Diversificarea la bebelușii de 6 luni poate fi o adevărate provocare! Acum când încep să poată mâncă tot mai multe alimente, nu ști exact cu ce și mai ales când să începi.
Pentru sănătatea celor mici, este foarte important să introduci elementele treptat. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, apar întrebările și problemele: este bine să îi dau ceai, ar trebui să îi dau și altceva, când să îi dau celui mic legume pasate și așa mai departe.
Pentru a îndepărta orice îndoială cu privire la creșterea, alimentația și diversificarea la bebelușii de 6 luni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a întocmit o listă de principii, care îi ajută pe părinți să ia cele mai bune decizii în ceea ce privește sănătatea celui mic.
În conitnuare, iată câteva principii cu privire la diversificarea la bebelușii de 6 luni a OMS:
- Este indicat ca, până la vârsta de 6 luni, cel mic să fie hrănit exclusiv la sân, iar diversificarea să înceapă se facă după aceste 180 de zile.
- Potrivit OMS ar fi bine să îți alăptezi copilul până la vârsta de 2 ani, dacă acesta cere.
- Este indicat ca cel mic să fie hrănit la cerere și prin aplicarea principiilor psihosciale.
- Cel mic trebuie să beneficieze de o igienă bună, iar tu trebuie să manevrezi corect alimentele.
- De la 6 luni poți începe să introduci alimentele în viața copilului tău, însă în cantități mici, iar pe măsură ce crește poți mări cantitatea, însă nu trebuie să renunți la alăptare.
- Pe măsură ce micuțul tău crește poți începe să crești cantitatea de alimente și să le adaptezi la nevoile lui.
- Tot pe măsură ce copilul crește trebuie să crești și numărul de mese solide.
- Alimentele trebuie să fie bogate nutritiv, pentru a-i satisface celui mic toate nevoile nutriționale.
- Dacă este necesar, poți apela la alimente îmbogățite natural sau suplimente de vitamine.
- În cazul în care cel mic se îmbolnăvește, OMS recomandă întreruperea alimentelor solide și înlocuirea lor cu cele moi, eventual cele îndrăgite de copii. Consumul mai mare de lichide, în special de lapte trebuie încurajat, iar după ce boala a trecut, este bine să îl încurajezi pe cel mic să mănânce mai mult.