Creierul copilului tau. Tu ce stii despre el?bnAi bufnit pe nas cand ai vazut titlul acesta, corect? Dar totusi, tu ce stii despre creierul unui copil de 7 ani? Sau al unuia de 3 ani? Stii ca varsta si gradul fiziologic de dezvoltare sunt in stransa legatura cu reactiile si comportamentele fiului sau ale fiicei tale? Logic, vei spune…insa treaba e mai complicata decat pare.

 

Una dintre cartile care mi-au schimbat viata si, oarescum abordarea fata de copiii de 7-8 ani, a fost „The Whole Brain Child”, scrisa de Daniel J Siegel si Tina Payne Bryson. Cartea e tradusa si in romaneste ”Creierul copilului tău”.

Creierul copilului tau. Tu ce stii despre el?

Dar sa revenim: cartea asta iti explica negru pe alb de ce copilul tau are o criza. De ce se poarta cretin atunci cand tu nu mai poti. Si raspunsul e simplu: pentru ca el este in stadiu de reptila, mai ales atunci cand e intr-un moment de tantrum. Mai exact, partea din creier responsabila cu autcontrolul, cu gestionarea emotiilor si a ratiunii este abia in stadiu incipient la ei.

Lupta sau fugi!

Cortexul prefrontal abia incepe sa licareasca. Asa ca singura reactie pe care el o poate avea este sa lupte sau sa fuga. El se simte atacat de leu si adrenalina secretata in corp ii spune ca este in pericol si ca trebuie sa se salveze. E o reactie naturala. De aici urletele, pumnii, atacurile asupra ta.

Creierul unui copil e o casa in constructie

Am aflat din cartea de care iti povesteam un lucru important: creierul unui copil e precum o casa in constructie:  nu are inca acoperis si uneori nici etajul 1. Creierul are 2 emisfere, iar fiecare dintre ele functioneaza diferit. Partea stanga si partea dreapta a creierului sunt legate, dar au o independenta proprie si fiecare gestioneaza actiuni distincte.

Ordine versus inima

Partea stanga a creierului iubeste ordinea. E logica, lineara si ii plac cuvintele. Pune ordine in ordine. Partea dreapta, pe de alta parte, este holistica, non verbala si primeste semnale care ne permit sa comunicam non verbal, prin ochi, prin gesturi. De aici vine intuitia, ce ne spune inima. Aceasta este partea intuitiva, emotionala.

Pana la 3 ani

Acum, trebuie sa stii ca pustii si copiii mici sunt dominati de emisfera dreapta ( pana pe la 3 ani). Nu stapanesc nici cuvintele, nici logica. Si acum afli si de ce un copil de 4-5 ani intreaba mereu DE CE? Pentru ca  emisfera stanga incepe sa i se dezvolte.

Ca sa ai o viata echilibrata, e nevoie sa inveti sa combini informatiile celor doua creiere. E important sa conectezi dreapta cu stanga creierului. De aceea e esential sa descifrezi mesajele pe care ti le dau copiii si sa nu ceri mai mult decat pot ei da.

Emotiile din creier

Dragaleste-i daca au nevoie si nu le raspunde cu duritate cand se simt neiubiti si neglijati. Alinta-i si o sa vezi ca asta o sa le dea mai multe incredere in ei. Spune-le povesti in care ei sunt personaje ca sa le oferi explicatii si ca le calmezi durerile si emotiile.

Si totusi, ce ii face pe copii sa reactioneze atat de animalic uneori? Felul in care arata creierul lor pe verticala – sus si jos. Ti-am spus de comparatia cu casa. Creierul e o cladire cu parter si etaj, cu scari. Zonele de jos sunt zonele mai primitive – ele sunt responsabile cu functii bazice – respiratul, clipitul, reactii de aparare, furie, frica. Si aici se situeaza copiii. De aici izvoraste furia.

Diferente

Creierul de sus e total diferit. Aici se afla cortexul cerebral si diversele lui parti. De aici primim perspectiva asupra lumii, gandirea, imaginatia, capacitatea de planuire, controlul emotiilor, empatia, intelegerea.

Ei bine, abia atunci cand aceasta parte a creierului functioneaza bine la un copil, el poate sa isi regleze emotiile.

Creierul copilului e in constructie

Te astepti ca aceste parti ale creierului sa comunice bine intre ele? Ei bine nu e asa. Creierul copilului e in constructie. El nu are anumite abilitati si calitati. Nu stiu sa ia decizii, nu stiu sa isi controleze perfect emotiile si corpurile, nu stiu mare lucru despre empatie si morala. Pentru ca, din punct de vedere fiziologic, nu e inca capabil sa faca asta. De aceea copiii au asa multe crize.

Amigdala

Totodata, in partea de jos a creierului se afla amigdala. E ca o aluna si e parte din sistemul limbic. Jobul ei? Sa proceseze rapid emotiile si sa le exprime. Si ne referim mai ales la furie si la frica. Asta e cainele de paza care ramane mereu la panda. Si care ne face sa actionam inainte sa gandim. Insa la copii aceasta amigdala creeza adesea blocaje si impiedica comunicarea intre diverse parti ale creierului.  Si asta se intampla mai ales in cazul emotiilor puternice. Copilul e de necontrolat atunci. Asa ca trebuie alinat si are nevoie ca atentia sa ii fie dirijata altundeva. Ca sa il faci sa se deblocheze.

Tantrumuri si parinti

Tantrumurile sunt un moment foarte greu pentru parinti. Multi parinti au invatat ca e nevoie sa ignore aceste crize ale copiilor. Insa e ok? Hai sa aflam mai bine ce se intampla in mod real in creier in timpul unui tantrum?

Stii bine ca nu se negociaza cu un terorist in timpul  unui tantrum, pentru ca aici copilul a pierdut controlul. Creierul lui nu mai functioneaza normal. Acum e pierdut si trebuie sa te conectezi cu el si sa ii redirectionezi atentia. Sa il atingi si sa ii vorbesti frumos, sa il duci din locul crizei, sa il duci intr-o oaza de pace.

Fiecare e diferit

Si la fiecare copil e cumva diferit. Acum nu are rost sa vorbesti despre ce e frumos si ce nu. Despre ce e politicos si ce nu. Pentru ca el pur si simplu nu te poate auzi. Acum are nevoie de inima ta. E important sa il linistesti. Sa ii vorbesti si sa il introduci in realitate. Spune-i daca isi aminteste cand ati spalat masina. Si adu-l in alt peisaj.

Creierul este uimitor. Magic. Si are nevoie sa ne transmita mesaje. Fii intelegator cu copilul tau si pune-i limite atunci cand poate sa le duca.

My title page contents