Frica de străini la copiii mici. De ce apare și cum să gestionezi situația?

Frica de străini la copiii mici. De ce apare și cum să gestionezi situația? Frica de străini în primii ani de viață ai unui copil este considerată o emoție complet normală, dar este necesar să înțelegem cum ar trebui să fie înfruntată și depășită.

Fiecare copil începe să dezvolte emoția fricii la vârsta de 5 – 7 luni. Psihologii asigură părinții că nu este nevoie să-și facă griji, deoarece este un lucru complet normal. Acest lucru se întâmplă pentru că cel mic începe să exploreze mediul înconjurător dar și să dobândească primele abilități motorii.

Când apare, cum se manifestă frica?

Copilul începe să fie neliniștit și își arată frica plângând. Acesta este un fenomen care face parte din dezvoltarea atașamentului. În psihologie, această fază a fost studiată mult și nu este altceva decât un model înnăscut pe care copilul îl pune în aplicare pentru a se proteja.

Nu sunt crize de furie, cum le-ar putea cataloga multe persoane, ci acte de creștere. Mai exact, înseamnă că micuțul a învățat să distingă persoanele apropiate, pe cele care au grijă de el și care îl pot lua în brațe, dar și pe cele care nu pot face asta. Este, de asemenea, conștient de străini și de cei care fac parte din familia sa. Este capabil să arate clar ce vrea și testează strategii pentru a păstra aproape persoana în care are încredere.

Cum se manifestă frica de străini la copiii mici?

Frica de străini care se manifestă la copii evoluează natural și treptat odată cu trecerea timpului. Ușurința cu care copilul se manifestă în prezența străinilor depinde foarte mult de relația pe care o are cu părinții săi. Totodată și de modul în care aceștia din urmă se raportează la ceilalți.

Copiii citesc adesea emoțiile care transpar de pe fețele adulților și se comportă în consecință. Dacă părinții sunt expansivi și sociabili și atitudinile lor transmit pozitivitate în întâlnirea cu ceilalți, copilul va avea încredere să socializeze.

De asemenea, este adevărat că cei mici sunt adesea mai puțin intimidați de alți copii și de către adulții care sunt mai zâmbitori și mai relaxați.

Ca părinte, cum poți face față fricii de străini?

Frica de străini este o etapă normală în dezvoltarea copiilor mici, dar ca părinte poți ajuta copilul să se simtă mai confortabil în prezența persoanelor noi. Iată câteva sugestii utile:

Respectă ritmul copilului

Nu forța interacțiunea cu străinii. Lasă copilul să se apropie de persoane noi în ritmul său, oferindu-i spațiu să se simtă în siguranță. Este important să-i respecți timpul, evitând să-l arunci în brațele persoanelor pe care nu le cunoaște sau să-i ceri să le arate gesturi de afecțiune. Abordările nu trebuie forțate și nu uita, gesturile tale sunt un mai bun exemplu decât vorbele.

Fii un model de încredere

Copiii învață prin observare. Dacă tu ești relaxat și prietenos în interacțiunile cu ceilalți, copilul va învăța să se simtă mai confortabil. Să nu intri în panică și să arăți seninătate în ochii copilului tău este foarte important pentru bunăstarea tuturor. Orice teamă pe care copilul o manifestă chiar și sub formă de plâns nu trebuie inhibată niciodată. Dimpotrivă, trebuie tratată cu atenție, poate chiar liniștindu-l sau stimulându-l să reacționeze diferit la stimulii externi.

Introdu treptat situațiile sociale

Poți începe cu întâlniri în grupuri mici sau cu persoane pe care copilul le va vedea frecvent, astfel încât să devină familiarizat treptat.

Povestește despre străini în termeni pozitivi

Folosește povești sau scenarii în care străinii sunt prezentați ca persoane prietenoase, dar subliniază și ideea de siguranță.

Respectă și validează sentimentele copilului

Dacă micuțul exprimă teamă, ascultă-l și asigură-l că este în regulă să se simtă astfel, apoi încurajează-l cu blândețe.

Găsește un element de confort

Poate fi un obiect preferat sau pur și simplu prezența ta care îl va ajuta să se simtă în siguranță în situații noi.

My title page contents