Învață copilul care e valoarea banilor, pentru că acest lucru îi va fi de folos în viața lui de adult.

Da, există situații în care spunem că banii nu au valoare în comparație cu alte lucruri. Sinceri să fim… cam au. Și e bine să le-o cunoaștem. Învață copilul care e valoarea banilor, pentru că acest lucru îi va fi de folos în viața lui de adult.

 

Ai auzit termenul de „copil de bani gata” și sigur știi ce înseamnă. Presupun că nu în acest spirit vrei să îl crești și educi pe al tău. Da, ca părinți ne dorim ca celui mic să nu îi lipsească nimic. E firesc. Însă există o mare diferență între cele două noțiuni. Învață copilul care e valoarea banilor și asigură-te că va ști să îi prețuiască. Nu să-i iubească! Să-i prețuiască!

Învață copilul care e valoarea banilor

Lecțiile financiare pe care i le vei preda puștiului tău trebuie neapărat să fie adaptate vârstei lui. Cu timpul, treptat, pe măsură ce crește, ele vor putea fi tot mai complexe. Vei putea să le și aplici, practic. Este un drum lung dar necesar, din care copilul are numai de câștigat. Iată cele mai bune metode prin care să-ți atungi scopul.

Joaca

Cu copii mici, calea cea mai simplă și mai directă de învățare este prin joc. Deocamdată ei nu cunosc nici conceptul, nici importanța și nici valoarea banilor. Dar de undeva tot trebuie să înceapă. Iar joaca, jocurile, sunt de un real ajutor.
De exemplu, inventați un joc „de-a magazinul”, folosind mai multe obiecte din casă. Confecționează bancnote din hârtie, de diferite valori. Învață-l să compare și să cumpere. Cu timpul, poți introduce în joc și concepte mai dezvoltate, ca de exemplu deosebirea dintre necesități și mici plăceri. Sau schimburile. Spune drept, n-ai jucat și tu cu plăcere Monopoly?
Pentru copiii mai mărișori, poți folosi jocurile online sau aplicațiile care au exact același scop ca și tine.

Banii de buzunar

Din momentul în care piciul tău a crescut suficient de mare ca să primească bani de buzunar, lecțiile devin de-a dreptul practice. Stabilește o sumă pe care să o primească săptămânal, mereu în aceeași zi. Va trebui să îi explici ce este un buget și cum îl poate gestiona. Rămâne la latitudinea lui cum îi cheltuiește. Pentru că tot el va constata, pe propria piele, care sunt efectele nechizbuinței sale. Tu fă-ți datoria și asigură-i suma promisă. Și nu te lăsa înduplecat/ă atunci cand îți cere un… supliment. Sau un împrumut.

Câștigurile personale

Își dorește un anumit lucru? Și-a pus în cap să și-l cumpere din banii de buzunar dar nu-i ajung? Excelent! E momentul să îi propui să-i câștige muncind. Poți face înțelegeri cu copilul, oferindu-i diverse sume pentru prestarea unor diverse servicii. De exemplu, îl poți remunera pentru ștergerea prafului în sufragerie, pentru plimbatul cățelului sau pentru spălarea farfuriilor după cină. Explică-i că la fel câștigi și tu banii la servici, făcând ceva pentru ei. În acest fel va învăța că valoarea banilor este dată de munca depusă.

Cumpărăturile inteligente

Când mergi la supermarket, ia și copilul cu tine. Este o altă lecție practică pe care i-o poți oferi. Arată-i de ce alegi un anumit produs și justifică-i alegerea. Indiferent că este unul ieftin sau unul scump. Pentru ambele cazuri există argumente. Este important pentru copil să știe că, uneori, cumpărând un produs mai ieftin se obține o economie și se mai poate cumpăra și altceva. De asemenea, și alegerile costisitoare trebuie justificate, explicând că, uneori, calitatea ridicată a unui produs este, de fapt, o economie de bani.

Pușculița și economiile

Ei bine, este poate lecția cea mai folositoare pentru viitor. Abilitatea părintelui de a-l face pe cel mic să înțeleagă ce sunt economiile și la ce pot folosi, este crucială. Știi de ce zic asta? Pentru că zona este foarte fragilă. Trebuie să ai grijă să nu faci din copilul tău un risipitor, dar nici un avar. Trebuie să îl faci să înțeleagă ce înseamnă a fi rațional. Este foarte bună o pușculiță, pentru a exersa obiceiul de a economisi. Dar explicându-i că a economisi nu înseamnă a nu-și satisface nicio nevoie sau plăcere. Înseamnă doar a pune de-o parte ceea ce îi prisosește.

My title page contents