Ce mănâncă o gravidă? Planul alimentar în sarcină

Tu știi ce mănâncă o gravidă? Care trebuie să fie planul alimentar în sarcină? E logic că alegerea unei alimentaţii sănătoase aduce beneficii pentru mamă şi făt. Sănătos înseamnă făcut în casă, variat și bogat în substanțe hrănitoare.

 

Sarcina este o perioadă foarte importantă, atât pentru tine, cât şi pentru omuleţul care va veni pe lume. De aceea, e momentul să ai grijă ce consumi. Dieta echilibrată, bogată în vitaminele şi nutrienţii necesari pot face din tine o femeie plină de viaţă. La rândul lui, bebe va fi un luptător pentru ceea ce îl aşteaptă după naştere. Multe din bolile precum obezitatea, diabetul sau afecţiunile cardiace îşi au originea în stadiul intrauterin. Pentru că ele se datorează unor alegeri alimentare nepotrivite ale mamei.

Nu trebuie să mănânci cât doi, ci pentru doi

Alimentaţia trebuie să cuprindă alimente variate, din toate grupele alimentare: fructe, legume, cereale, carne, lactate. În timpul sarcinii, necesarul de lipide e modificat. Creşte nevoia de proteine şi glucide, iar fierul, acidul folic şi vitaminele trebuie consumate în cantităţi mai mari. Nu trebuie neglijate fibrele alimentare, care ajută la o bună digestie.

Ce mănâncă o gravidă? Planul alimentar în sarcină

Pentru a-ţi hrăni corpul cu toate cele necesare, nutriţioniştii recomandă să mănânci mai puțin, dar mai des. Acest lucru funcționează și în cazul în care te confrunți cu grețuri. Dacă mănânci puțin și des, acumularea de lipide este mult mai mică, pentru că îi dai timp organismului să metabolizeze ceea ce ai mâncat.

Trei mese principale pe zi și două gustări ar fi modul ideal de abordare a meniului celor 9 luni. Nu mai mânca nimic între aceste mese, dar poți bea apă fără restricții.

Idei savuroase de meniu

Masa principală și cea mai importantă este micul dejun. Cea mai consistentă masă a zilei ar trebui să conțină lapte sau iaurt, fructe și proteine (ouă, carne sau brânză). Evită mezelurile ori alte alimente procesate. Acestea au un conținut mult prea ridicat de sare și prin consumul lor riști o preeclampsie.

Planul alimentar mai departe

La masa de prânz trebuie să mănânci carne și legume. Poți adăuga și un produs lactat, un fruct și un desert. Fără probleme!

Cina ar trebui să conțină carne, pește și legume. Alege un pahar cu lapte călduț, care te va ajuta să te liniștești și să adormi. Seara, de asemenea, poți alege câte o supă de legume.

Câte calorii?

Pentru o femeie care nu şi-a întrerupt activitatea în perioada sarcinii, nevoile energetice se încadrează între 2 500 – 3 000 kcal/zi. Aceste calorii trebuie aduse în organism din alimente sănătoase, mese echilibrate, nu din dulciuri sau alimente care conțin calorii false.

Alimente interzise în sarcină

Dincolo de mezeluri, doctorii sunt împotriva semipreparatelor și a mâncării de tip fast-food, precum și a consumului exagerat de de ciocolată, îngheţată, prăjituri. Încadrându-le în categoria alimentelor interzise, nesănătoase, care cresc riscul de macrosomie la făt şi a diabetului zaharat. Nutriționiștii sunt de părere că nevoia de dulce poate fi satisfăcută cu zahărul din fructe. Atenție și la ceaiurile din plante medicinale! Nu toate plantele sunt potrivite în sarcină! Așa că dacă ești o mare iubitoare de ceai, mai bine întreabă doctorul care își sunt potrivite.

My title page contents