Cafeaua: o călătorie globală de la gustul ei minunat la beneficiile pentru sănătate

Cafeaua: o călătorie globală de la gustul ei minunat la beneficiile pentru sănătate

Cafeaua: o călătorie globală de la gustul ei minunat la beneficiile pentru sănătate – Cafeaua are o influență globală puternică! După apă, cafeaua este cea mai populară băutură la nivel mondial, peste 2 miliarde de cești de cafea sunt savurate în fiecare zi la nivel mondial1 .Este uimitor cum această băutură simplă poate aduce oamenii împreună în atâtea culturi diferite.

Cafeaua adaugă o notă caldă și reconfortantă mai ales în această perioadă a anului. De la băuturile sezoniere, precum cafeaua cu aromă de scorțișoară, până la momentele petrecute cu cei dragi în fața bradului de Crăciun, cafeaua face sărbătorile să fie și mai magice.

E ca și cum o ceașcă de cafea nu este doar o băutură, ci și un adevărat ambasador social în lumea noastră agitată. Fie că ești într-o cafenea aglomerată din oraș sau te relaxezi acasă cu o ceașcă în mână, cafeaua pare să creeze o atmosferă specială, sărbătorind momentul prezent și conexiunile umane.

De exemplu, pauzele de cafea devin spații de interacțiune și conexiune umană la locul de muncă. Expresia „hai să bem o cafea” este adesea sinonimă cu „hai să avem o conversație”2. E minunat cum o simplă pauză pentru cafea poate contribui la construirea unei comunități mai strânse într-un mediu de lucru. Și nu e doar despre discuții profesionale, ci și despre a împărtăși experiențe personale și a construi relații solide între colegi.

Cafeaua este apreciată și ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate. Desigur, ca orice altceva, cheia este în echilibru și moderare. Așa că, dacă îți savurezi cafeaua cu înțelepciune, te poți bucura nu doar de gustul ei minunat, ci și de unele beneficii pentru sănătate!

Beneficiile se întind de la îmbunătățirea performanței fizice și sportive până la reducerea riscului de diabet de tip 2. Conform unui raport3 emis de Federația Europeană a Asociațiilor Nutriționiștilor (EFAD) și preluat de către Institutul pentru Informații științifice despre cafea (ISIC), aproape două treimi (62%) dintre nutriționiștii europeni consideră că un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății, în vreme ce 86% sunt de acord că aportul regulat și moderat este asociat cu o îmbunătățire a performanței generale în sport.

Interesul pentru aceste aspecte crește rapid, oamenii fiind curioși, de exemplu, să afle exact câtă cofeină conține o ceașcă de cafea. Cu toate că acest subiect poate părea specific, înțelegerea cantității de cofeină consumată este esențială pentru mulți, având în vedere că cafeaua este o sursă importantă de cofeină în dieta zilnică a multora. O analiză realizată anul trecut de Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC) și prezentată de Asociația Română a Cafelei (ARC) arată că primele zece subiecte de interes pentru sănătate variază de la aportul de cofeină, la valoarea nutrițională și asocierile dintre cafea și o serie de aspecte de sănătate frecvente.

Dr. J. W. Langer, medic, conferențiar și jurnalist științific, a comentat aceste tendințe emergente: „O nouă generație de oameni începe acum să aprecieze componentele nutriționale complexe ale băuturii lor de încredere de dimineață și efectele benefice suplimentare pentru sănătate pe care un consum regulat și moderat le poate oferi ca parte a unei diete echilibrate. Un fapt care este susținut de un volum tot mai mare de cercetări științifice.”

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) concluzionează că un consum moderat de cofeină, de aproximativ 400 mg de cofeină pe zi sau echivalentul a până la 5 cești, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată și un stil de viață activ4.

Pentru că se apropie Crăciunul, nu putem să-l uităm pe Moș, care, trebuind să lucreze o noapte întreagă, cu siguranță că are la el un termos mare cu cafea aburindă, numai bună de degustat între livrările atâta de importante!

Despre Asociaţia Română a Cafelei (ARC)

Înfiinţată în urmă cu 22 de ani, Asociaţia Română a Cafelei (ARC) promovează interesele comerciale şi economice ale industriei cafelei. Asociaţia Română a Cafelei sprijină crearea unei pieţe a cafelei competitive şi transparente, astfel încât consumatorii români să beneficieze de o cafea de cea mai bună calitate, la cele mai bune preţuri. ARC este deschisă tuturor societăţilor comerciale active din industria cafelei din România. Membrii ARC sunt: Strauss România (www.strauss-group.com), Nestlé România SRL (www.nestle.ro), Jacobs Douwe Egberts (www.jacobsdouweegberts.com) și Tchibo România (www.tchibo.ro). Informații despre cafea găsiți și pe site-ul Asociației Române a Cafelei: http://www.desprecafea.info/.

Pentru a vă alătura comunității iubitorilor de cafea, urmăriți paginile de Social Media: https://www.facebook.com/desprecafea.info/ și https://www.instagram.com/desprecafea/

 

Despre ISIC

Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC) este o organizație non-profit, înființată în 1990 și dedicată studiului și diseminării științei referitoare la „cafea și sănătate” Din 2003, ISIC susține, de asemenea, un program educațional paneuropean, lucrând în parteneriat cu asociațiile naționale de cafea din nouă țări pentru a transmite cunoștințele științifice actuale despre „cafea și sănătate” profesioniștilor din domeniul sănătății.

 

Referințe

  1. British Coffee Association (BCA). (2022). Coffee is the most popular drink worldwide with around two billion cups consumed every day. Disponibil la https://britishcoffeeassociation. org/coffee-consumption/.
  2. Topik S. (2009): Coffee as a Social Drug.Project MUSE, 71:81-106.
  3. European dietitians’ perspectives on coffee consumption: European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) member’s survey into current awareness and attitudes on coffee and health. Disponibil la https://assets-global.website-files.com/6294d8900a1bd34b397bb901/637bb217e4ddc8632198c5a6_European%20dietitians%27%20perspectives%20on%20coffee%20consumption%20report_FINAL_21.11.22.pdf
  4. EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102.

 

My title page contents