Cat il ajuti la teme

Ca sa nu mai ramaie repetent si anul acesta, mam’mare, mamitica si tanti Mita au promis tanarului Goe„…ca-l vor ajuta la lectii. Ce face(m) cu temele? – cat si cum sa il ajuti…

Profesorii si psihologii deopotriva ne spun ca nu este bine sa facem noi temele copilului. Daca ii spui care sunt raspunsurile si ii dai varianta cea mai usoara de a iesi din situatiile dificile, iti inveti copilul ca intotdeauna se va gasi cineva care sa il scoata din incurcatura si ii vei „preda” multe lectii despre lipsa de responsabilitate.

Pe de alta parte, o multime dintre lucrurile pe care le-am invatat noi la varsta copiilor nostri nu se mai aplica, sunt depasite sau sunt greu de inteles pentru elevii carora li se explica cu totul alte moduri de abordare pentru o problema sau un subiect anume. Daca tu incerci sa rezolvi (din amintiri, cu cunostintele tale de pe vremuri) problemele copilului, risti sa-l bagi intr-o stare de confuzie din care cu greu va iesi. Intr-un final, nu va pricepe nici sistemul tau, nici ce i s-a spus la scoala, iar pe masura ce astfel de situatii se vor repeta, decalajul si golurile vor deveni din ce in ce mai mari.

Ce sa faci si ce nu

In timp ce nu este bine sa-i faci tu temele, este recomandat sa iti inveti copilului cum sa invete, cum sa ceara ajutor. Explica-i ca poate sa vina sa va sfatuiti, sau isi poate suna colegi care sunt mai stapani pe o anumita materie, pentru a-i ruga sa il lamureaza sau ca se poate duce direct la invatator sau profesori atunci cand are o nelamurire. Nu este nicio rusine in a dori sa afli amanunte despre ceva ce nu ai inteles, iar profesorii vor fi impresionati de faptul ca cel mic se straduieste.

Nu lasa copilul sa faca teme cu muzica, in timp ce se converseaza cu colegii sau prietenii pe skype sau la telefon.

Asigura-i un mediu linistit – o camera curata, liniste -, pentru ca el sa poata sa se concentreze pe temele date si sa isi poata ordona gandurile. Haosul si galagie pot scadea semnificativ performantele cognitive nu numai ale copiilor, ci si pe cele ale adultilor.

Nu-ti cicali copilul – stabileste in schimb un program pe care sa stie de la inceput ca trebuie sa il respecte. Lectiile sunt pe primul loc, distractia pe urma. Pare o regula dura, dar daca nu o stabilesti de la inceput, vei avea probleme de autoritate si negociere cu juniorul tau, care va dori din ce in ce mai multa distractie si va fi din ce in ce mai greu de convins sa acorde importanta si temelor.

Chiar daca esti de parere ca primeste prea multe teme, nu-ti exprima aceste opinii nici in fata lui, nici in conversatii cu prietenele – pe care le poate auzi. Relatia copilului cu scoala si profesorii depinde foarte mult de atitudinea parintilor vizavi de aceste subiecte. Daca tu esti de parere ca elevii sunt impovarati de teme,  iar profesorii sunt niste frustrati si niste invechiti, sa nu te mire ca juniorul tau va avea mari probleme la scoala…

 

foto Shutterstock.com

 

My title page contents