când lași copilul la televizor

Când lași copilul la televizor ar fi bine să te gândești ce poate vedea și cum îi pot afecta programele de divertisment comportamentul!

Uneori, când părinții nu au suficient timp, au treburi casnice sau lucrează de acasă, găsesc o modalitate prin care să le distragă atenția celor mici, pentru câteva clipe de liniște. Aceasta modalitate poate fi televizorul.

Desenele animate sau programele de divertisment pot fi o sursă de distracție pentru cei mici, însă cât de benefică și sănătoasă este oare aceasta? Dacă îi lași prea mult timp nesupravegheați, copii pot învăța o mulțime de lucruri noi de la televizor.

Potrivit Kidshealth.org și Academiei Americane de Pediatrie, există câteva limite, mai ales în ceea ce privește timpul pe care copilul ar trebui să îl petreacă în fața televizorului:

Când lași copilul la televizor în funcție de vârstă

Pentru bebeluși și copii până la 18 luni, televizorul nu trebuie să fie o opțiune. După vârsta de 18 luni până la 2 ani, cel mic poate vedea programe pentru copii, însă întotdeauna asistat de un părinte.

În cazul preșcolarilor nu se recomandă mai mult de o oră pe zi, timp în care copilul este supravegheat de un părinte și se poate uita la desene animate sau programe educaționale pentru copii.

În cazul copiilor cu vârsta peste 5 ani și adolescenților, părinții ar trebui să limiteze accesul la televizor, dar și la canalele social media. Mai mult decât atât, părinții trebuie să fie atenți ca cei mici să se odihnească suficient, să își facă temele și să se relaxeze în aer curat. Astfel mintea lor va fi mai odihnită și gata să se concentreze pe lucrurile cu adevărat importante.

Ce se întâmplă când lași copilul la televizor prea mult timp?

Potrivit Kidshealth.org, atunci când cei mici petrec prea mult timp în fața televizorului, apar și anumite riscuri precum:

  1. Un comportament violent – când cei mici nu sunt supravegheați și petrec prea mult timp în fața televizorului, riscă să vadă programe cu un conținut inadecvat, spre exemplu violent. În acest caz, din nefericire, ei pot învăța mișcări de luptă, violente, de la eroii lor preferați și le pot pune oricând în practică. Mai mult decât atât, dacă sunt copii mai sensibil, se pot teme pentru viața lor și pot crede că societatea este un loc periculos. Pe lângă aceasta, din programele de divertisment pentru adulți copii pot împrumuta și un limbaj violent.
  2. Riscul de obezitate – copiii care petrec mai mult de 4 ore în fața televizorului uită să mai facă mișcare și mănâncă tot felul de gustări nesănătoase în timpul programelor preferate. Astfel, crește și riscul de obezitate.
  3. Jocurile video și riscurile acestora – de cele mai multe ori, din jocurile video, mai ales băieții, pot împrumuta comportamente violente.
  4. Obiceiurile nesănătoase pe care copii le învață din media – jocurile video, anumite emisiuni TV și uneori chiar și desenele animte, pot prezenta tipuri de comportament inadecvate pentru un copil. Spre exemplu modelele care fumează, consumă alcool, apelează la violența fizică sau verbală și sunt prezente în filme, emisiuni TV sau jocuri video, influențează negativ dezvoltarea celui mic.

 

 

My title page contents