Fibromul uterin sub lupa

 

Localizarea fibromului

 

Fibromul poate fi localizat, in raport cu peretele uterin:
submucos: cu dezvoltare spre cavitatea uterina. Un astfel de fibrom poate prezenta pedicul lung la baza, se asociaza frecvent cu sangerari abundente si neregulate, cu secretii vaginale anormale si infertilitate.

  • subseros: cu dezvoltare in afara uterului, spre organele vecine. Un astfel de fibrom poate compromite vezica urinara, se asociaza cu tulburari la urinare, constipatie, dureri lombare.

intramural: fibromul se dezvolta in grosimea peretelui uterin. Un astfel de fibrom poate ajunge la dimensiuni mari, deformeaza conturul uterin si se asociaza cu  infertilitatea secundara.

Diagnosticare si tratament

Testele utile in diagnosticul complet al fibromului uterin sunt: ecografia endovaginala, histeroscopie, histerosonografia, rezonanta magnetica nucleara( RMN) pelvina. Aceste analize permit evaluarea dimensiunilor, localizarii, vascularizatiei fibromului si permit stabilirea unui tratament modern.

Pastreaza-ti uterul

In ultimii ani, femeile amana momentul conceperii unui copil pana la varste de peste 30-35 ani. De aceea, daca ele prezinta fibrom uterin, este foarte important sa se incerce pastrarea uterului. Si asta, in special la pacientele care isi doresc un copil, dar si la cele care incearca evitarea menopauzei induse chirurgical.

Cum se trateaza?

In practica moderna, se folosesc terapii medicamentoase care scad dimensiunile sau vascularizatia fibromului,  permitand evitarea intervenției chirurgicale. Daca, din cauza dimensiunilor sau a pozitionarii, se impune operatia, aceasta pregatire preoperatorie permite mentinerea uterului. Cum? Prin scaderea sangerarii. Atuul? Se conserva capacitatea reproductiva a pacientei respective.

Citeste si despre testul Babes- Papanicolau.

Chirugia azi

Chirurgia moderna permite eliminarea fibroamelor submucoase prin histeroscopie. Aceasta metoda necesita doar spitalizare de zi, cu abord intravaginal, fara incizii. In ceea ce priveste, fibroamele subseroase, ele se pot opera laparoscopic. Este o metoda endoscopica ce folosește 2 incizii minime, de 1 cm, la nivelul abdomenului.

 

FOTO: Shutterstock.com

My title page contents