Copil meu e mancacios. Ce reguli ar trebui sa urmez?

Cand ai un bebe pentru care diversificarea alimentatiei este o bucurie, poti crede ca ti-a pus Dumnezeu mana in cap. Bebe mananca orice, adora gusturile noi, abia asteapta ora mesei. Cu toate acestea, trebui sa tii cont de cateva reguli. Mancaciosii sunt primii candidati la obezitatea infantila. Ce reguli trebuie sa urmeze o mamica de mancacios?

 

Cel mai mare pacat al mamicilor de mancaciosi este indopatul. Fericita ca bebe deschide gura si cere lingurita dupa lingurita, mamica creste portia cu „inca o gurita, si inca o gurita…”. Apoi Buflea este aratat matusilor inspre a-i fi laudata reusita si se primeste verdictul de familie  – „Manca-l-ar, mamaie de Hercule!”.

Trei sunt la numar cele mai mari greseli pe care le poate face o mamica cu un bebe mancacios, asa ca ia aminte:

  1. Portia.

Cele mai dese situatii intalnite in primele zile dupa ce ati inceput diversificarea alimentatiei unui bebelus sunt caracterizate prin refuzul acestuia de a gusta noua oferta nutritionala. La polul opus stau mancaciosii, care deschid nu numai gura, cat si ochii si dupa fiecare lingurita plescaie de placere. Bucura-te, dar nu creste oferta! Diversificarea se face la fel. Chiar si in cazul acestor bebelusi se incepe cu cateva lingurite, iar numarul lor creste treptat. Tine minte: daca-l iubesti, nu-l indopa!

  1. Gustarile.

Daca ai un bebe caruia ii plac gusturile noi, nu-i da biscuiti, pufuleti sau alte fainoase care nu fac decat sa-i umple burtica, fara a-i oferi niciun beneficiu in crestere si dezvoltare. In cazul unui astfel de copil, cele mai sanatoase gustari sunt fructele, legumele, branzica, oleaginoasele.  De la 1 an, daca nu au existat episoade de alergie sau dupa 2 ani. Sucul de fructe este o alta varianta buna pentru o gustare. Ofera-i-l diluat cu apa, dar nu zilnic, pentru ca poate duce la cresteri in greutate ori poate “ajuta” la aparitia cariilor.

  1. Calitatea mancarii.

Stiu, vei spune, care e mama aceea care, cu un bebelus in diversificare n-ar fi atenta la ceea ce pune in farfurie copilului ei?! Insa cand bebe e mancacios, e si pofticios. Iar daca voi mancati la masa, alaturi de el, branza topita sau cascaval ori mezeluri s-ar putea sa i se faca pofta. Sa ceara, iar tu… sa nu-l poti refuza. In timpul acestei perioade cruciale de evolutie, alimentatia copiilor are nevoie de atentie. Ea trebuie sa contina glucide lente (cereale, legume, fructe) nu zahar, aflat la polul opus. Apoi grasimi mono- si polinesaturate (ulei de masline, peste gras, fructe oleaginoase) si nu carne grasa ori mezeluri. Tot asa, proteine de calitate (carne slaba, ou, peste) si produse lactate slabe (branzica de vaci, telemea proaspata, cas). Deci, in niciun caz branzeturi concentrate (cascaval si branza topita).

 

 

 

My title page contents