Câți copii se înscriu în clasa I? Tu stii? Rezultatele PISA 2015 au arătat faptul că 40.5% dintre elevi sunt analfabeți funcțional.
În paralel, 40% dintre elevii de clasa a VIII-a care susțin Evaluarea Națională la finalul ciclului gimnazial obțin sub nota 6. Notă pe care o putem echivala cu pragul alfabetismului funcțional.
Date si statistici
Mai mult decât atât, 168 de școli au un procent de 100% de elevi care obțin sub nota 5 la această testare. Oricât de surprinzătoare ar fi aceste date, adevărul este că „pierderea pe drum“ a copiilor poate fi observată încă din primii ani de școală.
Din clasa I până în a XII-a – Câți copii renunță la școală pe parcurs
- În anul 2004, în clasa I au fost 000 de elevi înscriși.
- În 2013, în clasa a IX-a, au fost numai 000 de elevi înscriși la liceu, iar
- în 2016, numai 500 de elevi au terminat clasa a XII-a. Totodată, la examenul de Bacalaureat din 2016, 81.500 elevi promovează, ceea ce înseamnă că doar 35% dintre elevii înscriși în clasa I în 2004 reușesc să obțină rezultate școlare la finalul liceului care să le permită înscrierea la facultate și continuarea studiilor.
Soluții pentru o educație sănătoasă și o economie stabilă
Având aceste date la dispoziție, devine evident faptul că e necesară o revizuire a metodelor de învățare. Si la fel a paradigmei în educație și a viziunii generale din acest punct de vedere.
Un alt început
În acest context, specialiștii Intuitext în educație cercetează, studiază și creează produse noi de învățare. Ele pot răspundă nevoilor noilor generații de elevi ai erei digitale, dar și ale cadrelor didactice.
Tehnologia e pe val
Astăzi, copiii sunt pasionați de tehnologie încă de la vârste foarte mici. Ei ne surprind mereu prin felul abil în care utilizează gadgeturile smart ale părinților lor: tableta, telefonul mobil sau laptopul. Sunt atrași de imagini, de mișcare, de feluri dinamice și inedite de a descoperi lumea.
Azi vs ieri
Invățarea de tip clasic (cu creionul în mână și ochii la tablă) s-a dovedit a fi anacronică și deci ineficientă. În acest context, manualele digitale, CD-urile educaționale sau platformele online de învățare au venit ca o adaptare firească la nevoile copiilor.
Viitorul
Folosind resurse educaționale atractive și create special pentru profilul noilor generații de elevi, tinerii își vor forma o atitudine pozitivă în raport cu școala și vor avea o deschidere reală față de educație.