Masajul bebelușul, esențial din primele săptămâni după naștere – beneficii și trucuri simple – Un bebeluș fericit este un bebeluș sănătos. Masajul pentru nou-născuți este o terapie minunată, liniștitoare, care îți calmează micuțul și contribuie la o legătură strânsă cu acesta. Totuși, masajul nu vine în mod natural pentru toți părinții. Nu te descuraja dacă masarea bebelușului nu funcționează de la început, s-ar putea să fie necesar să exersezi de câteva ori înainte de a obține tehnica corectă.
Masajul pentru nou-născuți are o varietate de beneficii:
Este o modalitate excelentă de a întări legătura cu mama sa
Mama este prima persoană care îi oferă bebelușului acest tip de masaj în fiecare zi. Încrederea și comunicarea se dezvoltă pe măsură ce interacționezi cu copilul, cu fiecare mișcare ușoară, iar atingerea liniștitoare îl va face pe micuț să se simtă iubit și îngrijit. De asemenea, masajul îi va permite copilului să se simtă mai relaxat, ceea ce îi poate îmbunătăți somnul.
Multiple beneficii pentru sănătate
Potrivit Asociației Internaționale de Masaj pentru Sugari, masajul nou-născutului poate contribui la stimularea sistemelor circulator și digestiv. Acest lucru ar putea, la rândul său, ajuta bebelușii care se confruntă cu crampe, colici sau constipație. În plus, masajul va ameliora tensiunile musculare, durerile de creștere și a disconfortului de dentiție și este util pentru stimularea dezvoltării copiilor născuți prematur.
În cazul în care bebelușul are probleme de sănătate, este indicat să discuți mai întâi cu medicul pediatru pentru a decide dacă îi poți face sau nu masaj.
Nu ești sigură de unde să începi? Îți prezentăm în continuare câteva sfaturi pentru masajul nou-născutului.
După primele câteva săptămâni de la naștere, poți începe să-ți masezi bebelușul, dar nu înainte de a te asigura că starea de spirit a micuțului este calmă și mulțumită.
Cât de des efectuezi acest masaj depinde de tine și de copilul tău. Unii părinți îi fac masaj bebelușului zilnic, în timp ce alții preferă o dată la două zile, dimineața sau seara. Cu puțină atenție vei observa indiciile bebelușului pentru determinarea celei mai bune rutine de masaj.
Este recomandat să aștepți cel puțin 45 de minute după o hrănire înainte de a începe masajul. Efectuarea masajului prea devreme după ce micuțul a mâncat poate provoca vărsături.
Când începi masajul bebelușului așază-l pe spate și masează fiecare parte a corpului. Atingerea ta ar trebui să fie una delicată. Începe cu capul și coboară treptat până la picioare. Nu există o perioadă recomandată pentru masaj. Fiecare parte a masajului ar trebui să dureze atât timp cât tu și copilul tău vă bucurați de el.
La fel, poți încerca să-l așezi pe burtă pentru un masaj scurt, deși unor bebeluși nu le place să stea în această poziție prea mult timp.
Comunică întotdeauna cu bebelușul în timpul masajului. Poți să-i repeți numele, să-i spui o poveste sau să cânți o melodie relaxantă în timp ce efectuezi manevre blânde, pentru a-l ajuta să se calmeze. O atmosferă liniștită și confortabilă este esențială.
Mihaela Vănescu, terapeut maseur, instructor în tehnica masajului și fondatoarea salonului de masaj MIVA Terapia, te poate învăța tot ceea ce trebuie să știi despre masajul nou-născutului. În cadrul MIVA Terapia, Mihaela a creat un seminar de grup unde studiați împreună manevrele ușoare de atingere și mângâiere esențiale pentru dezvoltarea armonioasă fizică și emoțională a bebelușului în primul an de viață.
Seminarul are loc vineri, 17 iunie 2022, iar mai multe detalii despre eveniment poți afla accesând https://bit.ly/3xcWqIx