Copii au nevoie de rutina. Ei bine, cine ar fi crezut ca rutina poate fi si buna. Ei bine, copiilor le place rutina si au nevoie de ea. Pentru ca ea incurajeaza comportamentul bun, dezirabil si totodata previne situatiile dificile. Ne explica mai multe Alina Ciocodan de la Smartbox Family.
Copiii au nevoie de rutina, de consistenta si de predictibilitate pe parcursul unei zile. De ce? Pentru ca lor le place sa intre in scenarii cunoscute si sa stie ce urmeaza sa se intample. Si daca nu intelegi de ce, ia aminte. Acest fir rosu care se intinde in fata lor ii ajuta sa treaca mai usor de la o activitate la alta, dar si reduce probabilitatea aparitiei unor comportamente nedorite.
Asadar, daca vrei, mai multa cooperare pe parcursul unei zile, nu ezita sa pui in practica urmatoarele actiuni:
-
Construieste rutini de familie in momente importante ale zilei precum orele de masa sau de culcare. Gestionarea acestor momente intr-un mod cat mai relaxat te ajuta mult. Stii deja: te intelegi mai usor cu un copil hranit si odihnit.
-
De asemenea, planifica rutini in jurul momentelor mai dificile – de exemplu inainte si imediat dupa gradinita/ scoala/ serviciu. Mai exact, stabileste un ritual care desemneaza ce are de facut fiecare sau care il tin pe copil ocupat cat timp parintii pregatesc masa.
-
Implica copiii mai mari intr-o discutie despre rutina si obiceiurile familiei. Ele pot deveni ocazii utile in care copilul sa invete abilitati importante cum ar fi organizarea sau punctualitatea.
-
Realizeaza impreuna cu copilul un poster sau un desen despre rutina stabilita, pe care sa-l plasati intr-un loc accesibil. Aminteste-i copilului in mod simplu de ritualurile voastre si apreciaza-l ori de cate ori le respecta fara a i se reaminti de prea multe ori.
-
Aloca in fiecare zi un timp in care copilul nu are un program clar stabilit. Copiii au nevoie sa invete sa se simta bine singuri.
-
Pentru a introduce limite de timp pentru unele activitati, cum ar fi privitul la televizor sau accesul la computer, integreaza-le intr-o rutina in care si celelalte activitati sunt setate ca timp. Foloseste-te si de alte „ancore” care sa-i reaminteasca copilului sa respecte o rutina, ca sa nu-i reamintesti doar tu de fiecare data. Un exemplu? O anumita melodie care sa semnalizeze de obicei inceperea unei activitati.
Rutina nu inseamna ca familia ta va deveni rigida sau inflexibila. Schimbarile si modificarile de plan de ultim moment fac oricum parte din viata de zi cu zi. Avand unele activitati stabile, vom gasi – si noi si copilul – mai usor resursele necesare pentru a ne bucura de spontaneitate.
Succes!