Este vara si toata lumea se bucura de vacanta. Cei mai multi dintre noi suntem in vacanta la munte sau la mare. Si uite, asa, corpul nostru, si mai ales, ochii ne sunt expusi din plin radiatiilor ultraviolete din ce in ce mai agresive. Aflam cum sa ne protejam de la Dr Crista Preda.
Ochiul este un organ extrem de specializat, dar mai ales deosebit de sensibil. Ceea ce il face sa sufere extrem de mult din cauza radiatiilor ultraviolete. Din nefericire pentru noi, oamenii, radiatiile UV invizibile si noi nu simtim nimic in timpul expunerii la soare, ci abia dupa mai multe ore.
In caz ca nu stiai, afla ca radiatia ultravioleta are lungime de unda mai mica decat cea a spectrului vizibil (sub 400 nm). Soarele emite radiatii UVA (400-320 nm) si UVB (320-280 nm), stratul de ozon blocandu-le in proportie de 98,7%. Din cantitatea ce ajunge in atmosfera, mai mult de 90% sunt UVA, restul fiind UVB ( cele mai periculoase).
E important sa tii cont ca ultravioletele au si atuuri benefice asupra organismului nostru. De ce? Pentru ca ele sunt indispensabile sintezei de vitamina D, care este implicata in metabolismul calciului. Asadar, expunerea la soare este necesara pentru o buna functionare a corpului uman, dar excesul este nociv. Prea multe ore petrecute in plin soare fara protectie adecvata si la ore nepotrivite – in conditiile in care stratul de ozon este din ce in ce mai subtire – pot avea efecte nefavorabile. Unele usor rezolvabile, iar altele cu consecinte pe termen lung.
Si totusi cum poate suferi ochiul? Ei bine, aproape toate componentele lui pot fi atacate de razele ultraviolete. In primul rand, la cateva ore dupa expunerea masiva la soare, apare o inflamatie exprimata la exterior prin roseata, usturime, mancarime si chiar edem si chemozis al pleoapelor si conjunctivei (omul constata ca are ochii rosii, umflati si durerosi). La nivelul tegumentului periocular (cel mai sensibil dintre toate), se afla, de fapt, o arsura solara.
Expunerea repetata la soare poate sa duca la fotoimbatranire prin afectarea directa a colagenului tegumentar, keratoza actinica (leziune precanceroasa) sau carcinoma bazocelular (cea mai frecventa tumora maligna a pleoapelor). Si oricat ar parea de necrezut, sunt pacienti care se prezinta la medicul oftalmolog cu astfel de afectiuni.
Conjunctiva (membrana subtire aflata la exteriorul partii albe a globului ocular) sufera modificari degenerative si apar pinguecula, care este adesea deranjanta din punct de vedere estetic sau pterigionul, afectiune pentru care pacientii ajung sa fie indrumati catre interventie chirurgicala.
Corneea (geamul transparent al ochiului) absoarbe toate radiatiile cu lungimi de unda mai mici de 300 nm. Expunerea exagerata la soare fara protectie poate sa duca la fotokeratita. La aproximativ 6-12 ore de la expunere, pacientul acuza o simptomatologie zgomotoasa cu fotofobie, lacrimare, senzatie de corp strain.
Cristalinul ( lentila oculara) are rol protector fata de retina, absorbind o mare parte din radiatiile care ajung pe ochi. Cu timpul, poate sa apara cataracta. Retina (tunica nervoasa a ochiului) poate suferi prin retinita solara sau arsura maculara. Macula este zona ce asigura vederea maxima, asadar afectarea ei se traduce prin scaderea acuitatii vizuale.
Asadar, vrem sa stam la soare, sa ne jucam si sa ne bronzam. Dar cum sa ne protejam? Protectia poate fi asigurata in primul rand prin evitarea orelor in care soarele arde cel mai tare (pranz pana spre dupa-amiaza) si prin folosirea protectiei solare. Pentru partea tegumentara va recomad sa folositi crème cu factori de protectie solara UVA si UVB si palarii de soare cu bor mare, iar pentru protectia globului ocular exista ochelari de soare. Ochelarii de soare ar trebui cumparati din optici specializate pentru a va asigura calitatea tratamentelor aplicate pe lentile. Astfel, lentilele ar trebui sa aiba antireflex, protectie UVA si UBV. Lentilele polarizate sunt mai protectoare deoarece ele blocheaza radiatiile venite din toate directiile. Rama ochelarului este bine sa acopere cat mai mult din ochi si pleoape, iar bratul sa fie cat mai lat.
Totodata, e bine de stiut ca pacientii care ajung sa faca operatie pentru cataracta – adica se aleg cu inlocuirea cristalinului natural cu unul artificial – primesc totodata si o protectia solara inclusa, deoarece majoritatea cristalinelor artificiale au filtre solare.
La final, va reamintesc ca si copiii si adultii au nevoie de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete, asadar nu ezitati sa folositi toate tipurile de protectie solara la orice varsta!