Cele mai bune 12 cereale pentru dieta ta. Iată de ce să le consumi!

Cele mai bune 12 cereale pentru dieta ta

În cele ce urmează am realizat o selecție cu cele mai bune 12 cereale pentru dieta ta. Cerealele integrale și organice sunt importante în orice dietă, iar quinoa, hrișca și amarantul sunt luate în considerare printre ele, chiar dacă nu aparțin familiei de cereale. Utilizarea lor în gătit este similară cu cea a cerealelor de bază.

În funcție de conținutul de gluten, cerealele se împart în:

Cereale care conțin gluten: ovăz, grâu, spelta, orz perlat și orz decorticat. Unii oameni sunt intoleranți la această substanță: boala celiacă. Intoleranță, care se manifestă prin alergii alimentare, tulburări digestive și alte simptome.

Cereale fără gluten: hrișcă, orez, porumb și mei. Aceste cereale sunt în general bine tolerate de persoanele celiace. Rareori pot fi cauza alergiilor alimentare.

 

Iată cele mai bune 12 cereale pentru dieta ta, pe care le poți include, pentru a o face mai variată, echilibrată și sănătoasă. În plus, te ajută să slăbești.

1. Grâu spelta

Spelta este cu siguranță cea mai comună dintre cerealele alternative. Se prepară foarte simplu, deoarece poate fi fiartă la fel ca pastele. Este o sursă excelentă de vitamine, magneziu și potasiu, dar și fibre, dar conține și gluten și mult mai mulți carbohidrați și amidon decât ovăzul și hrișca. Pentru a-i îmbogăți valoarea sa nutrițională, o poți combina cu leguminoase.

2. Orz

Știai că orzul a fost prima cereală folosită de oameni? Există diferite tipuri: orz perlat, care, din păcate, fiind un produs rafinat, pierde o mare parte din proprietățile nutritive ale cerealelor-mamă. Apoi există orzul decorticat, care a suferit un proces parțial de rafinare și, în cele din urmă, există un al treilea soi, orzul integral, bogat în fibre.

Orzul decorticat conține mai puține fibre. Proteinele de orz decojit au o valoare nutritivă redusă. Acest tip de orz conține amidon și mulți carbohidrați și, de asemenea, lizină (un aminoacid esențial pentru corpul nostru). Are un indice glicemic scăzut, bogat în vitamine și oligoelemente.

Orzul perlat este o cereală ideală pentru dieta de slăbit. Conține zaharuri ușor digerabile și un minim de grăsimi. Necesită mai multă energie decât cea eliberată după descompunerea sa. Orzul perlat este bogat în elemente necesare corpului feminin. Este o adevărată sursă de nutriție, deci servește adesea ca bază pentru o mono-dietă. Cu o dietă bazată pe orz perlat, organismul suferă mai puțin de deficiențe de nutrienți.

Consumul regulat de orz perlat ajută la purificarea corpului. Dintre toate cerealele, orzul perlat este lider în conținutul de fibre.

3. Orez brun

Orezul brun este lipsit doar de coji, iar în comparație cu orezul alb, acesta oferă nutrienți de calitate superioară. Totuși, cei care au probleme cu consumul de alimente bogate în fibre, ar trebui să consume moderat orez brun, urmând sfatul nutriționistului.

Orezul conține amidon, carbohidrați ușor digerabili și are un indice glicemic ridicat. De asemenea, are un conținut scăzut de proteine, dar conține toți aminoacizii esențiali astfel că, în valorile nutriționale este apropiat de proteinele de ovăz și de hrișcă. Orezul are mai puține minerale și vitamine decât alte cereale. Dar este un aliment echilibrat, de aceea este util pentru tratarea tulburărilor tractului gastrointestinal, inclusiv în caz de diaree.

4. Hrișcă

Hrișca este un aliment ideal pentru celiaci, și are ca principală caracteristică absența totală a glutenului. De asemenea, este o sursă excelentă de aminoacizi esențiali, zinc, fier, seleniu și săruri minerale. Hrișca este cea mai sănătoasă cereală, conține cele mai prețioase proteine, multe vitamine și minerale. Conține puțin amidon și puțini carbohidrați. Are cel mai mic indice glicemic dintre cereale.

5. Teff – o cereală fără gluten din Etiopia (sau mei etiopian)

Teff este o cereală antică, foarte puțin cunoscută în dieta mediteraneană, bogată în vitamine și minerale, o sursă de calciu, fier și magneziu, precum și fibre. Oferă o cantitate echitabilă de proteine.

6. Mei

Meiul, pe lângă faptul că are o aromă foarte plăcută, nu toată lumea știe că este un antistres general, o cereală ce oferă super energie. În plus, oferă aminoacizi ușor asimilabili pentru producerea proteinelor și este benefic pentru sănătatea părului, a pielii și a unghiilor.

Meiul nu conține gluten, este o cereală care, în general, nu provoacă alergii alimentare. Împreună cu ovăzul, meiul este pe primul loc printre cereale, pentru conținutul de grăsimi minerale vegetale. În ciuda conținutului ridicat de calorii, are un indice glicemic scăzut. Conține multe vitamine și minerale, este prima dintre cereale pentru conținutul de vitamina B6. Cu toate acestea, proteina obținută din mei are o valoare nutritivă redusă.

7. Grișul

Grișul este singurul dintre produsele din cereale care este digerat în intestinul inferior, unde are loc digestia și absorbția. Curăță intestinul de mucus și elimină excesul de grăsime. Prin urmare, este adesea recomandat ca aliment indispensabil celor care suferă de boli ale stomacului și intestinelor.

8. Ovăz

Această cereală are capacitatea de a furniza organismului energie pe termen lung, datorită conținutului său de carbohidrați cu eliberare lentă. Oferă o cantitate excelentă de fibre utile pentru a asigura o funcționare intestinală bună și pentru a promova reducerea colesterolului.

Ovăzul este adesea recomandat în dieta pacienților cu boli ale tractului gastrointestinal și conține o mulțime de grăsimi bune.

Are mai puțin amidon decât toate celelalte cereale, carbohidrați ușor de digerat și mulți carbohidrați complecși. Ovăzul conține vitamine, oligoelemente și proteine ​​sănătoase. Are un singur dezavantaj: conține gluten.

9. Secară

Secara este o cereală folosită în principal pentru producerea de făină. Iar făina obținută din secară este, în principal, folosită pentru producția de pâine și de produse de panificație. Promovează senzația de sațietate.

10. Porumbul

Este o cereală bine tolerată de persoanele alergice, nu conține gluten. Conține seleniu, care încetinește procesul de îmbătrânire a organismului, îmbunătățește sănătatea dinților și a gingiilor. Dar conține amidon, iar proteinele din porumb au o valoare nutritivă redusă.

11. Quinoa

Recent prezentă în dieta mediteraneană, quinoa este tipică pentru populațiile andine. Se comportă și se folosește ca și cum ar fi o adevărată cereală, chiar dacă nu este așa. Are un profil complet de aminoacizi și, prin urmare, este un substitut demn pentru proteinele animale.

12. Amarant

Amarantul se comportă ca o cereală foarte digerabilă și este bogat în săruri minerale, calciu, magneziu, fier și fosfor. Este, de asemenea, foarte vechi, chiar considerat aurul incașilor, deoarece este capabil să crească fără a fi nevoie de erbicide și pesticide.

 

My title page contents