Ciorbe răcoritoare pentru zile caniculare – Ciorbele și borșurile de legume sunt preparate tradiționale românești, recunoscute pentru savoarea lor dar și pentru beneficiile nutriționale. În zilele caniculare acestea devin și mai valoroase datorită proprietăților lor de hidratare și de răcorire a organismului.
Ciorbele și borșurile sunt preparate pe bază de apă, ceea ce contribuie la menținerea unui nivel optim de hidratare. În timpul verii, când corpul pierde mai multe lichide prin transpirație, consumul lor ajută la completarea necesarului zilnic de apă. În plus, legumele cu care sunt preparate sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale și fibre, asigurând organismului o diversitate de nutrienți esențiali.
În zilele caniculare, mesele grele și bogate în grăsimi pot fi greu de digerat. Ciorbele și borșurile de legume sunt ușoare și pot fi consumate fără a suprasolicita sistemul digestiv, oferind în același timp senzația de sațietate. Servite la temperatură moderată sau chiar reci, ciorbele și borșurile de legume au un efect răcoritor, ajutând la reducerea disconfortului cauzat de căldură excesivă.
Cu siguranță că pe arșița asta nici nu îți vine să intri în bucătărie să gătești. Ei bine, efortul de a face o ciorbă este minim, și nici nu va fi necesar să stai lângă ea și să o păzești cât fierbe. În schimb te vei putea bucura câteva zile de un fel de mâncare răcoritor și totodată sățios. Noi îți oferim rețeta, tu cumpără legumele și un plic de Vegeta Borș cu Legume, Vegeta Borș cu Verdețuri, Vegeta Bors cu Smântână sau Vegeta Bors Original. Mai pe seară, când s-o mai răcori, vei putea găti!
Ciorbă de legume
Ai nevoie de: 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 țelină mică, 2 cartofi, 1 dovlecel, 1 ceapă, 200 g fasole verde, 2 roșii, 1 ardei gras, 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură de leuștean, 2 linguri de ulei, 2 litri de apă, Vegeta Borș de Legume (sau oricare altă variantă preferi), sare și piper după gust.
Cum se prepară
Se curăță și se toacă legumele cubulețe.
Într-o oală mare, se încălzesc cele două linguri de ulei și se călește ceapa până devine transparentă. Se adaugă morcovii, păstârnacul, țelina și cartofii, și se călesc ușor timp de 5 minute. Se toarnă apă peste legume și se adaugă sare și piper după gust.
Se lasă să fiarbă timp de 15 minute, apoi se adaugă fasolea verde, dovlecelul, ardeiul și roșiile. Se fierbe încă 10-15 minute, până când toate legumele sunt fierte. Cu cinci minute înainte să fie gata se adaugă borșul după gust, iar la final pătrunjelul și leușteanul tocate mărunt.