Conservele EVA de ton, delicioase și… de bonton! V-am mai spus că tonul este o specie preferată de majoritatea oamenilor pentru că nu are multe oase, pentru că nu are un gust și miros pronunțat de pește și pentru că are nenumărate beneficii pentru sănătate. Ca majoritatea peștilor, de altfel. Doar că el se diferențiază prin calitățile anterior enumerate. Dar poate nu știai că până acum au fost identificate opt specii de ton și că 100 de grame din acest pește conțin numai 159 de calorii, că este cel mai echilibrat pește din punct de vedere nutrițional și că în aceleași 100 de grame are 8 grame de grăsimi bune, 22 de grame de proteine și impresionante cantități de fosfor, seleniu și vitamina A. Da, da!
Și ceva cu adevărat surprinzător este faptul că nu japonezii – așa cum ai putea crede – sunt cei mai mari consumatori de ton. Doar 6% din carnea de ton este consumată de locuitorii țării Soarelui-Răsare, campioni fiind locuitorii Uniunii Europene, cu 51%. Și care le este preferința de consum? Păi în cea mai mare proporție ca ingredient în sandvișuri, apoi în salate și produse de patiserie.
Și fiindcă tocmai am amintit de produsele de patiserie, cum ar fi să preparăm ceva cu specific spaniol:
Plăcintă de foietaj cu ton și ciuperci
Ia zi, încerci?
Ai nevoie de: un pachet de aluat pentru foietaj congelat, o roșie proaspătă, 50 g de mazăre din conservă, două (sau mai multe, depinde cât de „bogat” vrei să fie preparatul) conserve EVA Ton bucăți în suc propriu, în ulei vegetal sau, cel mai bine, în ulei de măsline) ori EVA Ton mărunțit în ulei vegetal, două ouă fierte tari, 50 g de ciuperci feliate, o lingură de ulei de măsline extravirgin, sare și puțin lapte (pentru a unge aluatul).
Cum procedezi
Lași foile de aluat să se dezghețe, la temperatura camerei, după care pui hârtie de copt într-o tavă rotundă și așezi una din foi. Dai roșia pe răzătoarea fină și pasta obținută o întinzi pe aluatul din tavă. Distribui apoi pe toată suprafața boabele de mazăre, tonul și ouăle fierte, mărunțite. Peste ouă vor sta ciupercile și vei stropi totul cu ulei de măsline (dacă ai folosit conservă de ton în suc propriu). Presară sare și piper după gust. Ia cealaltă foaie de aluat și așeaz-o peste compoziție, închizând apoi bine marginile. Cu coada unei furculițe vei face o gaură în centrul plăcintei, iar cu „dinții” acesteia vei înțepa din loc în loc suprafața aluatului, după care vei unge cu lapte, folosind o pensulă din silicon.
Plăcinta merge la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru o jumătate de oră. Acest preparat (numit empanada) se poate servi atât ca aperitiv sau gustare, cât și ca fel principal la prânz sau cină. Garantat te vei îndrăgosti de gustul lui!
Prea multă muncă pentru o gustare?! Bine, te înțelegem că nu prea ai timp. Dar de niște felii de baghetă stropite cu ulei de măsline și rumenite în cuptor, peste care pui un strat generos de EVA Pateu de ton și le decorezi cu măsline verzi, fără sâmburi, ce spui? Hai, nu-ți pune pofta-n cui!