Orzul este o cereală modestă, insuficient exploatată. Poate și pentru că nu toată lumea știe care sunt beneficiile orzului pentru sănătate dar și pentru frumusețe.

 

Bogat în fibre, ca orice altă cereală, orzul are și calitatea de a avea un conținut redus de calorii, pe lângă faptul că este plin de vitamine și nutrienți. Singura lui slăbiciune este că… nu prea e luat în seamă în alimentație. Tocmai pentru că vrem să îl reabilităm, vă prezentăm mai jos beneficiile orzului, care veți vedea că nu sunt nici puține și nici minore.

Beneficiile orzului pentru sănătate

Excelent pentru micul dejun
Bogat în nutrienți, asigură și o masă sățioasă. Conține fibre și minerale esențiale, cum ar fi: seleniu, cupru, triptofan și mangan. Oferă energie și te menține sătul o bună parte din zi. Manganul din orz te ajută să te simți plin de energie și, de asemenea, calmează sistemul nervos. Cercetătorii de la Harvard au studiat efectele consumului zilnic de cereale, inclusiv orz, la micul dejun. Aceștia au descoperit că bărbații care se bucurau zilnic de un bol de cereale integrale aveau un risc de insuficiență cardiacă mai mic cu 29%.

Te ajută să slăbești

Orzul ajută la reducerea greutății datorită mai multor tipuri de aminoacizi esențiali și a conținutului de fibre. Orzul modulează nivelul de zahăr din sânge, evitând astfel creșterea glicemiei. Orzul, în comparație cu alte cereale, are un conținut scăzut de calorii și este mai sățios, deci nu va trebui să mâncați des.

Ajută la stabilizarea tensiunii arteriale

Un studiu desfășurat pe parcursul a cinci săptămâni a comparat diferite combinații de cereale. Rezultatul a fost acela că adulții care au consumat mai mult orz au prezentat o reducere a tensiunii arteriale.

Reduce riscul de cancer și boli de inimă

Prin reducerea radicalilor liberi și a grăsimilor viscerale și stabilizarea tensiunii arteriale, orzul minimizează riscul de cancer și de boli de inimă.

Reduce simptomele artritei

Orzul are cupru, care poate fi util în reducerea simptomelor artritei reumatoide. Cuprul „dezarmează” radicalii liberi, contribuind astfel la regenerarea celulelor. Cuprul este esențial în păstrarea sănătății oasele și flexiblității articulațiilor.

Ajută la dezvoltarea și repararea țesutului corpului

Orzul este de asemenea bogat în fosfor care ajută la regenerarea celulelor. Fosforul ajută la formarea oaselor. Este un element esențial al codului genetic și joacă un rol important în sănătatea membranelor celulare și a sistemului nervos.

Sursă bogată de niacină

Orzul este o mare sursă de niacină (vitamina B) care oferă numeroase beneficii sistemului cardiovascular. Niacina poate ajuta la reducerea colesterolului rău, a lipoproteinei și a radicalilor liberi. De asemenea, scade riscul formării cheagurilor de sânge.

Reduce grăsimea viscerală

Un studiu japonez efectuat pe 44 de bărbați cu colesterol ridicat a constatat că adăugarea orzului în dietă a redus semnificativ colesterolul seric și grăsimea viscerală.

Scade colesterolul rău

Acidul propionic produs din fibra insolubilă a orzului poate fi, de asemenea, parțial responsabil pentru proprietățile sale de scădere a colesterolului.

Inhibă formarea calculilor biliari

Orzul ajută la reducerea nivelului de trigliceride. De asemenea, protejează împotriva formării calculilor biliari. Orzul este bogat în fibre insolubile. Există o ipoteză că fibra insolubilă reduce secreția de acid biliar, cea care contribuie la formarea pietrelor.

Sucul de orz este excelent pentru digestie

Sucul de orz verde ajută sucurile digestive să lucreze mai mult. Îți crește metabolismul și te face să te simți mai ușor. Este deosebit de benefic pentru persoanele care se simt balonate.

Îmbunătățește imunitatea

Orzul are componente care sunt prietenoase cu flora intestinală și susține imunitatea. În plus, orzul este bogat în vitamina C, ceea ce susține și sistemul imunitar.

Ajută la prevenirea osteoporozei

Orzul conține mangan, fosfor și cupru, care sunt bune pentru oasele sănătoase. Sucul de orz are un conținut ridicat de calciu, ceea ce face oasele mai puternice și mai rezistente în fața osteoporozei.

Vindecă anemia

Fierul conținut în orz crește volumul de sânge, ceea ce previne anemia și oboseala.

Încetinește ateroscleroza

Orzul încetinește ateroscleroza, care este o acumulare de plăci ce îngustează vasele de sânge. Este o sursă bună de vitamina B (niacină). Niacina poate ajuta la prevenirea radicalilor liberi, reducând în același timp colesterolul rău și cheagurile de sânge.

Sprijină rinichii

Orzul facilitează buna funcție a rinichilor.

Contribuie la sănătatea dinților

Orzul este bogat în fosfor, calciu și vitamina C. Aceștia sunt contribuitori minunați la oase și dinți sănătoși. Sucul de orz, în special, este bogat în calciu. De asemenea, conține mangan, fosfor și cupru, care sunt bune pentru dinți.

Beneficiile orzului pentru frumusețe

Vitamina C, antioxidanții și mineralele, toate acestea sunt excelente pentru pielea ta. În plus, acest trio reduce inflamația în organism. Și pentru că orzul conține și seleniu, se poate vorbi și despre îmbunătățirea elasticității pielii. Adaugă și capacitatea acestei cereale de a elimina toxinele din organism, și vei constata cum pielea devine mai luminoasă, mai tonifiată și mai mătăsoasă.
Nu doar pielea are de câștigat de pe urma consumului de orz. Tiamina, niacina și Procianidina B-3 din orz promovează și stimulează creșterea părului, iar fierul și cuprul reduc căderea lui. Până și cuprul dă o mână de ajutor: dă forță pigmentului de culoare naturală a părului.

My title page contents