Metabolism blocat: 7 sfaturi pentru a-l debloca. Datorită metabolismului, în fiecare zi, corpul nostru poate îndeplini o serie de funcții foarte importante, cum ar fi transformarea alimentelor în energie, repararea țesuturilor și sinteza hormonilor. Aceste informații ne ajută să înțelegem cât de important este să-l menținem sănătos și activ.
În plus, trebuie să mai știm că metabolismul ne reglează greutatea corporală, determinând cantitatea de calorii pe care o ardem în fiecare zi: aici devine clar modul în care acest mecanism ne afectează nu numai sănătatea, ci și condiția fizică.
Concret, ce este mai exact metabolismul?
Metabolismul este ansamblul tuturor reacțiilor chimice care au loc în organism, de la cele mai simple la cele mai complexe. Aceste reacții sunt esențiale pentru a menține celulele în viață și, în consecință, întregul corp.
În special, metabolismul guvernează mai multe funcții vitale, cum ar fi:
- Producerea energiei necesare tuturor activităților celulare
- Creșterea și dezvoltarea țesuturilor și organelor
- Repararea țesuturilor deteriorate
- Reglarea temperaturii corpului
- Eliminarea deșeurilor, substanțelor reziduale produse prin reacții metabolice
- Sinteza hormonilor și enzimelor necesare pentru a regla funcțiile fundamentale ale corpului, cum ar fi digestia, controlul zahărului din sânge și creșterea.
De ce se blochează metabolismul?
Deși termenul „metabolism blocat” este foarte comun, nu este în întregime corect. Metabolismul încetinește, nu se oprește. Acest lucru se poate întâmpla din cauza numeroșilor factori, cum ar fi procesul de îmbătrânire, stilul de viață sedentar, dietele drastice și disfuncțiile hormonale.
Încetinirea metabolismului este un răspuns natural al organismului care reacționează la noile condiții prin adaptare. Scopul său este de a-și menține echilibrul energetic și de a păstra rezervele de grăsime.
De fapt, ce se întâmplă când metabolismul încetinește?
Când metabolismul încetinește, organismul devine mai puțin eficient în transformarea alimentelor în energie. Acest lucru poate avea mai multe efecte negative asupra sănătății, cum ar fi creșterea în greutate, dificultăți de eliminare a grăsimilor acumulate, probleme digestive, balonare și oboseală.
Metabolism blocat. 7 sfaturi pentru a-ți debloca metabolismul
1. Verifică-ți tiroida
Tiroida joacă un rol vital în reglarea metabolismului. Hormonii tiroidieni spun organismului cât de repede trebuie să acționeze și cum să folosească energia disponibilă. Din acest motiv, disfuncțiile tiroidiene duc foarte des la modificări ale greutății corporale.
În special, deficitul de hormoni tiroidieni tipic hipotiroidismului provoacă o încetinire a metabolismului de 35 – 45%. În cazul creșterii în greutate nejustificate de modificările stilului de viață, este o idee bună să verificați valorile tiroidiene pentru a exclude o defecțiune a glandei.
2. Mișcă-te
Blocarea metabolismului se poate datora și unui stil de viață sedentar. Mișcarea și creșterea masei slabe reprezintă un stimul puternic pentru activitățile metabolice. Pe lângă creșterea caloriilor arse, activitatea sportivă duce la un tonus muscular mai bun, care, la rândul său, crește și mai mult consumul de calorii.
Cu cât avem mai mulți mușchi, cu atât ardem mai multe calorii. În plus, metabolismul rămâne ridicat timp de câteva ore după terminarea antrenamentului. Cel mai bun mod de a-ți crește metabolismul este să combini activitatea aerobică (mers pe jos, alergare, ciclism, înot) cu munca de mare intensitate (exerciții de tonifiere musculară cu greutăți sau greutate corporală).
3. Evită zaharurile și grăsimile
Pentru a da mai mult impuls metabolismului, dieta trebuie să fie săracă în grăsimi și zaharuri, care supraîncarcă ficatul și organele digestive.
Zahărul, în special, provoacă o creștere a nivelului de glucoză din sânge care ajută la încetinirea consumului de energie. Reducerea cantității de zahăr și de dulciuri (poate înlocuirea lor cu miere și fructe proaspete) este, prin urmare, un pas important în pierderea în greutate.
4. Nu urma diete prea restrictive
Un studiu recent a arătat că intercalarea dietei cu conținut scăzut de calorii cu perioade de pauză te face să pierzi mai multe kilograme și mai multă grăsime corporală decât o dietă continuă cu conținut scăzut de calorii. Perioadele de odihnă, când aportul de calorii este crescut, împiedică oprirea metabolismului.
Dacă „stagnarea” metabolică este urmarea unei diete prelungite, crește treptat aportul de calorii și apoi, într-o a doua fază, redu-l din nou.
5. Bea multă apă
Apa este capabilă să reactiveze mecanismele metabolice ale termogenezei. Deoarece acest efect este de scurtă durată, este recomandabil să bei cel puțin doi litri de apă pe parcursul unei zile, distribuiți echilibrat.
Pe lângă apă, este important să consumi două porții de fructe și trei de legume în fiecare zi. Antioxidanții conținuți în aceste alimente ajută la expulzarea toxinelor și promovează purificarea organismului.
6. Mănâncă cantitatea potrivită de proteine
Există nutrienți care, pentru a fi metabolizați de organism, necesită o anumită cheltuială calorică. Acesta este cazul, de exemplu, al proteinelor: pentru a metaboliza 100 de calorii de proteine, organismul arde aproximativ 25 de calorii. De aceea este important să consumi în mod regulat alimente proteice, cum ar fi carne, pui, pește, fasole, soia și ouă.
O persoană sedentară ar trebui să ia între 0,8 și 1,1 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală, în timp ce o persoană activă poate lua cantități mai mari.
7. Ajută-te cu suplimente
Unele suplimente sunt concepute pentru a stimula metabolismul lent. Acestea sunt produse pe bază de substanțe naturale care accelerează consumul de energie și ajută la arderea grăsimilor. Aceste suplimente nu ar trebui să înlocuiască niciodată o dietă sănătoasă, dar sunt de ajutor pentru cei care doresc să-și reactiveze metabolismul și să slăbească.
Printre cele mai populare suplimente pentru stimularea metabolismului, avem ceai verde, cofeină, L-carnitină și vitamine B. Atenție însă, este întotdeauna important să consulți un medic înainte de a începe un regim de suplimentare.
Metabolism blocat: Cât durează reactivarea metabolismului?
Important, nu există o formulă magică pentru a-ți debloca rapid metabolismul. Momentul depinde de durata și intensitatea încetinirii, de vârstă, de starea de sănătate și de stilul de viață. Prin urmare, trebuie să ai răbdare și să aștepți cel puțin 2 luni pentru a vedea dacă schimbările aduse stilului de viață au dat roade.