În ce constă dezvoltarea copilului de 4 ani? La această vârstă se presupune că merge deja de un an la grădiniță. După un an de grădiniță, copilul de 4 ani este din ce în ce mai independent.
În această etapă din viața lui, copilul de grădiniță a cunoscut și alți copii de vârsta lui, care au propriile idei și le apără cu mare hotărâre și convingere! O mare provcare pentru acesta!
Ce vrea să știe un copil la 4 ani?
Toate! Este dornic să descopere și să înțeleagă lumea din jurul lui, dar și pe sine însuși. Acesta continuă să-și dezvolte iInteligența lui este într-o continuă dezvoltare. El întreabă și se întreabă folosind întrebarea de o mie de ori întrebarea „de ce?”. Copilul de 4 ani este curios de ce sunt diferiți băieții de fete, unde a fost el înainte de a se naște, cum a fost conceput, ce este moartea, de ce există părinți care decid să se despartă. O serie de întrebări îi trec prin creierașul lui, la care uneori părinții nu au răspunsul potrivit.
Care este centrul lumii lui?
Acasă încă este centrul lumii în care se desfășoară el. Cu toate acestea, odată cu începerea grădiniței, copilul de 4 ani pregătește să încheie această etapă de cel mai intens atașament cu familia și să se atașeze de colegi, grădiniță etc.
Cât de importantă este relația cu figura de referință principală?
Pentru copii, de regulă mama reprezintă figura de referință principală, iar aceasta contează foarte mult pentru el. O bună relație cu mama lui, o bază solidă cu ea, îi va permite copilului să înfrunte lumea cu încredere pe cont propriu.
Cum comunică un copil de 4 ani?
Vocabularul acestuia este tot mai bogat. Absoarbe totul ca un burete. Învață cuvinte și expresii noi și încearcă să le folosească corect. Totuși, nefiind capabil încă să-și recunoască, să verbalizeze și să-și gestioneze toate emoțiile, el poate încă să facă crize de furie sau să treacă rapid de la stări de calm la furie. Mai ales când nu poate face ceva și îl frustrează.
Cum se joacă un copil de 4 ani?
Oscilând între adevăr și fantezie, copilul la această vârstă se pregătește pentru viață și exprimă emoții și sentimente, tot prin jocul de rol. Poate avea un prieten imaginar și, chiar și la desen, se lasă în continuare ghidat de imaginație. Nu este nimic ciudat în asta, și nu trebuie să încerci să-l aduci la realitate. Este o etapă din viața lui.
Cu timpul, acesta va începe să abandoneze jocul paralel și să interacționeze și să colaboreze cu cei din jurul lui. Va începe să înțeleagă conceptele de „schimbare” și regulile sociale. Totuși, el trebuie să fie singur și să se joace singur.
Dezvoltarea copilului de 4 ani. Care sunt progresele fizice și motorii?
În această etapă de dezvoltare, copilul știe să meargă cu trotinetă și tricicletă și este mai coordonat în mișcările sale. Este capabil, așadar, să sară și să se cațere, dar și să taie cu foarfeca și să deseneze și să coloreze mai bine.
Cum poți interacționa cu copilul de 4 ani?
- acceptă ajutor din partea lui (chiar și în treburile zilnice) și arată-i că ai încredere în el, pentru că asta îi va crește stima de sine. Copiilor le place să se simtă grozav imitându-ne;
- să nu fii prinsă nepregătită și să nu fii stânjenită sau speriată în fața multelor sale întrebări. Atenție să nu-ți creezi tabuuri legate de subiecte incomode sau dificile (sex, moarte, separarea părinților etc.). Chiar și cel mai mic copil are dreptul să primească răspnsuri corecte, adaptate priceperii lui. Altfel, va da singur răspunsuri, poate îndepărtate de realitate;
- delimitează-i acțiunile cu un „nu” folosit mai puțin, dar ferm!
Ce ar trebui să-l învățăm?
- Ia-l cu tine în bucătărie, la supermarket. Învață-l cifrele de la prețuri și literele. Învățarea calendarului sau a ceasului poate fi, de asemenea, legată de treburile distractive pe care le puteți face împreună. Există, de asemenea, broșuri, versuri și cântece în engleză, potrivite pentru a-l învăța limba engleză. Important e să petreceți timp împreună și să-i răspunzi curiozităților lui. Să-i provoci mereu mintea!
- fă-l să înțeleagă că este iubit necondiționat de către părinți. Copilul trebuie să fie sigur că sunteți alături de el și că veți fi mereu acolo, chiar dacă face ceva greșit, chiar dacă îl certați, chiar dacă nu-i cumpărați toate jucăriile pe care și le-ar dori, indiferent de motiv;
- învață-l să nu aibă încredere în toată lumea imediat, ci să aibă încredere în voi, părinții și, mai ales, în el însuși. Chiar dacă ceva eșuează imediat, învață-l că nu ar trebui să renunțe, ci să respire adânc și să încerce din nou;
- învață-l să-i respecte pe ceilalți și pe sine însuși, fără ca acest lucru să însemne neapărat că trebuie să aibă acelaș comportament și aceleași idei cu alții;
- ajută-l și permite-i să fie independent! Este unul dintre cele mai frumoase gesturi de iubire. Să nu-l tratezi ca pe un copil mic, pentru că ar fi o ofensă pentru el!