După maratonul culinar al Sărbătorilor, a căror vedetă incontestabilă a fost carnea de porc și preparatele din aceasta, toți simțim nevoia de ceva ușor. De fapt simțim nevoia să revenim la mâncărurile obișnuite, pe care le consumăm pe tot parcursul anului. Pentru că, până una-alta, să recunoaștem, în perioada recent încheiată am pendulat între două extreme: mai întâi am făcut exces de preparate tradiționale, grele, consistente, ultracalorice, apoi, brusc, cu mustrări de conștiință și colici biliare, am trecut la detoxifiere cu salate din legume crude și cu fructe. Pentru organism au fost, practic, două șocuri într-un interval relativ scurt de timp, de nici o lună.
Să fim sinceri, în perioada Sărbătorilor, ciorbele și supele nu prea și-au găsit locul în frigidere. Din nefericire, am spune. Tocmai de aceea acum, când… viața a reintrat în normal, gândul (și pofta!) ne-a dus imediat la ele. Ca și cum am vrea „să ne spălăm” păcatele, dându-i organismului posibilitatea să se întoarcă la vechile și bunele lui obiceiuri. Iar pentru că abia acum putem spune că este iarnă cu adevărat, și pentru că oricând o răceală rebelă ne poate pune la pat, cu atât mai mult ar trebui să ne reamintim că cel mai eficient și gustos tratament este o supă fierbinte de găină.
Indiferent ce variantă preferi – ciorbă sau supă -, Vegeta, cu experiența ei de peste 50 de ani de când este pe piață, îti va fi ajutor de… bucătar. Folosește Vegeta universal, o combinație originală de legume deshidratate și condimente, și bucură-te de aroma și gustul intens pe care îl va oferi preparatului tău. Poftă de-o supă delicioasă de găină, cu tăieței sau fidea? Adaugă Vegeta Gust de Găină bază pentru mâncăruri, care va îmbogăți gustul supei și îi va scoate în evidență caracteristicile.
Ambele produse, atât Vegeta universal cât și Vegeta Gust de Găină, sunt mai mult decât potrivite și în tocănițe, sosuri, preparate din legume, orez sau cartofi, dar și pentru fripturi la cuptor.
Propunerea noastră este de data aceasta o supă-cremă de linte roșie, pe care suntem siguri că o vei mai prepara de multe ori de-acum înainte.
Ai nevoie de:
400 g de linte roșie, o ceapă roșie, 3-4 căței de usturoi, 3 roșii (sau o cutie de roșii cuburi), 2 morcovi, un ardei gras roșu, o legătură de pătrunjel, o linguriță de chimen măcinat, o jumătate de linguriță de boia (dulce sau iute), sucul de la o lămâie, ulei de măsline și 3 litri de supă de pasăre (o poți prepara folosind Vegeta Gust de Găină).
Mod de preparare:
Prepară mai întâi supa. Pune deoparte 500 ml de supă, vei avea nevoie să înăbuși legumele. În cei doi litri și jumătate de supă de pasăre, pune lintea și lasă să fiarbă circa o jumătate de oră.
În acest timp toacă mărunt ceapa și usturoiul și călește-le în puțin ulei de măsline. Când ceapa s-a înmuiat, adaugă morcovii, ardeiul și codițele de la pătrunjelul verde, toate tocate mărunt, și roșiile. Presară chimenul și boiaua, adaugă cei 500 ml de supă, acoperă și lasă să fiarbă la foc mediu circa 20 de minute. Răstoarnă legumele în oala în care fierbe lintea, acoperă și lasă-le să fiarbă împreună, sub capac, la foc mic, încă o jumătate de oră, până ce lintea este bine gătită.
După ce supa s-a răcorit puțin, pasează cu mixerul vertical până obții o cremă. Adaugă sucul de la lămâie și, în funcție de preferințe, potrivește gustul de sare și eventual piper. Supa se servește cu frunze de pătrunjel tocate fin și, opțional, cu o lingură de iaurt.