Smiorcăiala. De dimineața până seara. Știm cât de frustrant poate fi atunci când copilul se smiorcăie și scâncește de dimineața până seara. Iar atunci când copiii nu ascultă sau când se plâng din orice, fac meseria de părinte mult mai dificilă.
Există însă soluții pentru toate aceste situații. Iar în ceea ce privește smiorcăiala continuă, trebuie să știi că pornește de la o frustrare și se transformă foarte repede în obicei. Dacă se smiorcăie o dată și rezultatul este unul care le place, atunci vor mai încerca și a doua oară. Și uite așa, copiii ajung să facă acest lucru mereu. Iată ce este ai de făcut ca să pui capăt acestui obicei.
-
Explică-i copilulului ce este smiorcăiala. Deși pare ciudat, se poate întâmpla ca cel mic să nu știe, efectiv, ce înseamnă. Și tot așa ce trebuie să facă atunci când spui „Încetează cu smiorcăiala”.
-
Filmează-ți copilul în timp ce se smiorcăie și apoi arată-i clipul realizat. Spune-i că îl filmezi pentru a învăța și nu pentru a-i face să se simtă prost.
-
Laudă-l când vorbește frumos – „Îmi place când vorbești cu așa o voce frumoasă. Mă face fericită!”
-
Spune-i „Când îmi vei cere ce dorești pe un ton normal, te pot ajuta.”
-
Când discuți cu el, explică-i că nu înțelegi ce spune atunci când se smiorcăie. Încurajează-l să vorbească cu o voce normală
-
Ai răbdare cu el. Lawrence Cohen, un cunoscut autor de cărți privind creșterea celor mici, afirmă „când copiii se smiorcăie se simt fără putere. Dacă îi certăm pentru smiorcăiala sau refuzăm să îi ascultăm, le amplificăm sentimentele de neputință. Dacă cedăm noi pentru a-i face să se oprească din smiorcăială, atunci le ”recompensăm acel sentiment de lipsă a puterii. Dar dacă relaxat și jucăuș, îi invităm să folosească o voce puternică, le ridicăm nivelul încrederii în sine. Găsim astfel drumul înapoi către o relație strânsă.”
-
Spune-i că și-a pierdut vocea puternică și mimează că o cauți peste tot. „Crezi că este sub pernă?”
-
Nu lăsa ca smiorcăiala să te provoace. Trebuie să eviți tentația de a deveni frustrată din cauza asta.
-
Fii constantă și nu renunța ușor. Doar o zi în care ai încercat aceste sfaturi nu o să facă diferența.
-
Dacă are peste 5 ani, îl poți amenda. Pentru fiecare smiorcăială trebuie să pună într-un borcan, 50 de bani sau 1 leu. Așa va vedea și cât de mult se plânge. Dacă reușește ca pe parcursul unei zile să nu se smiorcăie absolut deloc, atunci îsi poate primi banii înapoi.
-
Stabilește reguli pentru momentele în care sunteți afară. Dacă nu se smiorcăie, poate primi o bomboană sau un abțibild. Dacă, însă, se plânge, chiar și doar o dată, atunci nu mai primește aboslut nimic.
-
Analizează de ce plânge, dacă este ceva mai mult decât normal, dacă are nevoie de ceva, dacă a fost obosit peste măsură.
-
Nici tu nu te plânge! Copilul te observă și te ascultă. Oricine are momente mai puține bune, la un moment dat, dar copilul nu trebuie să ți le vadă.
-
Oprește-l din smiorcăială înainte de a începe. Dacă cel mic vorbește cu tine, încearcă să asculți ce are de spus. Dacă îl ignori, atunci va începe, probabil, să se smiorcăie.
-
Fii sigură că toate nevoile de bază sunt îndeplinite. Foamea și oboseala ar face pe oricine să se smiorcăie.