Ca sa fim fericiti trebuie sa ne antrenam in acest sens. Avem nevoie sa facem exercitii ca sa traim constient. Ca sa observam ce obiceiuri nocive cultivam si cum sa trecem dincolo de limitari. Parcurgand acest proces ne pregatim pentru a ne deschide fericirii. Uite asa iti poti antrena muschii fericirii.
Iata ce muschi ai fiintei trebuie sa antrenezi!
Onestitatea.
Cand ne dorim sa ne crestem nivelul fericirii, este important sa renuntam in primul rand la lucrurile care il scad, iar lipsa de onestitate este unul dintre ele.
Observa cuvintele pe care le folosesti zi de zi. Sunt cateva exprimari care transforma ce spui intr-un neadevar.
Intotdeauna/mereu sau niciodata transforma afirmatiile in exagerari de genul „Niciodata nu asculti” sau „Intotdeauna refuzi sa faci …”.
Incearca sa fii cat mai specific in exprimare respectand adevarul. Acest lucru iti va intari conectarea cu cei din jurul tau.
Bunatatea.
Creeaza un contact fizic cu o persoana. Imbratiseaz-o. Manifestarea acestei calduri umane si a atingerii determina cresterea nivelurilor de oxitocina si hemoglobina. Corpul ti se va oxigena mai bine si va creste secretia de hormoni responsabili pentru starea de bine. Daca nu ai pe cineva in preajma sa imbratisezi, poti oferi o imbratisare mentala unei persoane care traieste o emotie pe care ai trait-o si tu. Furie, anxietate, singuratate, disperare, bucurie. In acest mod empatizezi.
Curiozitatea.
Curiozitatea este o manifestare a tolerantei. Daca vezi o persoana tatuata, iar tie nu iti plac tatuajele, probabil vei manifesta o reactie de respingere. In loc de asta, incearca sa te intrebi ce ar putea semnifica acel tatuaj.
Avem tendinta sa punem etichete oamenilor. In spatele acestor etichete, sunt de fapt credintele si educatia noastra. Dar daca am privi dincolo de aceste prejudecati, cum i-am descoperi pe acesti oameni? Curiozitatea este o experienta care aduce mai multa fericire decat judecata. Cand te simti tentat sa judeci, opreste-te si repeta aceasta afirmatie:
Ca si mine, aceasta persoana cauta fericirea sau Ca si mine, aceasta persoana invata despre viata/incearca sa-si indeplineasca nevoile/incearca sa evite suferinta.
Constientizarea.
Este important sa delimitam intre realitate si imaginatie pentru a fi conectati la existenta.
Fa un exercitiu. Spune „Cred ca ….” si continua cu o experienta pe care o traiesti, dar care nu implica deloc simturile.
De exemplu, „Cred ca astazi o sa muncesc pana tarziu”. Apoi rosteste o a doua fraza care sa inceapa cu „Observ …” si continua cu o experienta care poate fi validata, eventual cu ajutorul simturilor „Observ presiune la nivelul capului. ”
Curajul.
Primul pas in a deveni mai curajos este sa-ti accepti fricile, inclusiv pe cea de moarte. Nu incearca sa le minimalizezi sau sa eviti confruntarea cu ele. Accepta-le, traieste-le, fii constient de ele si vor disparea. Nu va dura mai mult de cateva minute, pana ca fiecare senzatie in corp data de aceste emotii sa scada in intensitate. Privind temerile in fata le reduci din putere.
(articol inspirat de mindbodygreen.com)