Când vine vorba de examene, nivelul de stres poate crește în asemenea măsură încât elevii nu își mai pot aminti foarte bine ce au învățat. Pot apărea atacuri de panică si gânduri iraționale legate de consecințele evaluării.
Tot asa, sentimentul de vinovăție, oboseală, iritabilitate, palpitații sau un apetit scăzut. În acest context, specialiștii Intuitext în educație oferă câteva sfaturi pentru a reduce această anxietate. Dar si pentru a crește șansele obținerii unor rezultate mulțumitoare.
Realizați un orar clar de studiu, cu împărțirea egală a materiei.
Mulți elevi se simt copleșiți de volumul mare de informații pe care trebuie să-l asimileze înaintea unui examen important. Si asta, mai ales, dacă momentul începerii pregătirii propriu-zise a fost amânat. Soluția ar putea fi realizarea unui orar, care îi va ajuta pe elevi să se organizeze. Si tot asa, să aibă o evidență mai clară a materiei parcurse.
Realizați o hartă a subiectelor.
Pentru că de multe ori nu știu de unde să înceapă pregătirea pentru examen, elevii au tendința să amâne acest moment. Exact ca atunci când ne dorim să mergem într-o călătorie, dar nu am ales destinația. In acest caz, fără un traseu bine stabilit, progresul educațional va fi inexistent. De aceea, specialiștii Intuitext în educație sugerează ca elevii să-și creeze o hartă a subiectelor pe care le au de învățat. O harta alcătuită din toate capitolele din materia de examen. În plus, această listă poate fi împărțită pe sub-capitole și puncte principale, pentru a putea urmări mai ușor evoluția.
Începeți acum pregătirea pentru examen.
Deși se simt copleșiți de volumul mare de informații pe care trebuie să-l învețe, mulți elevi amână momentul începerii pregătirii. Dar cum, de regulă, timpul de învățare nu pare niciodată suficient, specialiștii Intuitext în educație îi sfătuiesc pe elevi să valorifice timpul pe care îl mai au la dispoziție până la examen.
Perspectiva corectă.
Sigur că un examen e important. Acesta are un impact puternic asupra evoluției academice a elevilor, însă e necesar ca aceștia să aibă, totuși, o perspectivă corectă asupra lucrurilor. Cât timp pregătirea pentru o anumită testare este făcută din timp, atunci e bine. Cand elevii sunt implicați în propriul parcurs educațional, atunci nu ar exista motive întemeiate pentru ca ei să-și facă griji. Si nici nu au de ce să devină anxioși sau să aibă alte manifestări asemănătoare din punct de vedere emoțional.
Cea mai bună metodă de învățare.
La un simplu search pe Google, putem descoperi nenumărate metode de învățare. De la sublinierea cu diverse culori, la rezumate. Apoi repetarea zilnică a materiei sau „tehnica palatului memoriei“. Internetul oferă soluții rapide și eficiente. Totuși, specialiștii Intuitext în educație le recomandă elevilor să testeze aceste metode înainte de examen. De ce? Astfel încât în perioada de dinaintea acestei testări să se pregătească folosind exact acele tehnici care li se potrivesc. Nu există o metodă unică, eficientă pentru toți elevii, așa că aflarea celei potrivite fiecăruia dintre elevi este esențială.