E timpul să afli că există condimente recomandate pentru copii, în ciuda a ceea ce știai.

Ce e ciorba fără leuștean și plăcinta de mere fără scorțișoară? Condimentele dau savoare preparatelor, îmbogățindu-le gustul. De ce ai crede că celor mici nu le-ar place? E timpul să afli că există condimente recomandate pentru copii, în ciuda a ceea ce știai.

 

Multă vreme s-a crezut că celor mici le sunt interzise condimentele. Este adevărat, e vorba despre cele iuți, dar până la a generaliza e drum lung. Există condimente recomandate pentru copii. Chiar și celor mai mici dintre ei.

Condimente recomandate pentru copii

O singură condiție trebuie, însă, respectată. Oferă-i piciului tău condimente proaspete, dacă ai posibilitatea. Pentru cele care este greu sau imposibil să le procuri în stare proaspătă și le găsești sub formă uscată, în magazine, măcar verifică termenul de valabilitate de pe etichetă. Iată ce condimente poți folosi și i le poți oferi celui mic în mâncare.

Pătrunjel verde

Amestecă această plantă gustoasă într-un piure sau oferă-i o salată de pătrunjel cu cereale (tabbouleh). Pătrunjelul nu numai că conferă preparatelor o aromă plăcută, dar este și foarte bogat în vitamina C. Mai bogat chiar decât citricele, despre care se credea că dețin supremația.

Scorțișoara

Există ceva în care să adaugi scorțișoară și să nu capete un gust mai bun? O poți folosi presărată în făină de ovăz sau iaurt, dar și pentru a-i încuraja pe copiii care refuză să bea un pahar cu lapte. Știai că, potrivit unor studii nutriționale, uleiul de scorțișoară are proprietăți antiseptice și a fost folosit în mod tradițional ca remediu împotriva răcelii?

Busuioc

Un singur cuvânt și papilele o iau razna: sos pesto. Crezi că micuțul tău va refuza busuiocul? Ia oferă-i tu două jumătăți de roșie cherry, pe care pui puțin sos pesto. Sau doi… soldăței de pâine prăjită pe care îi mânjești cu puțin sos. Noi credem că se va linge pe degețele!

Menta

Proaspătă și răcoritoare, menta e greu de refuzat. I-o poți oferi proaspătă, în limonade, sau dată prin blender, ca ingredient în smoothie. În ceea ce privește beneficiile sale, este de notorietate că menta este bună pentru a calma burticile supărate. Ai încercat vreodată și nu a funcționat? Nu credem! Este total exclus! Până și medicii pediatri o recomandă!

Nucșoara

Știe și mama, știe și bunica: nucșoara calmează burtica. Aroma ei deosebit de interesantă se potrivește la fel de bine în supe și sosuri cât și în mâncăruri dulci și sărate. Pe încercate!

Chimen

Condimentul acesta de origine indiană îi este cunoscut copilului mic încă din vremea când avea colici. Pentru că este una din plantele care intră în compoziția acestuia. Așa că… Se poate folosi în sosurile pentru paste, peste legumele înăbușite sau într-un pahar cu lapte. Doar un praf, nu mai mult. Ajută la digestie, ține minte!

Turmeric

Deși nu iubim culorile artificiale, există unele naturale pe care de-a dreptul le iubim și pe care ne bazăm. Turmericul este purtătorul unei astfel de culori. Are o reputație solidă în privința beneficiilor pentru sănătate, fiind un antiinflamator și un calmant redutabil. Dar ca să ne întoarcem la culoare, folosește-l în orez sau în brânza ricotta. Și să nu te miri dacă celui mic îi va plăcea atât de tare încât  va mânca tot din farfurie.

My title page contents