Dieta de primavara? Exista asa ceva? Ei bine, organismul nostru functioneaza in acord cu ciclurile naturii. El se adapteaza ritmului circadian, zi-noapte, dar si succesiunii anotimpurilor.
Dimineata, el secreta hormoni de trezire, care pregatesc sistemele pentru activitatea de peste zi, iar spre seara metabolismul incetineste in vederea repausului. La fel se intampla si cand vorbim de succesiunea anotimpurilor. In functie de modificarile de clima, lumina sau temperatura, organismul are o serie de nevoi specifice.
Corpul stie mai bine
Primavara este un anotimp de recapatare a tonusului. Schimbarile din natura, din aceasta perioada, au o influenta pozitiva asupra sistemului nervos, inducand o stare de bucurie si energie. „Organismul cauta din instinct alimente proaspete si usor de digerat, apetitul fiind mult mai usor de tinut sub control” spune dr. nutritionist Mihaela Bilic in cartea sa Sanatatea are gust.
Vitamine pentru energie
Este important, sa profitam de legumele si fructele de sezon, si sa ne refacem stocul de minerale si vitamine. Iata ce ar trebui sa includa lista ta de cumparaturi de sezon, in viziunea Mihaelei Bilic:
Verdeturi – spanac, salata verde, stevie, loboda, urzici. Sunt surse excelente de vitamina C, betacaroten, acid folic, minerale, fibre si antioxidanti. Au efect laxativ, diuretic, reduc colesterolul si stimuleaza imunitatea.
Mazarea noua este o sursa de proteine vegetale, vitamina C, potasiu, fibre, vitamine din grupul B si fier.
Fasolea verde este saraca in calorii, dar bogata in betacaroten, acid folic, vitamina C, potasiu, magneziu, fier si calciu. Are un continut mare de fibre solubile si insolubile, care o fac foarte eficienta in stimularea tranzitului intestinal.
Capsunile. Datorita continutului crescut de minerale si oligoelemente(zinc, iod, sulf), acestea au proprietati tonice. Zaharul pe care il contin, se absoarbe foarte lent, motiv pentru care sunt fructe ideale in curele de slabire si pentru diabetici. Au mai multa vitamina C decat portocalele, dar si acid folic si vitamina B2.
Carnea de miel este o carne usor de digerat, care nu da alergii. Important este sa alegi bucati cat mai slabe, dar trebuie sa stii ca grasimea ovinelor contine acid linoleic cu efect benefic in prevenirea aterosclerozei.
Ouale. Acestea contin proteine etalon, vitamine liposolubile A, D si E cu efect antioxidant, minerale si oligoelemente. Oul are putine calorii si inhiba eficient foamea. De asemenea, este preferat drept sursa principala de proteine in alimentatie, in locul carnii.
O primavara frumoasa!
Informatii preluate din cartea Sanatatea are gust, dr. Mihaela Bilic