Microbiota intestinală: ce este și de ce este importantă pentru sănătatea copilului?

Microbiota intestinală: ce este și de ce este importantă pentru sănătatea copilului?

Microbiota intestinală: ce este și de ce este importantă pentru sănătatea copilului? Un lucru este cert astăzi: Omul este un super-organism, rezultatul combinației simbiotice a moștenirii sale genetice și a microbiotei sale. Un ecosistem bacterian foarte complex, cu un grad ridicat de diversitate în speciile care îl compun și caracterizat prin funcții metabolice, imunologice și fiziologice diversificate și specializate.

Microbiota intestinală: de ce este atât de importantă?

Microbiota intestinală (termen uneori sinonim cu noțiunea de microbiom), reprezintă ansamblul microorganismelor simbiotice, comensale sau patogene, care populează un anumit ecosistem sau habitat (de exemplu, cel intestinal), microbiomul descriind habitatul integral al microorganismelor. Nu este surprinzător faptul că în această parte a corpului uman, care ar putea acoperi cu ușurință zona unui teren de tenis, au loc principalele funcții fiziologice ale corpului nostru și sunt concentrate 70% dintre microorganismele care alcătuiesc microbiota intestinală.

Este un organ real, cântărind aproximativ 200 de grame, format din miliarde de organisme microscopice, în principal bacterii, care trăiesc și interacționează cu intestinul, reglându-și funcțiile esențiale, inclusiv protecția împotriva atacurilor patogene, digestia alimentelor, producția de vitamine și acizi grași și eliminarea deșeurilor și a substanțelor dăunătoare bunei funcționări a întregului organism.

Este un sistem foarte complex, care în cursul vieții dobândește caracteristici unice și exclusive pentru fiecare individ, modelat de stilul de viață și de nevoile fiziologice ale fiecăruia.

Setul de microorganisme care alcătuiesc microbiota intestinală, numită și floră intestinală, joacă un rol fundamental în sănătatea umană, în special pentru dezvoltarea sistemului imunitar al nou-născutului, acționând ca o barieră împotriva agenților patogeni (de exemplu, virusuri, bacterii și fungi).

Când echilibrul garantat de acestea (numit eubioză sau normobioză) este perturbat, se declanșează un proces de modificare a microbiotei (numită disbioză), care joacă un rol central în debutul și progresia multor boli, inclusiv obezitatea, stările alergice, bolile inflamatorii intestinale, oboseală, dificultăți de concentrare, dureri de cap, infecții genitale și urinare și modificări metabolice.

Nașterea microbiotei intestinale la copii

Un studiu a constatat că o parte din ADN-ul observat în meconiu provenea din aceleași genuri bacteriene găsite în lichidul amniotic, sugerând că microbii din meconiu ar fi putut proveni din pântecele mamei. Prin urmare, fătul nu trăiește într-un mediu complet steril și vine pe lume cu un intestin în care există o cantitate minimă de bacterii: 5% din colonizarea în intestin este deja prezentă în relația mamă-făt. Așadar, colonizarea cu microorganisme a intestinului neonatal începe încă din viaţa intrauterină, microbiomul intestinal matern fiind o resursă importantă pentru o microbiotă sănătoasă la sugar, care persistă în timpul primelor săptămâni de viață. Această diversitate poate fi găsită atât în ceea ce privește complexitatea bacteriană, adică numărul de specii bacteriene diferite prezente, cât și în ceea ce privește stabilitatea speciei, adică variabilitatea și răspunsul la stimuli externi, un aspect fundamental în special în stadiile incipiente ale vieții.

Astfel, rezultă că microbiota intestinală a copilului este stabilită după naștere (la nou-născut) și în timpul copilăriei timpurii suferă două tranziții importante: prima apare imediat după naștere, în timpul alăptării și provoacă dominația microbiotei intestinale de către Bifidobacterium; a doua tranziție are loc în timpul perioadei de înțărcare, cu introducerea alimentelor solide și continuarea alăptării. Aceasta are ca rezultat crearea unui microbiom complex de tip adult dominat de phyla Bacteroidetes care sunt grupul de bacterii cel mai reprezentat ca număr și Firmicutes de care aparțin Lactobacilii și Proteobacteriile care sunt saprofitele, dar acestea se schimbă în raport cu contextul (E. coli, Salmonella, Campylobacter).

Cu toate acestea, trebuie menționat că, microbiota unui copil în primul an de viață este foarte diferită de cea a unui adult, datorită complexității bacteriene și stabilității speciei. Mai târziu, de la 18 luni în sus se formează și se stabilizează, după care urmează o serie de modificări dinamice până în jurul vârstei de 3-4 ani.

Microbiota intestinală: iată cum se dezvoltă de la zero la 4 ani!

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, compoziția microbiotei intestinale se modifică în timp în 3 faze: faza de dezvoltare (vârsta de 3-14 luni), faza de tranziție (15-30 luni) și faza stabilă (31-46 luni). Crearea timpurie a microbiotei intestinale este influențată de diverși factori, inclusiv tipul de tipul de naștere (cezariană sau nașterea naturală), alăptarea în comparație cu hrănirea cu lapte formulă, utilizarea antibioticelor și momentul introducerii alimentelor solide.

De asemenea, nașterea vaginală este asociată cu o creștere a bacteroidelor, în timp ce alți factori, cum ar fi viața în compania fraților sau a animalelor de companie, afectează profilurile microbiotei intestinale. În momentul nașterii există tranziția dintre flora microbiană de la mamă și copilul nenăscut și totul se desfășoară în primele șase ore de viață.

De altfel, sunt în continuă creștere studiile care confirmă modul în care microbiomul în primii ani de viață este fundamental pentru sănătate în anii viitori și modul în care începutul dezvoltării microbiomului are deja loc la nivelul fetal, odată cu trecerea unor bacterii „bune” prin placentă.

Prin urmare: nașterea vaginală, flora eubiotică a mamei și alăptarea, condiționează stabilirea unei florei microbiene pe care copilul o „moștenește” și care îl va condiționa pe viață pentru că, o parte din această floră nu se va schimba niciodată.

Primul an de viață este crucial pentru dezvoltarea microbiotei intestinale

Alăptarea, cu aportul de lapte matern, reprezintă principalul factor care influențează compoziția microbiotei intestinale a copilului. În special, dieta pe bază de lapte a bebelușului în primele luni de viață favorizează bacteriile care fermentează oligozaharide precum Bifidobacterium, reprezentate, în acest stadiu, de multe specii.

Bifidobacteriile sunt importante la nou-născut pentru a contracara colicile gazoase sau „constipația nou-născutului” și, de asemenea, necesare în timpul înțărcării, deoarece în acest stadiu există o modificare importantă a întregului micromediu intestinal, pentru sosirea de noi alimente. Alți taxoni bacterieni predominanți sunt reprezentați de Enterococcaceae, Streptococcaceae și Lactobacillaceae.

Colonizarea intestinală la copil determină dezvoltarea și funcționarea sistemului său imunitar: dacă microbiota este în eubioză perfectă, o va întări chiar și la vârsta adultă; invers, dacă microbiota este deteriorată sau modificată, aceasta poate fi cauza diferitelor probleme, cum ar fi alergiile sau bolile de natură diferită. Altfel spus, încă de la naștere, bacteriile colonizează diferitele districte ale corpului nostru: pielea, cavitatea orală și nazală, tractul urogenital și gastrointestinal. Dezvoltarea microbiotei intestinale în timpul copilăriei și copilăriei timpurii s-a dovedit a influența patologia bolilor mai târziu în viață, dar nici un studiu nu a caracterizat până acum microbiota intestinală a copilăriei timpurii în detaliu.

O bună colonizare bacteriană este asociată cu formarea unui sistem imunitar eficient, lipsa acestei expuneri timpurii ar putea favoriza boli precum astmul, dermatita atopică, bolile inflamatorii cronice, bolile inflamatorii intestinale.

Odată cu începutul înțărcării, adică odată cu introducerea alimentelor, se observă mai puțină dominație a Bifidobacterium, iar după încetarea laptelui matern, 110 specii bacteriene, în principal aparținând grupului phylum Firmicutes, cresc semnificativ.

După înțărcare, odată cu introducerea alimentelor solide în dietă, flora bacteriană suferă noi modificări, deoarece alimentele solide promovează creșterea bacteriilor capabile să proceseze o varietate mai largă de carbohidrați, sintetizând vitamine și degradând xenobioticele.

Bifidobacteriile sunt depășite de microorganisme mai tipice microbiotei intestinale adulte, reprezentate în principal de bacterii din genurile Bacteroides, Prevotella, Ruminococcus, Clostridium și Veillonella.

În cele din urmă, la vârsta de aproximativ 3 ani, se formează o microbiotă intestinală similară cu cea adultă. Aceste rezultate sugerează că cea mai mare parte a dezvoltării compoziției și funcției microbiotei intestinale a copilului are loc în primii 3 ani de viață.

Pe scurt, iată factorii care influențează microbiomul intestinal la copii:

Faza 1: Stadiul intrauterin

  • Dieta mamei • Sănătatea generală a mamei • Sănătatea vaginală • Folosirea antibioticelor.

Faza 2: Stadiul de sugar

  • Modalitatea de naștere • Vârsta gestațională (la termen sau prematur) • Tipul de alimentație (lapte matern sau formulă) • Folosirea antibioticelor.

Faza 3: Stadiul de copilărie timpurie și târzie

  • Dietă • Structură genetică • Igienă • Folosirea antibioticelor.

În concluzie

…microbiota intestinală este fundamentală pentru sănătatea întregului organism, deoarece îndeplinește unele dintre cele mai importante funcții pentru bunăstarea noastră, ajutând la menținerea în echilibru perfect a microorganismelor bune și rele care, de la naștere, ne-au colonizat mucoasa intestinală.

În plus, microbiota intestinală promovează procesele digestive, sinteza vitaminelor și a altor substanțe valoroase, precum și apărarea organismului de atacurile altor microorganisme dăunătoare, cum ar fi virusurile și bacteriile. De fapt, nu trebuie să uităm că mai mult de 70% din celulele sistemului nostru imunitar se află în tractul gastrointestinal. Prin urmare, este evident că o microbiotă intestinală care funcționează corect și este sănătoasă, poate aduce beneficii mari numai în viața de zi cu zi și în toate activitățile noastre zilnice, dar este necesar să o tratăm printr-un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, bogată în substanțe utile și probiotice.

În acest sens, Dr. BIOM BABY Digestive Comfort este un supliment alimentar menit să asigure confortul și echilibrul burticii copilului în orice zi, chiar și în vacanță! Este recomandat pentru echilibrul microbiomului intestinal: scurtează durata și intensitatea episoadelor de diaree.

Dr. Biom Baby Digestive Comfort este recomandat copiilor începând cu 0 luni și este indicat în:

  • gastroenterite / episoade de diaree acută / diaree cauzată de administrarea tratamentelor cu antibiotic / diaree nosocomială / tulburări funcționale, cum ar fi IBS (Sindromul de intestine iritabil). În cazul unui tratament cu antibiotice, se recomandă administrarea Lactobacillus rhamnosus, GG® (LGG®): La distanţă de cel puțin 3 ore de la administrarea antibioticului; Pe întreaga perioadă a tratamentului cu antibiotice; Pe o perioadă de încă o săptămână de la finalizarea tratamentului cu antibiotice.

Avantaje Dr. Biom Baby

  • Produs complet, cu beneficii multiple – conține LGG®, 5 mld UFC și Vitamina D3 (400 UI)
  • Conține tulpina originală Lactobacillus rhamnosus, GG® (LGG®) Chr. Hansen, cu peste 75% din studiile realizate la nivel mondial pe această tulpină. Singurul produs care conține cea mai mare cantitate de Lactobacillus rhamnosus, GG® (LGG®) Chr. Hansen. Doza de 5 ml UFC este garantată până la finalul termenului de valabilitate, fapt care atestă calitatea produsului și beneficiile pentru sănătate
  • Recomandare 1A, strong, din partea ESPGHAN*
  • Poate fi păstrat la temperatura camerei după deschidere
  • Fără zahăr, fără lactoză și fără gluten
  • Ușor de utilizat: 6 picături pe zi, în doză unică. Dr. Biom Baby Digestive Comfort, picături orale, suspensie, se poate utiliza pentru sugari (de la 0 luni) și copii mici, adolescenţi și adulţi. Se pun 6 picături de suspensie într-o linguriță sau se amestecă în orice tip de băuturi reci sau călduțe, în lapte (biberon) sau alte alimente.

Cum acționează? Ajunge în intestin și îl populează cu bacterii specifice, fără a fi afectat de acidul gastric sau biliar.

Produsul este disponibil în:

  • Bebetei și Farmacia Tei, cât și online pe https://comenzi.farmaciatei.ro/ https://comenzi.bebetei.ro/
  • Hiperfarmaciile Dr. Max, cât și online pe https://www.drmax.ro/
  • Farmaciile Minifarm, cât și online pe https://www.minifarmonline.ro/
  • Farmaciile Remedium, cât și online pe www.remediumfarm.ro
  • Farmaciile Duc Farm, cât și online pe https://www.ducfarm.ro/
  • Farmaciile Napofarm, cât și online pe https://www.farmaciilenapofarm.ro/
  • Farmaciile Myosotis
  • Farmaciile Dav, si online pe https://www.farmaciiledav.ro/
  • Farmaciile Beneva
  • Farmaciile Gedeon Richter

 

My title page contents