Beneficiile înotului în timpul sarcinii

Sunt sigură că ai tot auzit de beneficiile înotului în timpul sarcinii. Toți experții sunt de acord că o femeie însărcinată ar trebui să facă puțină mișcare, evident, urmând recomandările și sfaturile ginecologului ei. De altfel, beneficiile înotului practicat în timpul sarcinii sunt cunoscute pentru toată lumea: este un sport care te poate ajuta într-adevăr să te menții în formă și să te facă să te simți bine în timpul celor 9 luni de așteptare.

Când vine vorba de sporturi complete, înotul este, fără îndoială, prima recomandare. Cu toții îi cunoaștem laturile pozitive, atât pentru corp, cât și pentru minte. Iar pentru perioada sarcinii, înotul este un sport care te poate ajuta să-ți menții corpul în formă și să ameliorezi unele afecțiuni mici sau mari pe care le aduce cu sine sarcina. De asemenea, te ajută să-ți deconectezi puțin mintea și să te relaxezi, ba chiar să te răsfeți în apa piscinei. În concluzie, pare a fi cel mai bun mod de a te pregăti pentru naștere.

Când să începi să înoți dacă ești însărcinată?

Medicii recomandă evitarea unui efort prea mare în primul trimestru de sarcină. De aceea, poate începând în jurul săptămânii a 14-a ai putea avea liber la înot. Desigur, dacă practicai dinaintea sarcinii înotul, e posibil să poți continua chiar și în sarcină, dar într-un ritm mai lent.

Experții sfătuiesc să nu se depășească trei ședințe pe săptămână. Atunci când te antrenezi, indiferent de sportul ales, este mai bine să nu abuzezi. Trebuie să fii atentă la semnalele pe care le trimite corpul. Este în regulă să practici o mișcare sănătoasă, dar fără să exagerezi.

Cum să înoți în timpul sarcinii

Ce stil de înot este cel mai bun de practicat în timpul sarcinii? Evident, nu există sfaturi care să se aplice tuturor femeilor. Fiecare trebuie să-și găsească echilibrul atunci când face sport în timpul sarcinii, ascultându-și corpul și oprindu-se atunci când începe să obosească. De reținut totuși: experții exclud doar stilul de înot fluture și recomandă înotul pe spate. Deoarece ar putea oferi o mai mare ușurare mai multor probleme care apar de obicei în timpul celor 9 luni de sarcină.

Avantajele și beneficiile înotului în timpul sarcinii

Înotul în timpul sarcinii este bun, deoarece îți permite să faci mișcări armonioase, fără a obosi. Datorită mișcărilor efectuate în piscină, poți întări mușchii întregului corp, și nu doar brațele. În plus, în apă, femeile se simt mult mai ușoare, se eliberează de acea senzație de oboseală pe care o simt atunci când sunt în afara apei.

Iată 5 motive pentru a înota în timpul sarcinii:

1. Înotul face totul

Dacă beneficiezi de un timp limitat și vrei să-ți simplifici rutina de exerciții fizice pentru a te concentra pe un singur sport, înotul bifează toate cerințele. Oferă un antrenament pe întreg corpul care folosește toate grupele musculare majore, construind forța, puterea și flexibilitatea. Îți crește rezistența și capacitatea de recuperare și îți întărește inima, îmbunătățește circulația și mărește capacitatea organismului de a se oxigena. Exact ceea ce îți recomandă medicul!

2. Te ajută să-ți îmbunătățești postura

Chiar și unele afecțiuni articulare pot fi, de asemenea, ameliorate: în apă, articulațiile se pot relaxa și pot susține o greutate mai mică. Prin înot, riscul de rănire este semnificativ redus. Și, așa cum am amintit mai sus: înotul îmbunătățește circulația sângelui, prevenind probleme precum varicele, crampele, balonarea, respirația, rezistența cardiorespiratorie. În plus, înotul este capabil să relaxeze părțile corpului care sunt supuse unei presiuni mai mari în timpul sarcinii.

3. Înotul este ușor pentru articulații și ligamente

În timpul sarcinii, corpul produce un hormon numit relaxină, care îți relaxează ligamentele, pentru a permite extinderea uterului și a pelvisului. De asemenea, permite arterelor să se acomodeze cu un volum mai mare de sânge și slăbește sistemul musculo-scheletic, rezultând articulații mai flexibile și o curbură mai mare a coloanei vertebrale. Înotul este un sport cu impact redus, astfel încât riscul de entorse și alte leziuni este minimizat. Flotabilitatea apei (capacitatea corpului de a pluti) scade, de asemenea, tensiunea de pe spate și îți permite să te simți aproape fără nicio greutate.

4. Apa rece previne supraîncălzirea

În perioada sarcinii, rata de respirație crește și începi să transpiri la un nivel mai mic de efort. Acesta este unul dintre numeroasele mecanisme de adaptare ale corpului pentru a proteja fătul de supraîncălzire. Deși riscul supraîncălzirii la un nivel periculos, din cauza exercițiilor fizice, este minim (cu excepția cazului în care faci un antrenament intens în aer liber, într-o zi foarte caldă și umedă), fluxul sanguin crescut și rata metabolică mai mare pe care o experimentezi în timpul sarcinii te vor face să te simți mai încălzită în timpul exercițiilor. În schimb, dacă nu te confrunți cu această senzație, înotul este o opțiune bună, deoarece te răcorește.

5. Înotul poate ameliora greața

Fiecare sarcină este diferită și fiecare femeie însărcinată are propriile trucuri preferate pentru a menține greața la distanță, dar multe femei care suferă de grețuri dimineața au raportat că înotul chiar le ajută. Oricare ar fi motivul, înotul ajută multe femei să se simtă mai bine.

 

Pe scurt, înotul te va ajuta să te menții, dar, totodată, vă va ajuta pe tine cât și pe bebelușul tău să fiți mai sănătoși și mai fericiți. Este sportul perfect pentru viitoarele mame!

My title page contents