Fundația Renașterea a îmbrăcat în roz Academia Română, cea mai prestigioasă instituție de cultură, știință și artă a României de Ziua Națională a luptei împotriva cancerului de sân

Fundația Renașterea a îmbrăcat în roz Academia Română, cea mai prestigioasă instituție de cultură, știință și artă a României de Ziua Națională a luptei împotriva cancerului de sân. Evenimentul organizat de Fundația Renașterea dedicat prevenției și depistării precoce a cancerului, ajuns la a 24-a ediție, pledează pentru acces gratuit la diagnostic si tratament pentru femeile din România, în vederea reducerii discrepanțelor dintre rata de supraviețuire din cancer față de celelalte state ale lumii.

În cadrul evenimentului a fost inaugurată noua Unitate Mobila pentru mamografii digitale a Fundației Renașterea, ce se va deplasa prin țară, în orașe mici și în zone rurale, pentru a oferi mamografii gratuite, femeilor care din considerente geografice sau financiare nu au posibilitatea efectuării acestor investigații medicale.

Momentul Iluminarii în Roz a avut-o ca protagonistă pe Doamna Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea, cea care în urma cu 23 de ani a lansat campania de Prevenție și Depistare Precoce a Cancerului de Sân în România și care, prin gestul său a transmis tuturor femeilor importanța controalelor medicale. ”Fundatia Renasterea isi continua misiunea! De 23 ani salvam vieti! Oferim servicii medicale gratuite femeilor din zone rurale si defavorizate, promovam preventia, sustinem pacientele oncologice. Este alaturi de noi, aici, si prima pacienta diagnosticata cu cancer la centrul medical Renasterea in urma cu 21 de ani. Aceste vieti salvate ne dau energia sa continuam! Astazi, continuam traditia si inauguram o noua unitate mobila cu mamograf digital. Voi aprinde acum lumina roz a sperantei si a renasterii!” a transmis Președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană.

Evenimentul a fost unul international, prin proiectia Academiei Române Roz pe una dintre cele mai reprezentative clădiri din Time Square New York, simultan cu Iluminarea în Roz de la București.

Seara a continuat cu un moment artistic special, susținut de Andrei Tudor, cel care duce mai departe, cu pasiune și bucurie, tradiția unei familii de muzicieni de peste 75 de ani, moment ce a îmbinat, într-un limbaj contemporan, muzica de astazi și de mâine.

Printre participantii la a 24-a Iluminare in Roz s-au numarat: Sonia Argint, Mihaela Birzila, Ana Maria Brânză, Mircea Geoană, Mircea Lucescu, Adelina Pestrițu, Iuliana Tudor, medici, academicieni, parteneri ai evenimentului, invingatoare in lupta cu cancerul, gazduiti de membrele Boardului Renasterea: Mihaela Geoana, Andreea Esca, Cristiana Copos, Camelia Sucu, Veronica Savanciuc, Amalia Nastase, Adriana Cazacu și Andreea Mihai.

În cadrul evenimentului s-au anuntat rezultatele celor 23 de ani de activitate ai Fundației Renașterea, dintre care enumeram: peste 133.000 de investigatii medicale efectuate la Centrele Medicale Renasterea, 39.843 de teste medicale gratuite (Babes Papanicolau si mamografii) facute in cadrul Unitatii Mobile Renasterea, pentru femei defavorizate din mediul rural si orase mici, 1.750 de peruci oferite pacientelor oncologice si mai ales sansa de a-si salva viata, pentru cele 5.931 paciente diagnosticate la centrele Fundatiei.

”În decursul activității Fundației Renașterea din ultimii 23 de ani, toate eforturile noastre s-au concentrat pe a aduce în atenția publică importanța sănătății femeii. Sunt extrem de fericită că datorită campaniilor noastre de informare, analizelor medicale oferite în Centrele Medicale Renașterea sau prin Unitățile Mobile de Diagnostic ale, am salvat vieți ! Mă emoționează foarte mult întâlnirile cu femeile care au fost diagnosticate la centrele noastre medicale și care au putut, astfel, să lupte pentru sănătatea lor. Prima noastră pacientă, diagnosticată in anul 2003 la Centrul Medical Renașterea a aflat de la radio despre aceasta campanie și a venit să își facă o mamografie, prima din viața ei, deși avea 43 de ani. Au trecut 21 de ani de la acel moment, iar doamna Elena P. este bine. Pentru aceste femei, care nu au posibilitatea financiară sau geografică de a efectua mamografiile cu regularitate, vom lansa la acest eveniment noua Unitate Mobila a Fundației, pentru a continua sa salvăm vieți ! Le mulțumesc companiilor private si donatorilor care ne sunt alături pentru a putea duce cabinetele medicale mobile în sate și orașe mici !” a declarat Mihaela Geoană, Președinte Fundația Renașterea.

In perioada 1–11 octombrie, cu sustinerea Intimissimi, Unitatea Mobila Renasterea se va afla in parcarea Mall Baneasa, unde va oferi 450 de investigatii medicale ginecologice si de san gratuite. Programarile la investigatiile medicale oferite de Unitatea Mobila Renasterea se pot face la numărul 0756.713.652

Pentru a sustine campania Fundatiei Renasterea din acest an, clădiri precum: Globalworth Tower, Globalworth Square, Globalworth Campus, Primăria din Pașcani au fost iluminate in roz pe 1 octombrie.

Fundația Renașterea mulțumește companiilor care îi sunt alături în campania lunii octombrie – luna luptei împotriva cancerului de sân, din acest an: Intimissimi va oferi un procent din valoarea sutienelor vândute in magazinele Intimissimi, in perioada 01 – 15 octombrie; Primark va dona fonduri pentru informarea și educarea populației cu privire la depistarea precoce a cancerului de sân; Marionnaud va oferi un procent din valoarea fiecarui plus vandut in perioada octombrie – decembrie 2024; Hard Rock Café va crea un burger cu chifla roz, donand un procent din încasările lunii octombrie pentru acest produs; McCafe va crea cafele speciale, roz ce vor putea fi achizitionate în perioada 4 octombrie – 1 decembrie, iar un procent din vanzari va fi donat; Marks and Spencer va dona un procent din vanzarea fiecarui sutien, in perioada 1-31 octombrie, Campaniei dedicate Sănătății Femeii.

Multumim pentru implicare, sustinatorilor editiei a 24-a a Iluminarii in Roz: Partenerilor: Kultho forever Diamonds, MSD, Fundatia Superbet, Sponsorilor gold: Catena, Cec Bank , Banca Transilvania; Sponsorilor silver: Roche, Pfizer, Novartis, Gilead, Marionnaud; Sustinatorilor: Blindspot, Jidvei, Intimissimi, Obsentum, Dorna; Partener media principal: PRO TV; Parteneri media: Agerpres, Alist Magazine, Antena 3 CNN, Kiss FM, Magic FM, Radio Romania Actualitați, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM,  Senso Tv, Trinitas TV, TVR, United Media.

 

Cancerul de sân în lume

Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, cancerul de sân cu peste 2.26 milioane de cazuri estimate (11,7%), a devenit în 2020, pentru prima dată, cel mai frecvent tip de cancer depăşind cancerul pulmonar (2,20 milioane, 11,4%)

In rândul femeilor, la nivel mondial, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat (24,5%) cu 2.261.419 cazuri noi diagnosticate anual, de aproape 3 ori mai mult decât cancerul colorectal (9.4%; 865 630 cazuri noi) și cancerul de plămân (8.4 %; 770 828 cazuri noi) (Fig 2) [3]. Cancerul de sân înregistrează de asemenea cel mai ridicat procent (15,5%) cu cele mai multe decese (684 996), comparativ cu cancerul de plămân (13,7%; 607 465 decese) și cancerul de colorect (9,5%; 419 536 decese)

 

Despre Cancerele Feminine in Romania

Potrivit ultimelor studii, in Romania sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, numărul deceselor se ridică la 3.209 si peste jumătate din pacientele cu cancer din Romania (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II).

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi pre-venţia rȃmȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

În România, cancerul de sân ocupa în 2020, prima poziție cu o pondere a cazurilor noi de 26,9% (12 085 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,8%; 5 331 cazuri noi) și cancerul de col uterin (7.5 %; 3 380 cazuri noi)

În privința numărului de decese înregistrat în rândul femeilor prin cancerul mamar, acesta a fost în 2020 de 3918 decese (17,3%), mai mult decat cancerul colorectal (12,4%; 2797 decese) și cancerul pulmonar (11,9 %; 2 694 decese) – conform ”Analiza-de-situatie-cancer-san-2023” publicata de INSP.

 

Informatii despre Fundatia Renasterea și iluminarea în roz

Fundatia Renasterea este o organizatie neguvernamentala, infiintata in anul 2001, care a primit statut de Organizatie de Utilitate Publica in anul 2007. Misiunea Fundatiei Renasterea este aceea de a promova importanta preventiei si depistarii precoce a cancerului de san si de col uterin, de a oferi investigatii medicale gratuite si consiliere pacientilor oncologici.

Alăturându-se Iniţiativei Mondiale de Iluminare în Roz ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, anual, la 1 octombrie, Fundaţia Renaşterea organizează evenimentul – Iluminare in roz a unor clădiri reprezentative din Bucuresti şi din alte oraşe din ţară. In 2014, in urma demersurilor facute de Fundatia Renasterea, Senatul Roman a declarat 1 Octombrie – Zi Nationala de lupta Impotriva Cancerului de San.

Cateva dintre cladirile reprezentative ale lumii care s-au imbracat in culoarea sperantei sunt: Empire State Building New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Anglia, Opera din Paris – Franta. În Bucureşti, au fost iluminate în roz: Ateneul Român (2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul Naţional (2003), Palatul C.E.C. (2004, 2022) şi Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucuresti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justitie (2011), Banca Nationala a Romaniei (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul National al Taranului Roman (2014), Facultatea de Medicina si Farmacie Carol Davila (2015), Muzeul National de Arta al Romaniei (2016), Globalworth Tower si City Tower (2017), Ateneul Roman(2018), Palatul Ministerului Agriculturii (2019), Spitalul Clinic Coltea(2020), Palatul Marmorosch(2021), Palatul CEC (2022) si Casa Mița Biciclista(2023).

 

Realizări ale celor 23 ani de activitate ale Fundației Renașterea:

  •  Centrul Medical de Excelenţă – RENASTEREA, inaugurat în aprilie 2011, specializat in diagnosticarea precoce a cancerului de san si genital. Centrul are 8 cabinete medicale, laborator modern, mamograf digital si cu tomosinteza – ce are cu 30% mai putina iradiere decat alte echipamente digitale, colposcop, ecograf 4D. Acest centru ofera: servicii medicale la standarde de exceptie, aparatura medicala ultraperformanta, laborator specializat, la cele mai mici preturi de pe piata medicala din Romania, fiind gestionat de o fundatie care nu urmareste obtinerea de profit.
  • In perioada 2003-2024, la Centrele Medicale Renasterea s-au efectuat 34.753 de ecografii, 46.918 de mamografii si 53.236 de consultatii, 5.931 femei primind diagnosticul de cancer.
  • Unitatea Mobilă de Diagnostic pentru Sân şi Col Uterin – primul program gratuit de investigaţii de sân şi de col uterin din România, este dotata cu cabinet de ginecologie si mamograf digital. De la inaugurare (martie 2008), Unitatea Mobilă s-a deplasat în 72 de comunităţi rurale si orase mici,unde peste 30.400 de femei au beneficiat de investigaţii gratuite, fiind efectuate 28.316 de teste Babes-Papanicolau si 11.527 mamografii.
  • BRAVE CUT – proiect de donare par si oferire peruci din par natural pacientelor si copiilor aflati in tratament oncologic lansat la 1 octombrie 2015. Rezultatele obtinute: peste 27.000 codite donate (care ar putea fi transformate in 2400 peruci); donatori din peste 60 orase din Romania, dar si din tari precum Austria, Italia, Danemarca, Germania si Marea Britanie si altele; 750 de peruci donate pacientelor oncologice.
My title page contents