Intoxicații alimentare, un subiect de actualitate mai ales vara, despre care trebuie să afli cum să le eviți în vacanță? Toxiinfecția alimentară este o problemă ce nu trebuie deloc subestimată, care poate duce la consecințe foarte grave și, în cazuri rare chiar la moarte.
Pentru aceasta este necesar să știi ce alimente să eviți și cum să intervii în caz de suspiciune de intoxicație.
Ce este o toxinfecție alimentară și ce o provoacă?
Poate cunoști deja că o toxiinfecția alimentară este cauzată de bacterii, viruși sau toxine prezente în alimentele pe care le consumăm. Contaminarea poate apărea, în special, din cauza prezenței microorganismelor poluante în apă, din cauza depozitării neadecvate a alimentelor sau a condițiilor proaste de igienă din bucătăria în care a fost preparată mâncarea.
În plus, atunci când călătorim într-o țară străină, riscul de a contracta toxinfecție alimentară crește cu atât mai mult cu cât am putea fi expuși la bacterii împotriva cărora nu avem anticorpi. Aceasta deoarece nu știm proveniența alimentelor pe care le consumăm și respectarea regulilor de igienă.
Intoxicația alimentară este o situație care trebuie luată foarte în serios, deoarece este deosebit de gravă. Ba chiar poate pune viața în pericol pentru copiii mici și pentru toate persoanele cu un sistem imunitar mai slab, în general. De altfel, datele OMS estimează că aproximativ 125.000 de copii sub vârsta de 5 ani mor din cauza bolilor alimentare în întreaga lume în fiecare an.
Ce alimente să eviți și ce să faci în caz de intoxicație alimentară?
Mai ales vara, și mai ales când călătorim, este întotdeauna mai bine să consumăm alimente gătite. Explicația: temperaturile ridicate distrug orice bacterie, reducând astfel riscul de a contracta infecții.
Specialiștii în nutriție sugerează câteva comportamente care trebuie respectate pentru a evita confruntarea cu probleme legate de toxiinfecțiile alimentare. Mai ales când ne petrecem vacanțele în țări îndepărtate.
1. Trebuie luate măsuri de precauție prin evitarea următoarelor alimente:
- Carne crudă și de pasăre;
- Pește sau crustacee crude sau insuficient gătite, inclusiv stridii, scoici;
- Ouă crude sau insuficient fierte sau alimente care le pot conține, cum ar fi înghețata de casă;
- Legume crude;
- Lapte și produse lactate nepasteurizate;
- Brânzeturi moi, cu mucegai sau nepasteurizate;
- Sucuri și cidru nepasteurizat.
2. Trebuie acordată o atenție foarte mare apei pe care o cosnumăm. Nu trebuie consumată apă curentă de la robinete sau fântâni, și nici băuturi cu gheață în baruri. De asemenea, este indicat să se evite consumul de mâncare stradală.
Ce simptome necesită o atenție sporită?
Simptomele intoxicației alimentare variază în funcție de sursa de contaminare. Majoritatea acestora cauzează probleme gastrointestinale care dau naștere la unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
- Greaţă;
- Vomă sau stare de vomă;
- Dizenterie;
- Dureri abdominale și crampe;
- Febră.
Simptomele pot să apară la câteva ore după consumul de alimente contaminate, cum este cazul salmonellei și norovirusului. Sau pot începe cu câteva zile sau chiar săptămâni mai târziu după consumul de alimente contaminate, cum este cazul Campylobacter, Listeria și E. Coli.
Atenție! Atunci când observi unul sau mai multe dintre simptomele mențonate, este bine să nu le neglijezi și să contactezi imediat un medic sau să mergi la serviciul de urgențe. De asemenea, va trebui să raportezi cu exactitate tipul de alimente ingerate și cantitatea.