Da. Pot exista si mici probleme posibile in sarcina. Chiar daca, pentru oricare viitoare mamica, perioada celor noua luni de sarcina este una binecuvantata. Fiecare luna va aduce bucurie si implinire, iar momentele de neliniste, firesti, vor putea fi depasite cu bine atat timp cat gravida va sti din timp despre micile probleme cauzate de schimbarile hormonale prin care va trece in perioada urmatoare.
Sunt foarte putine femei insarcinate care pot spune ca nu au avut niciun fel de probleme in sarcina. Si aic, fie ca este vorba despre greturi, stari mai accentuate de oboseala, probleme de digestie ori insomnii. Sunt mici neplaceri care pot aparea si despre care bine ca viitoarea mamica sa fie cat mai bine informata. De ce? Ca sa le poata preveni sau combate. Iată care sunt cele mai frecvente mici probleme cu care se poate confrunta o viitoare mamica:
Insomnii
Pot sa apara chiar din primul trimestru de sarcina, fiind influentate de schimbarile hormonale. In ultimul trimestru, acestea pot sa apara din cauza urinarilor frecvente pe timpul noptii, a burtii ce a crescut si impiedica gasirea unei pozitii confortabile de somn, a miscarilor fatului sau a pirozisului sau arsurilor pe gat, popular vorbind.
Oboseala
Este important de stiut ca nu este vorba despre acea oboseala fireasca aparuta in urma unui efort fizic, ci despre acea stare de epuizare si, deseori, de somnolenta ce pot aparea din cauza schimbarilor importante prin care trece organismul gravidei in primele luni de sarcina. Atunci cand apar, este indicat repausul si odihna, chiar un somn de dupa-amiaza daca este posibil.
Stari migrenoase
Multe dintre femeile insarcinate acuza dureri de cap. Acestea pot fi un semn al tensiunii arteriale marite, al oboselii, stresului sau chiar al foamei. Nu sunt recomandate analgezicele fara acordul medicului care urmareste sarcina! In schimb, sunt recomandate odihna si relaxarea in spatii mai racoase (daca afara este canicula), comprese reci, plimbari in aer liber. Daca acestea nu se amelioreaza sau isi maresc frecventa, este bine sa fie cerut sfatul medicului.
Greturi
Pot sa apara chiar din saptamana a sasea de sarcina si pot fi insotite de varsaturi si de senzatii de balonare ori plenitudine abdominala. Pot sa apara doar dimineata, dar si in orice alt moment al zilei, cazuri in care este recomandata o schimbare a modului de alimentatie al gravidei. Astfel, vor fi evitate mancarurile grase si grele, portiile vor fi mai mici, iar intervalele dintre mese scurtate. In combaterea greturilor este foarte importanta hidratarea si nu sunt recomandate medicamentele impotriva greturilor.
Constipatia
Este o problema des intalnita si apare din cauza incetinirii activitatii muschilor intestinali. Hidratarea, ce consta doar in apa si supe limpezi de legume, alimentele bogate in fibre – paine integrala, cereale, fructe si legume -, miscarea fizica vor contribui la evitarea acestei neplaceri.
Dureri de spate
Daca este sa cautam in statistici, acestea spun ca mai mult de 50% dintre femeile gravide au dureri de spate. Acestea pot fi cauzate de nivelul crescut de hormoni ce actioneaza asupra ligamentelor si incheieturilor, facandu-le mai flexibile, schimbarea centrului de greutate pe masura ce sarcina avanseaza, kilogramele in plus si, nu in ultimul rand, postura viitoarei mame. Daca nu sunt contraindicatii, inotul este unul dintre cele mai bune exerciitii fizice pe care o gravida il poate face, actiunea apei fiind benefica.
Urinari frecvente
Apar in primele trei luni si devin intense in ultima perioada a sarcinii, atunci cand presiunea capului fatului asupra vezicii urinare este mare. Aceasta nu inseamna ca hidratarea trebuie oprita, nici gand! Consumul de apa va fi acelasi, 2 l, doar ca se va evita consmul unei cantitati prea mari odata cu lasarea serii. Durerile in timpul mictiunii sau sangerarile nu trebuie ignorate, putand fi vorba despre o infectie urinara.
Scurgeri vaginale
Este o mica problema ce apare frecvent in timpul sarcinii. Nu sunt motive de ingrijorare atat timp cat acestea sunt albe si nu au un miros specific, neplacut. Sunt insa un motiv de prezentare la medicul ginecolog cele care au culoarea modificata si miros. Se recomanda purtarea lenjeriei din material organic, de bumbac, folosirea tampoanelor zilnice, igiena zilnica cu produse ce nu irita, de preferat cele cumparate din farmacii.
Dureri de sani
Cresterea in volum a sanilor este unul dintre primele semne ale sarcinii, datorate activitatii hormonale intense din aceasta perioada. Incepand cu trimestrul al doilea, pot sa secrete cateva picaturi de lapte, fapt ce arata pregatirea acestora pentru alaptare. De asemenea, pot sa apara mici firisoare de vene la suprafata sanilor, inchiderea culorii areolei, sfarcurile prind contur. Se recomnda purtarea bustierelor, pentru sanii mai generosi, sau a sutienelor din bumbac, fara intarituri metalice.
Emotii si senzatii
Sarcina mai poate aduce schimbari emotionale, usoare mancarimi pe piele, in special in zona abdomenului, arsuri si indigestii, stari de lesin, sensibilitati la nivelul gingiilor sau dintilor, a ochilor, ce pot deveni mai sensibili la lumina, hemoroizi. Sunt mici neplaceri specifice perioadei de sarcina, despre care gravidele este bine sa discute cu medicii ce le urmaresc sarcina, evitand sa se trateze cum considera ele sau urmand sfaturile gasite pe forumuri.