Cum sa te opresti din tipat?

Cum sa te opresti din tipat? Stii? Sau ai uitat. Tot ce se aude e un urlet. Un tipat. Nu te poti debarasa de el? Pare singura modalitate prin care iti poti atrage atentia copilului tau? Care e rezultatul? Chiar daca vorbesti pe un ton ridicat, tot nu te asculta si isi da ochii peste cap?

 

Da, tipatul nu este cea mai eficienta tehnica de a-ti determina copilul sa te asculte. Din contra, face mai mult rau decat bine. Il sperie pe copil si il face mai rezistent la conectare. Reactiile pe care tipatul le provoaca pot fi de frica, atac, fuga, copilul devenind total nereceptiv la ce vrei sa il inveti. De asemenea, cand transformi tipatul intr-un obicei, copilul nu te va auzi daca ii vorbesti pe un ton normal. O alta consecinta ar putea fi ca acesta sa tipe la randul sau.

Furia creeaza distanta

Furia nu face decat sa il indeparteze pe copil de parinte. Lipsa de conectare il va face pe parinte sa isi piarda influenta asupra copilului in favoarea anturajului.

Pentru a domoli obiceiul tipatului, trebuie sa fii putin atenta la emotiile care iti guverneaza viata, pentru a nu le varsa mai departe in curtea copilului. Iata de ai de facut!

  1. Una dintre cele mai importante sarcini ale tale, ca parinte, este sa-ti controlezi emotiile. Copilul va invata sa le controleze pe ale sale, luand exemplul tau.

  2. Ia-ti angajamentul in fata familiei ca te vei opri din tipat.

  3. Copiii se vor purta precum … copiii. Nu uita acest lucru. Sunt imaturi si se poarta in acord cu varsta lor. Au nevoie sa forteze limite, pentru a verifica ce este solid. Din punct de vedere al dezvoltarii creierului, ei nu sunt capabili sa isi controloze foarte bine emotiile.

  4. Opreste-te din a aduna resentimente si frustrari cand ai o zi proasta, deoarece este inevitabil sa nu iti pierzi cumpatul. In loc sa faci asta, ia o pauza. Constientizeaza si asuma-ti responsabilitatea pentru modul in care te simti, si cauta o varianta in care sa depasesti momentul.

  5. Arata-i copilului tau empatie, atunci cand isi exprima emotiile. Asa va invata sa constientizeze si sa accepte ceea ce simte.

  6. Ramai conectata cu copilul tau si incearca sa privesti lucrurile si din perspectiva lui, dar pastrand limitele. Atunci cand copilul te simte de partea lui, va fi mai dispus sa coopereze.

  7. Cand te enervezi, spune STOP. Respira adanc, nu spune nimic, nu face nimic pana ce nu te calmezi.

  8. Ia-ti un time-out. Indeparteaza-te de copilul tau, fizic. Paraseste incaperea daca poti, si lasa emotiile sa iasa la suprafata. Plangi daca ai nevoie. Dincolo de furie, e frica, tristete si dezmagire. Dupa ce vei face asta, furia se va risipi.

My title page contents