Primii dinți și remedii pentru durerea dentară la nou-născuți – Bebelușul a crescut și iată cum, într-o zi vei vedea unul sau două puncte albe care apar pe gingii. În general, acest lucru se întâmplă atunci când bebelușul are între 5 și 8 luni. Mai întâi apar 2 incisivi în partea de jos a gingiei și apoi încă 2 în partea de sus, urmați de alți dinți pe ambele părți în partea de jos și de sus. Astfel, când copilul are aproximativ 1 an, va avea 8 incisivi.
Însă, pe lângă bucuria apariției primilor dințișori, nu trebuie subestimat nici disconfortul implicat de acest proces; copiii pot să fie deosebit de iritabili.
Primii dinți reprezintă o piatră de hotar în etapele de creștere ale nou-născutului. Înainte însă de a marca evenimentul, copilul poate avea o cantitate deloc neglijabilă de salivă; în plus, disconfortul creat îl poate face pe cel mic să plângă în unele momente. De asemenea, inflamarea gingiei și senzația de mâncărime cauzată de dintele în creștere, produc o salivare mai mare.
Acesta este un lucru normal care are și implicațiile sale pozitive: saliva ajută la umezirea gurii și astfel atenuează disconfortul și dezinfectează gingia.
Atenție, ies dinții! Ce simptome apar?
Pe lângă nevoia de a saliva, printre cele mai frecvente simptome asociate cu creșterea dinților întâlnim:
Gingii umflate și înroșite
Atunci când gingiile se umflă și se înroșesc, acest lucru înseamnă că dintele este pe cale să încolțească. Dintele nu taie literalmente gingia, dar copilul simte încă durere, care îl face să fie iritabil.
Diaree
Părerile sunt împărțite vizavi de acest simptom. Cei în favoarea acestui simptom asociat susțin că diareea apare în urma stresului fizic.
Cel mai probabil, copilul va fi puțin agitat din cauza disconfortului cauzat de inflamația gingiilor.
Primii dinți și remedii pentru durerea dentară. Cum poți calma disconfortul cauzat de dinții aflați în creștere? Ce remedii există?
Deși este o etapă complet normală în dezvoltarea copilului, creșterea primilor dinți poate fi dureroasă. Din fericire, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a atenua durerea dentară și pentru a-l ajuta pe cel mic să treacă mai ușor prin această perioadă:
Cu o îmbrățișare îl poți consola pe copil
Nu este niciodată suficient! Bebelușul tău suferă și nu înțelege această durere. El are nevoie să se simtă liniștit și mângâiat. O îmbrățișare mare din partea părinților nu poate decât să-i facă bine!
Inele de dentiție
Există mai multe astfel de inele pe piață. Pentru o eficiență și mai mare, pune inelul dentar în frigider, înainte de a i-l da copilului; frigul are un efect anestezic, care îl calmează. Cu toate acestea, atenție, nu pune niciodată inelul de dentiție în congelator, deoarece dacă va fi prea rece ar putea afecta gura bebelușului. Alege un model aprobat care respectă standardele actuale și curăță-l în mod regulat cu apă și săpun pentru a preveni proliferarea bacteriilor.
În farmacii se vând geluri care conțin un ușor anestezic, discută cu medicul pediatru înainte de a utiliza aceste produse și, dacă este posibil, încearcă mai întâi remedii naturale.
Un masaj gingival
Puteți calma durerea masând gingiile copilului cu degetul înfășurat în tifon steril sau cu o bucată de gheață, de asemenea, învelită în tifon steril. Frigul ajută la calmarea simptomelor inflamației.
Mâncare rece
Dacă copilul a început deja să mănânce diversificat, poți încerca să-i oferi în această perioadă alimente reci, cum ar fi piureul de legume sau iaurtul.
Homeopatie
Printre cele mai cunoscute medicamente homeopate se numără Chamomilla Vulgaris, care calmează durerile dentare. Deși nu prezintă riscuri pentru sănătatea copiilor, eficacitatea homeopatiei este totuși contestată de unele studii științifice. Nu ezita să ceri sfatul medicului pediatru dacă dorești să testezi această soluție naturală.
Paracetamol
Dacă, în ciuda acestor remedii naturale, copilul are încă dureri, îi poți administra paracetamol cu acordul medicului pediatru și asigurându-te că respecți doza în funcție de greutatea sa.