Maria are 5 ani si anul acesta a pasit prentru prima oara in gradinita. Prima zi a trecut… din a doua a inceput calvarul. Si al ei, si al bunicii care o duce si o aduce. Una plange ca nu vrea sa stea, cealalta, ca nu vrea sa o lase. De amandoua ti se rupe sufletul. Unde gresim si cum ar trebui sa procedam? Azi vorbim despre pactul cu doamna de la gradinita.
Ce i s-a spus…
Mariei i s-a prezentat gradinita. I s-a vorbit mult despre ce frumos va fi sa mearga acolo in fiecare dimineata. Despre cum isi va face ea prieteni noi cu care se va juca, manca si invata lucruri noi. I s-a spus ca va deveni foarte desteapta daca merge la gradinita. Si, cel mai mult, s-a insistat pe faptul ca nu va sta acolo decat patru ore. Intr-una din zilele vacantei de vara (fiind particulara, gradinita este deschisa si vara), Maria a petrecut cateva ore impreuna cu mama ei intr-una dintre clase. Doamna zambea mereu, o incuraja sa caute prin toata clasa, chema copiii si ii prezenta Mariei. Parca era gradinita ei!
Ce nu i s-a spus…
In prima zi de gradinita, clasa s-a umplut de copii. Nu mai erau cinci, erau cincisprezece. Straini, rai, neprietenosi… Doar cu ea, pentru ca ei se cunosteau de multi ani, erau colegi de gradinita inca de cand aveau un an si jumatate. Maria s-a trezit singura, intr-o jungla plina de copii. Doamna nu mai avea timp sa stea numai cu ea. Crezand ca-i va placea mult la gradi, parintii i-au platit si pranzul, asa ca Maria a trebuit sa ramana si la masa. Unde nimeni nu-i mai taia fripturica in bucatele mici-mici, asa cum face tataie acasa.. Activitatile optionale ce pareau atat de atractive cand a auzit prima data de ele, acum ii par Mariei plictisitoare. Engleza nu o intelege, copiii stiu deja cantecele si poezioare… Ei par sa se distreze, dar ea, ea e cu mult in urma lor si nu intelege nimic, nu poate spune nimic
Pactul cu doamna de la gradinita
Este o situatie care se muleaza bine proverbului “Socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ”. Pentru linistea tuturor, a venit vremea sa faci pactul cu… Doamna. Trebuie creat un triunghi sentimental in care toata lumea sa cunoasca si sa respecte aceleasi reguli. Tu, ca parinte ori tutore, Doamna – ca invatator – si copilul. In acest „triunghi al Bermudelor”, daca va functiona, veti putea pierde toate metehnele urate ale copilului. Dar si obiceiurile lui de pici rasfatat si comportamentele deviante ale voastre, parintii.
Ce trebuie sa faci?
Tu iti cunosti cel mai bine copilul. Stii ce-i place si mai ales ce nu-i place. E vremea sa-i vorbesti educatoarei sa te ajute. Prioritatea nr. 1 e ca Maria sa-si gaseasca un punct comun cu gradinita. Ii place sa ajute? Spune-i educatoarei sa o puna sa indeplineasca mici sarcini. Sa imparta creioanele colorate, sa aranjeze jucariile, sa ii aduca aminte Doamnei cand vine pauza de apa. Ii place sa coloreze? Roag-o sa-si spuna parerea si despre lucrarile celorlalti copii. Cum a colorat Matei? De ce crezi ca Daria a colorat copacul cu rosu? Daca are calitati de sef, ii va placea sa fie bagata in seama. Daca, dimpotriva, e un copil introvertit se va integra mai greu in colectivitate daca il provoci sa iasa din carapacea lui. Unui astfel de copil ii dai incredere sa se deschida daca ii apreciezi munca individuala.
Fii langa copilul tau la gradinita
Tu, ca parinte, trebuie sa fii mereu langa el. Gaseste acel moment cand e foarte dispus sa-ti povesteasca ce a facut la gradi si asculta-l. Va avea plangeri de facut, dar printre ele vei gasi si acele lucruri care i-au placut in cele patru ore. De care te poti agata pentru a crea puntea de care are nevoie pentu a intelege noul mediu in care isi petrece diminetile. Ajuta-l sa inteleaga ca acolo, chiar daca toti sunt copii, fiecare e diferit. Asa ca ea. Ajuta-l sa-si faca prieteni dinte colegi. Ia legatura cu ceilalti parinti si participati la intalniri de weekend, in parc sau la locuri de joaca. Cheama-i colegi acasa ca sa petreaca timp impreuna. Copiii, ca si noi, adultii, au nevoie de aprecieri si le place cand sunt acceptati.