Copilul egoist. Ce faci cand copilul tau nu vrea sa imparta?

Copilul tău este egoist? Ei bine, cunoaștem. Și totuși, ce faci cand copilul tau nu vrea sa imparta?Cultivarea generozitatii este importanta pentru multi parinti. Este o trasatura foarte valoroasa, care ne ajuta sa ne conectam cu alti oameni, sa fim atenti la nevoile lor si sa ii sprijinim.

 

Desi foarte multi parinti isi incurajeaza copiii sa imparta lucrurile cu alti copii, adevarul este ca, ne le iese. De ce? Din punct de vedere al dezvoltarii, cat inca sunt de varsta prescolara, copiii inca nu sunt pregatiti sa faca asta. Sunt posesivi in mod natural, iar capacitatea de a se pune in locul celuilalt o vor dobandi mai tarziu in viata.

Copilul egoist. Ce faci cand copilul tau nu vrea sa imparta?

Cu bune intentii, parintii forteaza copiii sa-si imparta lucrurile. Din pacate, consecintele nu vor fi cele mai bune, deoarece intervine frustrarea. Pe viitor, copilul va incerca sa evite conjuncturile in care nu se simte confortabil. Poate chiar va agrava situatia. Pentru ca, e posibil ca, copilul sa se ataseze si mai mult de lucrurile sale.

E ok sa spui NU!

Este important sa stie ca e in regula sa spuna NU sau NU INCA. De asemenea, trebuie sa ai in vedere si perceptia lui, raportandu-te la tine. Nici tu nu ti-ai imprumuta masina unui necunoscut.

Generozitatea are totusi nevoie de un teren propice, pe care sa se dezvolte.  Creeaza-l, inspirandu-te din recomandarile de mai jos.

  1. Ai rabdare.

Dorinta de a imparti reprezinta o etapa de dezvoltate. Copiii mici si cei de varsta prescolara sunt foarte orientati spre sine, dar e o chesitune care tine de dezvoltarea creierului. In cativa ani, s-ar putea sa nu il mai recunosti la acest capitol.

  1. Invata-l sa foloseasca jucariile/lucrurile cu randul.

In acest mod, invata cum sa stabileasca limite in relatiile cu alti copii. Momentul in care ofera de bunavoie un obiect, este momentul in care experimenteaza sentimentul de multumire ca a facut un lucru bun. De asemenea, va invata ce inseamna asteptarea, care este foarte greu de manageriat pentru un copil cu varsta intre 2 si 5 ani.

  1. Respecta nevoile si lucrurile copilului.

Este in regula sa-i permiti copilului sa aiba lucruri, pe care nu doreste sa le imparta, indiferent ca sunt jucarii sau alt tip de obiecte. Gandeste-te, tu cum te-ai simti daca cineva ar veni la tine si te-ar forta sa renunti la ceva? Copilul are nevoie sa fie respectat. Este un mod in care invata la randul lui sa fie amabil cu oamenii din jur.

  1. Fii un exemplu!

Parintii sunt un exemplu pentru copii lor, asa ca vor invata mai mult din comportamentul acestora, decat prin constrangere. Cauta oportunitati in care sa imparti cu copilul tau. Poate fi un desert, o punga de floricele, de pufuleti sau chiar crearea de spatiu special pentru el, cum ar fi oferirea unui loc pe canapea.

My title page contents