EFECTELE TELEFONULUI ASUPRA COPILULUI. RISCURI PREA MARI CA SĂ FIE IGNORATE

Copiii din întreaga lume folosesc telefoane mobile în diverse scopuri. Unii pentru a comunica cu prietenii lor timp îndelungat, alții pentru a se juca diverse jocuri. Deși utilitatea sa nu poate fi dezbătută, efectele telefonului asupra copilului pot fi dăunătoare dacă expunerea este prelungită.

 

Telefoanele mobile pot fi un mod ușor de a distrage copiii sau de a-i ține ocupați. Cu toate acestea, vin cu propriul set de dezavantaje. Unele dintre efectele telefonului asupra copilului – la cele negative ne referim – trebuie neapărat cunoscute.

Efectele telefonului asupra copilului

Mulți părinți încă nu iau în seamă avertismentele oamenilor de știință, considerându-le exagerate. Din păcate nu sunt deloc exagerări ci probleme reale. Iată ce riscuri există:

Tumori

S-au făcut cercetări ample în domeniul înțelegerii efectelor radiațiilor telefonice asupra copiilor. Deoarece copiii sunt încă într-o etapă în care corpul lor suferă schimbări, efectele radiațiilor mobile asupra lor sunt diferite față de cele asupra adulților. Copiii care au tendința de a utiliza telefoanele pentru perioade îndelungate de timp, păstrându-le aproape de urechi, prezintă un risc mai mare de a dezvolta tumori non-maligne. În special în regiunile urechii și creierului. Oasele, țesuturile și „garniturile de protecție” pentru organe precum creierul sunt încă foarte subțiri la copii. Prin urmare, aceste organe absorb peste 60% din radiațiile emise de telefoane. Radiațiile pot avea efecte ciudate asupra corpului uman, uneori afectând direct și sistemul nervos. Acestea au fost clasificate de Organizația Mondială a Sănătății drept „posibil cancerigen” și prezintă un risc potențial de cancer.

Tuburări ale activității cerebrale

Telefoanele mobile funcționează în principal pe unde electromagnetice. Creierul are propriile impulsuri electrice, iar comunicarea se realizează în rețeaua neuronală. La copii, undele de la telefon pot pătrunde cu ușurință chiar în părțile interioare ale creierului, deoarece nu au un scut puternic. Cercetările au arătat că, doar vorbind la telefon timp de două minute, activitatea electrică din creierul unui copil poate fi schimbată. Această activitate neregulată poate provoca schimbări în modelele de dispoziție și tendințele comportamentale, iar copiii pot avea probleme în a învăța lucruri noi sau a se concentra.

Afectarea performanțelor școlare și/sau a personalității

Mulți copii au telefoane la ei, la școală. Discuțiile cu prietenii sau joaca în timpul pauzelor (sau chiar în clasă!) sunt realități. Urmarea: nu sunt atenți în clasă, nu acumulează informații importante și, în consecință, le sunt afectate performanțele școlare.
Telefoanele mobile nu numai că distrag copiii de la studii, dar pot fi și instrument de practici incorecte la examene. Utilizarea funcției de calcul, stocarea de fotografii sau informații pentru a „copia” sau chiar schimbul de răspunsuri pe chat, au o largă răspândire. Un astfel de comportament nu numai că afectează performanțele școlare, dar duce și la o problemă de personalitate.

Suport inadecvat

Ca orice alt gadget, telefonul mobil este și un instrument ce poate fi folosit în scopuri greșite. Copiii ar putea avea acces la mesaje, imagini sau texte necorespunzătoare. Și le pot transmite și altora. Ei pot face cunoștință cu pornografia la o vârstă fragedă, schimbându-și percepțiile și modul de gândire. Chiar și schimbul de imagini proprii, în mod iresponsabil, poate crea o problemă care le afectează viața mult timp.

Tulburări de somn

Copiii pot sta de vorbă cu prietenii până târziu, jucând jocuri sau accesând rețelele de socializare. Pe perioade îndelungate de timp, acestea provoacă oboseală și neliniște. De asemenea, tulburarea de somn perturbă activitatea școlară, copiii fiind prea obosiți pentru a se mai concentra. Acesta este un efect de domino asupra vieții lor.

Probleme medicale cronice

Copiii care își petrec timpul liber în fața telefonului sunt copii care nu participă la activități fizice și nu stau în aer liber. Acest lucru îi pune în pericol de obezitate și alte boli, care ulterior se pot transforma în boli cronice precum diabetul și hipertensiunea.

Riscuri de afectare a sănătății mintale

Copiii care utilizează rețelele sociale pot intra în contact cu persoane care îi hărțuiesc și agresează. Mulți copii care au fost expuși acestora recunosc experiența avută mult mai târziu, atunci când leziunea a fost deja făcută. De asemenea, social media poate induce depresie și anxietate atunci când copiilor nu li se oferă atenția online pe care o așteaptă.

Sfaturi pentru a reduce riscurile

  • Evitați să dați telefoane mobile copiilor cu vârsta sub 16 ani. La copiii mici densitatea osoasă și țesutul protector al creierului sunt reduse, făcându-i vulnerabili la efectele radiațiilor.
  • Când copilul vorbește la telefon, convingeți-l să utilizeze căști în loc să țină telefonul la ureche.
  • În timp ce călătoriți, evitați să-i oferiți copilului telefonul mobil. Corpul metalic al vehiculului blochează semnalele, ceea ce face ca telefonul să-și crească puterea pentru a le capta.
  • Nu lăsați copilul să folosească un telefon mobil în zonele în care puterea semnalului este slabă. Mobilele, în astfel de cazuri, își amplifică propria radiație pentru a obține o putere bună a semnalului, care poate fi dăunătoare pentru copil.
  • Aveți o grijă suplimentară dacă există o antenă de telefonie mobilă în apropiere, deoarece expunerea la radiații este mai mare decât de obicei.
  • Nu-i permiteți să aibă telefon la școală. Oferiți-i învățătoarei/dirigintei numărul de telefon personal, pentru situațiile de urgență.
My title page contents