Tu ce îi spui unui copil când minte? Oare care este secretul unui micuș sincer și apropiat de părinși? – sunt două subiecte pe care mamele le discută des între ele!
Majoritatea copiilor omit să spună adevărul la un moment dat, însă, pentru părinși, va fi ciudat când îl vei auzi pe copilul tău mințind pentru prima oară! Totuși, să învețe să mintă este o parte, mai bună sau mai puțin bună în dezvoltarea unui copil, iar la fel este și atunci când spun adevărul!
Cel mai important însă, este să știi ce îi spui unui copil când minte. Cum îl determini să îți spună adevărul și cum poți face ca cel mic să fie mereu onest cu tine? Potrivit specialiștilor de la Raisingchildren.net ar fi indicat să îl înveți ce înseamnă sinceritatea față de tine și câte este de importantă, dacă vrei ca cel mic să nu te mintă niciodată:
De ce mint copiii?
Cele mai populare motive pentru care mint cei mici, potrivit Raisingchildren.net, sunt următoarele:
- încearcă să ascundă ceva pentru a nu întra în bucluc.
- să vadă cum reacționezi atunci când îi auzi mințind.
- pentru a face poveștile pe care le spun mai interesante și automat și viața lor mai palpitantă. Acest lucru se întâmplă cel mai des atunci când le vorbesc prietenilor despre vacanțe.
- să primească atenție, chiar și atunci când știu că tu cunoști adevărul.
- să primească ceva ce în mod normal nu ar primi – spre exemplu, atunci când le cer dulciuri din magazin bunicilor, menționând că părinții îi lasă să le mănânce în cantități mai mari.
Când încep copiii să mintă?
Din nefericire, copiii încep să spună minciuni la o vârstă destul de fragedă. Între 4 și 6 ani, copilul va știi să vorbească coerent, iar odată cu asta, va învăța și să mintă.
Pe măsură ce vor crește, copiii vor deveni din ce în ce mai buni și mai creativi când vine vorba de născocitul minciunilor. Mai mult decât atât, când ajung la școală, ei vor fi mult mai buni la minciuni, și le vor putea folosi și pentru a omite temele de acasă sau notele proaste de la școală.
Ce îi spui unui copil când minte?
Odată ce au crescut, cei mici trebuie să înțeleagă diferența dintre adevărat și fals. Mai mult decât atât, vine momentul în care cei mici trebuie sa știe când și cum trebuie să spună adevărul! Tocmai de aceea, există câteva lucruri pe care Raisingchildren.net le recomandă, dacă vrei să știi ce îi spui unui copil când minte?
- Dacă copilul tău inventează o poveste în legătură cu ceva, îi poți răspunde spunându-i următorul lucru: „Aceasta este o poveste minunată, o putem trece într-o carte de povești, pe care să o scrii chiar tu.” Astfel, poți încuraja creativitatea copilului tău, fără să încurajezi minciunile.
- Ajută-l pe cel mic să evite situațiile în care s-ar putea simți nevoit să mintă. Drept exemplu iată următoarea situație: Să zicem ca fiica ta a vărsat niște lapte pe tine. În loc să o întrebi de ce a făcut asta, spune-i frumos: „Se pare că a existat un accident cu laptele. Hai să curățăm!”
- Copiii fabulează sau povestesc lucruri din imaginația lor, pentru a părea mai interesanți în fața altor copii. Astfel, le crește stima de sine și mai mult decât atât, devin mai populari și mai interesanți, pe măsură ce viața lor este mai captivantă. Tocmai de aceea, este important ca cel mic să fie cum să nu mintă. Îl poți lăuda chiar tu, acasă, pentru a-i crește stima de sine!
- Asigură-te că există reguli clare și sigure în ceea ce privește mințitul în familia voastră.
- Laudă-l întotdeauna când îți spune adevărul. După ce copilul tău îți spune adevărul spunei frumos, pe un ton calm (indiferent cât de problematică ar fi situația): „Mă bucur că mi-ai spus adevărul, acum putem rezolva împreună situația!”
- Citiți cărți și spune-i povești care încurajează sinceritatea.