Ce efecte poate avea alcoolul în sarcină și de ce nu este bine să-l consumi? Există câteva motive bune pentru care băuturile alcoolice sunt interzise în timpul celor 9 luni!
Alcoolul este unul dintre alimentele interzise în sarcină. Acesta poate avea efecte nocive asupra sănătății bebelușului, dar și asupra stări tale de sănătate. Cât alcool poți bea în timpul sarcinii este mereu un subiect controversat, iar mulți specialiști sunt de părere că și un signur pahar de vin poate avea efecte grave pentru cel mic.
Ce efecte are alcoolul în sarcină și cum afectează bebelușul? Specialiștii de la American Addiction Center au întocmit o listă cu efectele pe care alcoolul le poate avea atunci când este consumat în sarcină și oferă și câteva sugestii despre modul în care el ajunge în contact cu fetusul:
Alcoolul și sănătatea bebelușului
Indiferent dacă vorbim despre un pahar de vin sau despre toată sticla, alcoolul va intra în contact cu bebelușul. Orice cantitate, idiferent cât de mică este aceasta, va ajunge la bebeluș prin cordonul ombilical, exact ca alimentele. De aici, el afectează dezvoltarea fiecărui organ al viitorului copil. Tocmai de aceea este foarte important ca în cele 9 luni de sarcină să fii atentă la alimentele pe care alegi să le consumi și la băuturile pentru care optezi.
În ceea ce privește alimentația, ar fi bine să discuți cu medicul pentru a vedea ce este bine și ce nu. Mai mult decât atât, acesta îți poate întocmi și un plan alimentar, care să te ajute să îți iei vitaminele și mineralele de care ai nevoie pe cale naturală, din ceea ce mănânci.
Cât despre consumul de alcool în sarcină? Trebuie evitat! Alcoolul este unul dintre alimentele pe care trebuie să le tai de pe listă cât timp ești însărcinată.
Ce efecte are alcoolul în sarcină?
Consumat în timpul sarcinii, alcoolul are efecte nocive asupra bebelușului. Acesta se poate confrunta cu diferite probleme, atât cât este în uter cât și după naștere.
Printre problemele pe care le poate întâmpina cel mic se numără: greutate mică la naștere, bebelușul poate veni pe lume înainte de vreme (nașterea prematură), există riscul ca tu să pierzi sarcina sau copilul se poate naște cu diferite afecțini.
Tot din cauza alcoolului, bebelușul poate avea și afecțiuni fizice la naștere, precum: un cap prea mic, să fie mai scund decât limita normală, greutate scăzută, afecțiuni precum „buza de iepure”.
În ceea ce privește sistemul cognitiv al copiluli, consumul de alcool în sarcină poate cauza: o memorie scăzută, lipsa sau dificultăți de concetrare, un IQ scăzut și o lipsă de raționament. Hiperactivitatea și dereglările comportamentale sunt alte afecțiuni ce apar la copii, după ce nu ați renunțat la alcoo în timpul sarcinii.
Având în vedere cele enumerate mai sus, este indicat să renunți la alcool în timpul sarcinii și să adopți un regim și un stil de viață sănătos. Discută cu medicul tău despre alimentele benefice și recomandate în cele 9 luni, despre o dietă potrivită dacă este cazul și despre o serie de alimente pe care poate ar fi mai bine să le excluzi până la naștere!