția populară de a nu spune despre sarcină înainte de sfârșitul celei de-a treia luni. Aceasta apare, pe bună dreptate, din teama de a pierde copilul. Dorința de a păstra secret un posibil avort spontan este un drept al fiecărei femei (sau cuplu).
Când este timpul să vorbești despre sarcină la locul de muncă?
Una dintre cele mai frecvente întrebări ale viitoarelor mame este când să comunice la locul de muncă faptul că sunt însărcinate. Majoritatea femeilor preferă să își anunțe sarcina după 12 săptămâni, când riscul de avort spontan este mai mic. Cu toate acestea, în unele situații, poate fi prudent să se comunice mai devreme.
Ce trebuie să eviți în primele 3 luni de sarcină?
- Nu utiliza niciun medicament fără sfatul medicului care îți urmărește sarcina!
- Nu consuma băuturi alcoolice și nu fuma!
- Evită consumul excesiv de ceai și cofeină!
- Activitățile fizice trebuie făcute cu atenție și măsură;
- Evită consumul de alimente crude, cum ar fi carnea, peștele și ouăle.
Care este cea mai critică perioadă a sarcinii? Care sunt simptomele unei sarcini riscante?
- Sângerări;
- Contracții uterine mult prea devreme;
- Eliberarea timpurie a lichidului amniotic;
- Nu simți copilul că se mișcă mai mult de o zi;
- Vărsături frecvente și greață;
- Amețeli frecvente și leșin;
- Dureri la urinare;
- Umflarea bruscă a corpului.
Ce poate face ca o sarcină să fie considerată riscantă?
Iată care sunt principalele semnale:
Afecțiuni premergătoare sarcinii: hipertensiune arterială, diabet, boli autoimune, infecții cronice (cum ar fi HIV), probleme cardiace, pulmonare sau renale și vârsta mamei (mamele care nasc și au vârsta sub 17 ani și peste 35 de ani prezintă un risc mai mare de complicații).
Care sunt șansele de a pierde bebelușul? Când trece riscul de a pierde copilul?
Avortul este considerat orice sarcină care se termină înainte de 20 de săptămâni sau cu un făt care cântărește mai puțin de 500 g. Apare în 8-20% dintre sarcinile diagnosticate și în 80% dintre cazuri, înainte de 12 săptămâni. Dacă pierderile sunt luate în considerare chiar înainte de diagnosticarea sarcinii sau a întârzierii menstruale, această rată poate ajunge la 31%.
Conform specialiștilor, aproximativ 20% dintre sarcini trec peste riscul unui avort înainte de 20 de săptămâni, iar dintre acestea, 80% sunt încheiate până în săptămâna a 12-a. Ca mai apoi, după a 15-a săptămână, riscul de avort spontan să scadă la 0,6%.
Ce dureri nu sunt normale în timpul sarcinii? Iată:
- Dureri abdominale;
- Dureri abdominale intense și persistente;
- Dureri abdominale asociate cu vărsături;
- Dureri abdominale cu sângerări vaginale;
- Dureri abdominale cu diaree sângeroasă;
- Dureri abdominale cu febră;
- Dureri abdominale cauzate de contracții uterine;
- Dureri abdominale cu scurgeri de lichid din vagin.
Ce este periculos la începutul sarcinii?
De asemenea, riscul de sângerare și avort spontan este de obicei mai mare în primul trimestru de sarcină, ajungând la aproximativ 15-20% din cazuri. Pe lângă îngrijorare, în această fază a sarcinii, primul pas trebuie să fie găsirea unui obstetrician care să-ți monitorizeze îndeaproape sarcina.
Ce este bine să mănânci în primele 3 luni, dacă ești însărcinată?
Prioritate au fierul și acidul folic în primele trei luni, precum și alimentele bogate în carbohidrați. Pentru aceasta poți crește aportul de orez, cartofi fierți, paste integrale, frunze verzi închise, nuci și citrice.
Poți avea contact sexual în primele 3 luni de sarcină?
Sexul în timpul sarcinii este permis, deoarece contactul intim nu dăunează copilului. Atâta timp cât nu există contraindicații din partea obstetricianului și viitoarea mămică se simte confortabil să facă sex, acest lucru nu este interzis.
Ce nu ai voie să faci în perioada sarcinii? Iată 7 lucruri categoric interzise:
Aceste lucruri nu le poți face absolut deloc pentru că ți-ar pune sarcina în pericol:
- Să consumi băuturi alcoolice;
- Să-ți faci tatuaje;
- Să consumi alimente crude sau insuficient preparate;
- Să desfășori unele activități fizice care v-ar putea pune viața în pericol ție și bebelușului tău;
- Vaccinuri;
- Să donezi sânge;
- Să iei medicamente pentru somn.