Coronavirusul continuă să se răspândească pe tot globul. Ne facem permanent griji pentru noi și pentru cei apropiați. Când ai un dușman atât de puternic trebuie să înveți să te lupți cu el. Ce le spunem copiilor despre coronavirus?
Primele informații despre acest virus au fost acelea că reprezintă un pericol major, în special pentru vârstnici. Realitatea a dovedit că nu este aceasta o regulă de neîncălcat. Îmbolnăviri s-au înregistrat și la persoane tinere, iar în țara noastră chiar și la câțiva copii. În aceste condiții credem că devine important ce le spunem copiilor despre coronavirus.
Ce le spunem copiilor despre coronavirus
Cu atâtea informații care există, pe toate canalele, copiii au auzit despre noul coronavirus. Fie un fragment dintr-o știre, fie de la ceilalți colegi și prieteni. Nu este exclus să cunoască inclusiv o persoană care se află internată, în carantină sau izolată. Și cu toate astea să nu știe exact despre ce este vorba. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe este, însă, cum să se protejeze de îmbolnăvire.
Evaluează ce știe
Ar trebui să începeți conversația întrebând copilul ce a auzit despre virus. Dacă a auzit că oameni din toată lumea mor. Este o conversație destul de neplăcută și dură, dar necesară. Copilul va trebui să știe că nu este vorba despre obișnuita gripă sezonieră, ci mai grav de atât.
Dacă micuțul are vârsta sub șase ani, nu are rost să îi induci o stare de anxietate inutilă. Oricum, fiind atât de mic, se află sub strâns control parental. Adică nu va ieși din casă și nu va putea lua contact cu alte persoane dacă părinții au grijă ca acest lucru să nu se întâmple.
Temperează-ți propria anxietate
Procesează-ți toate temerile pe care le ai cu privire la situație, înainte de a vorbi cu copilul. Nu este bine să arăți panică în fața lui, în jurul subiectului. Va trebui să găsești un ton echilibrat, din care cel mic să înțeleagă că este o problemă serioasă, dar nu catastrofală. Și că dacă va respecta măsurile pe care le impui, lucrurile vor merge spre bine.
Nu respinge temerile copilului
Dacă copilul tău se teme pentru că un alt copil i-a spus că ar putea muri, aceasta este o adevărată teamă și ar trebui să o iei în serios. Dacă pur și simplu îi spui copilului „Vei fi bine”, s-ar putea să nu se simtă ascultat. Fii atentă și observă ce simte copilul. Îi poți spune cu voce calmă ceva de genul: „Sună destul de înfricoșător, văd pe fața ta”. Îi poți povesti ceva din propria copilărie, când ceva te-a speriat foarte tare. Apoi, după ce copilul s-a calmat, poate că la cină, puteți discuta despre coronavirus.
Vorbește-i la un nivel adecvat vârstei
Dacă vorbești cu copilul despre virus, explică-i că „există o mulțime de viruși diferiți, cum ar fi când te doare burtica sau răcești. Dar coronavirusul este un alt tip de virus”. În funcție de vârsta copilului și cât de multe știe, îi poți spune: „Această boală este diferită de o răceală, deoarece este nouă. Dar medicii încearcă să îi trateze pe cei bolnavi. Important este să stăm în casă, pentru a stopa răspândirea bolii. Dacă ai vreodată întrebări, spune-mi”.
Insistă pe educație în privința igienei
Asigură-te că cel mic se spală pe mâini cel puțin 20 de secunde înainte și după mese, după ce merge la baie, după ce și-a suflat nasul sau au pus mâinile la gură. Specialiștii americani sunt de părere că spălarea mâinilor este mai eficientă decât folosirea dezinfectanților, în cazul copiilor. De ce? Pentru ca dezinfectanții să ucidă toți germenii trebuie așteptat până se evaporă de pe mâini. Cei mici, însă, se grăbesc să atingă jucarii sau alte suprafețe înainte ca acest lucru să se întâmple.