Bineînțeles că vrei ca această perioadă tulbure să se termine cât mai curând și lucrurile să revină la normal. Copiii să se poată duce liniștiți la grădiniță / școală / locurile de joacă, să se întâlnească cu prietenii… pe scurt, să își consume energia altundeva decât în casă. Căci lor le este cel mai greu. Se vede asta cu ochiul liber, însă a confirmat-o și un studiu UNICEF, care a concluzionat ca cel puțin 1 din 7 copii și tineri a fost afectat de restricțiile impuse de pandemie, repercutând riscuri pentru sănătatea mintală și bunăstarea emoțională. Analiza spune că mulți copii ajung să se simtă speriați, singuri, anxioși, fiind scoși din ritmul cu care erau obișnuiți.
Dar știi că există cel puțin o parte pozitivă în tot ceea ce se întâmplă? Da! Acum aveți ocazia să petreceți mai mult timp în familie. Însă, e important ca acest timp să fie unul de calitate, în care să le oferi celor mici atenție, grijă și bineînțeles… distracție, alta decât cea tehnologică – calculator, telefon, televizor ;).
Dacă nu ai idei, hai că te ajutăm noi:
1. Un puzzle
…care adună toată familia în jurul pieselor mici și colorate este un joc care stimulează atenția, abilitățile de
memorare, buna coordonare, gândirea strategică, creativitatea, perseverența și de ce nu, spiritul de competiție, căci puteți face și un concurs „Cine găsește cel mai repede piesele potrivite”… iar distracția va fi și mai mare. Și cum nu o să stați doar să „vânați” micile piese, o să glumiți, o să vă relaxați, iar cel mic va fi mai dispus să îți povestească tot ce îi trece prin minte. Comunicarea este cheia!
2. Desenați sau pictați împreună
Sunt atâtea cărți de colorat sau planșe de pictat (inclusiv pentru adulți), încât ar fi și păcat să nu profitați să vă faceți hainele praf împreună… fiecare cu „lucrarea” lui sau amândoi în lumea copilăriei! Măcar o dată pe săptămână vă puteți relaxa împreună și da frâu liber creativității. Noi chiar te încurajăm să te aventurezi alături de cel mic și să pictezi direct cu degetele! Există culori speciale pentru asta, iar „accidentele” colorate de pe haine vor mări amuzamentul. Soluția de scos pete care nu dă greș o știi deja de la Asevi, așa că fii pe pace!
3. Vânați comorile prin casă
Mai ales că orice surpriză vânată cu perseverență chiar e o comoară în ochii celor mici. Nu vă trebuie un spațiu mare pentru această activitate, se poate adapta oricărui tip de locuință. Tu poți ascunde diverse dulciuri sau jucării în cele mai năstrușnice locuri din casă, provocându-l să le găsească. Ca să îi fie mai ușor, puteți stabili reguli de genul indiciilor sau celebrului cald/rece atunci când se apropie sau îndepărtează de „comoară”… ca un adevărat Sherlock Holmes, ce să mai!
4. Jenga sau castelul din cărți de joc
Știi celebrul joc jenga din piese de lemn? Se construiește încetișor și cu atenție un turnuleț, iar apoi trebuie scoase piesele fără a-l dărâma. O provocare care îi va stimula ambiția și îi va antrena răbdarea și gândirea strategică. Și nu numai lui! Acesta poate fi achiziționat de la magazinele de copii sau, în varianta economică, înlocuit cu un pachet de cărți de joc.
5. Board games
Ai atât de multe variante de jucat în familie încât iți va fi greu să alegi. Găsești și în magazinele fizice, dar și online, o multitudine de jocuri de achiziționat (sau de închiriat). Printre cele mai populare sunt cele de care te bucurai și tu în copilărie – Nu te supăra, frate sau Piticot, dar și Monopoly Junior sau Activity Junior, unde veți exersa mima, desenul, dar mai ales voia bună. Există și o puzderie de jocuri de strategie – precum Catan sau jocuri care scot la iveală creativitatea și vă fac să vă cunoașteți mai bine prin intermediul imaginilor – Dixit.
Orice alegere ai face, fiindcă știm cât de mult iți iubești copiii, nu uita să dezinfectezi de fiecare dată piesele de joc sau instrumentele folosite. Ai grijă ce dezinfectant alegi, astfel încât să fie prietenos și cu cel mic. Un produs excepțional marca Asevi este dezinfectantul Gerpostar Plus pentru orice suprafață lavabilă din casă, inclusiv jucăriile prichindeilor. Desigur, este necesar să îl clătești de pe suprafețele pe care depozitezi alimente, de pe jucării sau orice alte obiecte aflate în contact direct cu bebelușii sau animalele de companie. Dar liniștea și buna ta dispoziție sunt garantate!