Culoarea potrivita este esentiala in accentuarea personalitatii femeii, deoarece o nunata de par bine aleasa o poate infrumuseta pe purtatoarea sa, sau, dimpotriva, o poate dezavantaja puternic.
Si totusi, cum iti alegi culoarea parului? De ce detalii tii cont, ce iei in calcul? “Culoarea parului se alege in primul rand in functie de culoarea (tonalitatea) pielii, apoi se iau in considerare culoarea ochilor, personalitate, profesie”, ne explica Arabella Zadic, Brand Ambassador Sebastian Professional.
Un detaliu extrem de important de care trebuie sa tii cont inca de la bun inceput este sa stabilesti impreuna cu stilistul tau din ce tipologie faci parte: calda sau rece.
“Stilistul este cel mai in masura sa faca o diagnoza corecta si sa-si ajute clienta ca sa poata aleage cea mai potrivita culoare pentru coafura sa. Perceptia culorii este subiectiva si este foarte important sa stabilim cu ajutorul catalogului culoarea dorita.”, ne explica Arabella.
Si tot ea continua: “tonalitatea pielii se stabileste, observand pielea neafectata de soare – (dupa ureche). In acelasi timp, se pot observa venele de pe interiorul antebratului: venele verzi inseamna tipul cald, iar cele albastre tipul rece. Si daca mai exista urma de indoiala, atunci stilistii mai pot folosi o metoda: pozitioneaza o folie de aluminiu argintie sau aurie dedesubtul barbiei clientei si observa daca lumina reflectata pe fata este benefica sau o dezavantajeaza.”
Suna interesant, nu-i asa?
Ei bine, si povestea poate continua. Daca ai tenul de tonalitate galbena, atunci ti se potrivesc culorile calde (aramiu, blond cald piersica, castaniuri ). Pe cand, daca ai tenul de tonalitate roz – te alegi cu tonuri reci (blond cenusiu, castaniu cenusiu).
De asemenea, mai poti afla din ce tip de culori faci parte, daca iei in calcul si nunatele pe care le alegi/ le prefer la haine:
- Ti se potrivesc culorile: rosu, portocaliu, olive, atunci cu siguranta e bine sa alegi nuante calde de blond auriu, blond roze, aramiuri piersica
- Daca iti place rosu rece, fuchsia, negru, albastru, verde pin, atunci ti se potrivesc nuante reci cum ar fi blond argintiu, castaniu cenusiu, negru
- Preferi violet sau gri grafit? Te incadrezi intr un segment neutru, si poti alege un blond bej, ciocolatiu sau mahon
Daca luam in considerare cele patru mari categorii de culoare, putem face urmatoarea incadrare:
Negru
“O culoare larg raspandita la noi, dar care nu sta bine oricui, plus ca este destul de anevoios de transformat daca persoana in cauza se plictiseste de ea. Anumite femei aleg negrul din comoditate sau datorita temperamentului introvert – sunt persoane mai serioase care nu doresc sa iasa in evidenta.” – ne explica stilista Sebastian Professional. Un par negru incadreaza frumos un ten alb cu ochii negrii, caprui inchis sau albastrii. Trebuie avut insa in vedere ca negrul scoate in evidenta toate imperfectiunile fetei, astfel incat nu se recomanda sa il porti dupa o anumita varsta.
Daca avem si o tunsoare in tendinte, un bob cu ceafa scurta sau o tunsoare scurta cu topul lung, aceasta culoare poate fi inviorata cu accente grafit, albastru marin.
Rosu
“O culoare purtata in mod clar de persoane puternice, curajoase, care vor sa atraga atentia. Rosul violet rece se potriveste unui ten alb, usor rece sau neutru iar rosul aramiu piersica mai degraba unui ten cald.
Accentele pot face mult diferenta in acest caz: daca vorbim de un par lung cu diferente de lungime si miscare, putem opta pentru diferite nuante (tonalitati) de aramiu, auriu, roze, pentru un foarte delicat joc de lumini.Daca parul este mai scurt atunci culorile pot fi mai puternice, mai intense cu accente mai evidente.”, crede Arabella.
Castaniu
“O tonalitate mai inchisa si mai rece sau spre violet se potriveste persoanelor cu tenul spre rece, pe cand mahonurile, castaniul aramiu si cel auriu le vin cu tenul cald .
Din punctul de vedere al temperamentului, oamenii cu par castaniu sunt personalitati calde, deschise, pozitive.
Plaja accentelor este foarte mare aici: de la albastru, verde, violet pana la un blond rece grafit, iar combinatia cea mai reusita este cea a unui par cu o culoare de baza castaniu cu accente albastre fine, care sa accentueze linia tunsorii.”, ne explica stilista Sebastian Professional.
Blondul
“Este cel mai dorit la noi, dar el poate aduce la cele mai multe probleme, din cauza culorii natural inchise din aceasta zona. Blond inseamna la noi decolorare sau vopsire intensa, procese chimice ce trebuie facute cu grija. Regula este aceeasi: daca tenul este rece ca si tonalitate, apelam la un blond argintiu, cenusiu, perlat; daca vorbim de tipologia calda, atunci mai degraba ne indreptam spre un blon bej auriu, piersica sau roze.”, ne indica Arabella.
Si tot ea ne sugereaza ca e important sa folosim produse special create pentru parul vopsit si pentru mentinerea vie a culorii. Sugestia mea? Sebastian Professional ColorIgnite Multi Shampoo si ColorIgnite MonoShampoo, precum si conditonner adaptat.