Tu ce stii despre beneficiile catinei? Ai beneficiat pana acum de efectele ei incredibile? Uite doar o mica lista din atuurile ei.
Cum arata catina? Unde creste? Si care e treaba cu acest fruct minunat? Uite mai jos cateva informatii despre suspectul de azi.
Catina un arbust fructifer spinos care se intalneste de-a lungul malurilor, raurilor sau in prundisuri. Fructele sale sunt de culoarea galbena ori portocalie si pot fi folosite crude sau uscate.
Daca vrei, sa le pastrezi pentru iarna, e musai sa le depozitezi la congelator.
Beneficiile catinei. Catina este un remediu natural cu numeroase indicatii terapeutice. Iata:
- catina fortifica sistemul imunitar, crescand rezistenta organismului in fata racelilor si gripei.
- O poti administra in prevenirea infectiilor respiratorii recurente, anemii, avitaminoze, in convalescenta, copiilor cu tulburari de apetit
- Catina este un excelent tonic nervos, deci nu ezita in caz de depresii
- Fructele contin substanta uscata, zaharoza, acizi grasi esentiali (omega 3, omega 6, omega 9), proteine, vitamine ( continut foarte mare de vitamina C, A, B1, B2, B6, B9, E, K, P), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu.
- Catina este astrigenta, antiseptica, vitaminizanta, anticancerigena si antiinflamatoare.
- E excelenta in caz de hepatita sau ciroza hepatica, mai ales, sucul de catina administrat proaspat.
- Pulberea de catina se foloseste in tratamentul arterosclerozei si al fragilitatii vasculare.
- Catina sub forma de pulbere este adjuvant in bolile grave (cancer, leucemie, scleroza in placi), intrucat ea stimuleaza rezistenta si capacitatea de regenerare a organismului.
- Uleiul de catina sporeste fertilitatea atat la femei, cat si la barbati. El este cea mai bogata substanta naturala in vitamina E din lume.
- Cura interna de o luna cu ulei de catina ajuta la regenerarea rapida a pielii si a mucoaselor, dubland viteza de vindecare a arsurilor, ranilor sau interventiilor chirurgicale. Uleiul de catina accelereaza procesele de dezvoltare fizica si mentala la copii.
- Uleiul de catina vindeca arsurile
- Uleiul de catina protejeaza pielea de frig si de radiatii UV
- Daca nu ai la indemana catina ca atare, poti miza pe extractul gemoterapic din muguri de Catina. Ai vazut deja cate calitati are acest fruct magic. Ei bine, prin continutul si complexitatea vitaminelor, Catina tonifica organismul, indepartand starea de oboseala, de slabiciune, creste puterea de aparare nespecifica a organismului impotriva bolilor.
- Exactrul de muguri din Catina este indicat in tratamentul infectiilor virale si bacteriene ale tractului respirator superior si inferior, atat la adulti cat si la copii. Se administreaza cate 25-50 picaturi, in putina apa de 1-2 ori pe zi, inainte de mese. La copiii sub 7 ani dozele se reduc la jumatate.