„Horror Vacui” – O lecție de reziliență culturală, încheiată cu succes după 168 de ore de teatru continuu. Performance-ul așteaptă omologarea Guinness World Records pentru cel mai lung eveniment teatral din lume. „Horror Vacui”, cel mai lung eveniment teatral din lume, s-a încheiat săptămâna trecută la București. După șapte zile de maraton non-stop, această reprezentație de tip teatru durațional a reunit peste 500 de actori, scriitori și jurnaliști care au interpretat tot atâtea texte despre abandon și opusul abandonului. Scopul proiectului este de a aduce în atenția publică una dintre cele mai importante teme ale societății actuale, abandonul, în formele sale diverse, dar mai ales dimensiunea colosală a abandonului copiilor în România, în ultimii 50 de ani.
Peste 2.000 de spectatori au asistat la evenimentul desfășurat la Galeria Galateca doar în primele zile, iar transmisiunea online a strâns în total aproximativ 20.000 de vizualizări, ceea ce evidențiază interesul publicului pentru această formă de artă angajată social. În total, evenimentul a avut o durată de 168 de ore de performance non-stop, iar organizatorii au contactat oficial Guinness World Records pentru a omologa acest proiect ca fiind cel mai lung eveniment teatral din lume. Acesta va depăși recordul anterior deținut de Lamb’s Players Theatre din SUA, care în 2014 a avut cel mai lung performance durațional la acel moment: 76 ore, 18 minute și 25 de secunde.
Horror Vacui face parte dintr-o inițiativă mai largă, fiind primul proiect organizat de Asociația A.R.T. Fusion sub umbrela Papercuts – un demers care urmărește să încurajeze schimbarea socială prin promovarea rezilienței culturale și civice.
Bazat pe sute de mărturii despre abandonul copiilor din România, mai bine de jumătate dintre ele colectate de Muzeul Abandonului în ultimii patru ani, Horror Vacui a adus în prim-plan o traumă colectivă ignorată de societate. Performance-ul a transpus artistic fragmente de vieți reale, documente istorice și mărturii ale supraviețuitorilor sistemului de protecție a copilului, transformând scena într-un spațiu al adevărului și al confruntării cu trecutul.
„Acest proiect nu este doar un experiment artistic, ci o formă de activism cultural care ne forțează să ne confruntăm cu un trecut dureros. Horror Vacui este o invitație la reflecție, o punte între artă și justiție socială”, a declarat Oana Drăgulinescu, fondator Muzeul Abandonului.
La eveniment, spectatorii au avut posibilitatea de a lăsa gânduri, impresii și opinii, dar și scrisori adresate autorităților pe diverse teme civice.
Ca parte din acest demers, în cadrul evenimentului a fost lansat MANIFESTUL „Copiii uitați ai României: un apel pentru adevăr și reparație”, care solicită investigarea abuzurilor asupra copiilor abandonați în perioada 1966 – 1997. Lansarea manifestului marchează punctul culminant al proiectului, reunind organizații care au contribuit la documentarea și umanizarea sistemului de protecție a copilului, printre care Muzeul Abandonului, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Hope and Homes for Children România. Inițiativa a atras și sprijin internațional prin parteneriatul cu Justice Initiative, o mișcare pan-europeană dedicată stopării, recunoașterii și prevenirii abuzurilor asupra copiilor din Europa.
Prin acest manifest, inițiatorii solicită autorităților române formarea unei comisii de cercetare a abuzurilor asupra copiilor instituționalizați, urmând modelul comisiei a cărei analiză a dus la condamnarea crimelor comunismului în România, în anul 2006. Oricine poate intra și semna petiția care solicită înființarea acestei comisii, accesând linkul:
https://campaniamea.declic.ro/p/papercuts
Alexandru Ivănoiu, dramaturg și inițiator al proiectului Horror Vacui, a adăugat: „Horror Vacui nu a fost doar un eveniment artistic, ci un act de justiție simbolică. Prin artă, putem rescrie istoria, putem da glas celor care nu au fost ascultați niciodată și putem contribui la un viitor în care astfel de traume nu se vor mai repeta. Faptul că atâția oameni au fost prezenți fizic și online arată că suntem pregătiți să vorbim despre acest subiect și să cerem adevărul.”
Se estimează că în perioada 1966 – 1997, aproximativ o jumătate de milion de copii au fost abandonați în instituții de stat. Investigațiile IICCMER au relevat că, între 1967 și 1990, aproximativ 15.000 de copii au murit în cămine-spital din cauze prevenibile, precum malnutriția sau pneumonia. Rata mortalității în aceste centre atingea uneori 80%, ceea ce echivalează cu o condamnare la moarte sistematică prin neglijență.
Papercuts este o inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene – Fondul Național Bilateral în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a proiectului este de 562.842 lei (113.102,24 euro) și are o durată de implementare de patru luni, în perioada octombrie 2024 – februarie 2025.
Credite foto: Mihai Smeu, Isabela Maria Ștefan & Edward Epure.
***
Despre Granturile SEE și Norvegiene
Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și incluzivă. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Țările Baltice. Cele trei țări donatoare cooperează strâns cu UE prin intermediul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, donatorii au furnizat 3,3 miliarde EUR prin scheme consecutive de granturi. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.
Despre Programul RO-CULTURA
Programul RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.
Despre Asociația A.R.T. Fusion
Ne place să spunem că A.R.T. Fusion a luat naștere din dorința de a face o schimbare și din pasiune pentru Teatru Forum. Mai exact, în 2005, 7 tineri motivați să producă o schimbare în viața altor tineri, îndrăgostiți fiind de metoda Teatru Forum, s-au reunit undeva într-un beci din București și au ajuns la concluzia că au nevoie de o organizație a lor. Nu știau foarte multe despre ce înseamnă ONG-urile în general, dar știau sigur că vor să producă o schimbare în comunitatea în care trăiesc, că au descoperit metoda perfectă pentru așa ceva – Teatru Forum -, că vor ca și alți tineri să o descopere și că au alături oameni dragi, cu pasiuni comune.
Așa a luat naștere Asociația A.R.T. Fusion (cu “A”, de la Atitudine, “R” de la “Realitate” și “T” de la “Transformare”) – un adevărat motor de schimbare socială și globală, care găsește resurse constante pentru a se alimenta cu energie – chiar și când ai crede că nu mai are de unde – deoarece resursa adevărată pentru orice energie de care am avea nevoie în A.R.T. Fusion este nevoia uriașă de schimbare în lume și pasiunea oamenilor care pun umărul la treabă.